ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η λογική των υπουργών που εισηγούνται εκλογές μέχρι τον Οκτώβριο- Τι προτείνουν οι «κομματικοί»- Η στρατηγική του Μαξίμου
Στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, οι μετρήσεις της Ρηγίλλης δείχνουν πως όσο χρόνο κι αν αγοράσει η κυβέρνηση δεν κερδίζει. Βέβαια, στην πολιτική ποτέ κανείς δεν ξέρει…
Του Γιάννη Θ. Κεσσόπουλου
«Ο ανασχηματισμός και οι εκλογές δεν ανακοινώνονται» είναι μια πάγια αρχή στην πολιτική. Αν ερμηνεύσει κανείς τις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού υπό αυτό το πρίσμα τότε μάλλον θα έχουμε θερμό καλοκαίρι και εκλογικό φθινόπωρο.
«Δεν έχω καμία πρόθεση να πάω σε εκλογές. Καθαρές κουβέντες! Ό,τι έχω πει ισχύει» είπε ο πρωθυπουργός το περασμένο Σάββατο από τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, οι πληροφορίες του «Κ» από Μαξίμου και Ρηγίλλης συντείνουν στο ότι δύο είναι οι εισηγήσεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή προς τον Κώστα Καραμανλή.
Εισήγηση νο1: «Πάμε σε εκλογές»
Η μία προέρχεται από τους επικοινωνιολόγους και υποστηρίζεται από υπουργούς όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Γιάννης Παπαθανασίου. Σύμφωνα με αυτήν, θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές και μάλιστα έως τον Οκτώβριο, πριν ανακοινωθούν νέα οικονομικά μέτρα που θα πληγώσουν την εικόνα της κυβέρνησης.
Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και τις καλές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, αντιμετωπίζοντας τρέχοντα ζητήματα της πολιτικής καθημερινότητας με αποτελεσματικότητα. Για παράδειγμα, το ξεπέταγμα της τρομοκρατίας μετά τη δολοφονία του 41χρονου αστυνομικού στα Πατήσια, που πλήττει περαιτέρω το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Επίσης, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων καθώς μες στο καλοκαίρι θα έχουμε –αν όχι εξελίξεις- έντονες διεργασίες υπό τον Μ. Νίμιτς. Τέλος, το λουκέτο στον Ελεύθερο Τύπο που σηματοδοτεί την κρίση στα ΜΜΕ και ιδιαίτερα στον συμπολιτευόμενο Τύπο αλλά έχει και έντονες οικονομικές διαστάσεις καθώς βγαίνουν στην ανεργία περί τις 450 οικογένειες.
Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και την υπόθεση της SIEMENS, που ιδιαίτερα μετά τη σύλληψη του Μιχάλη Χριστοφοράκου αναμένεται να προκαλέσει κραδασμούς σε ολόκληρο το κομματικό σύστημα (και κυρίως στο δίπολο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) λαμβάνοντας υπόψη και τη συγκυρία της απολογίας του –δεξί χέρι του Σημίτη- Θεόδωρου Τσουκάτου ενώπιον του ανακριτή, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι κυβενρητικοί παράγοντες θα νοσταλγήσουν το ανέμελο καλοκαίρι των προηγούμενων χρόνων στην Πάρο, στην Τήνο και στην Ίο…
Όσοι προτείνουν αυτή την εκδοχή, θυμίζουν παίκτες… τυχερών παιχνιδιών που έχουν την ικανότητα να συνθέτουν απίθανα και πιθανά σενάρια. Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, οι εισηγητές της συγκεκριμένης πρότασης, θεωρούν ως κρισιμότερο στοιχείο την ύπαρξη ή μη αυτοδυναμίας, είτε της ΝΔ είτε κυρίως του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, λοιπόν, εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία –κάτι που θεωρείται σφόδρα πιθανό μετά και την εκτίμηση των ευρωεκλογικών αποτελεσμάτων- τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αυτή όμως θα διεξαχθεί με το νόμο Παυλόπουλου, που ακόμη και με οριακή νίκη προσφέρει στη ΝΔ ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή.
Ακόμη και στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση, εκτιμάται ότι η πλειοψηφία θα είναι ισχνή και η πράσινη κυβέρνηση δεν θα είναι παρά βραχύβια.
Εισήγηση νο2: «Πάρτε το μήνυμα»
Σύμφωνα με τη δεύτερη εισήγηση, η οποία φτάνει στο πρωθυπουργικό γραφείο κυρίως από τους λεγόμενους «κομματικούς» βουλευτές και από τους εκφραστές της λαϊκής Δεξιάς, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δείξει ψυχραιμία ώστε «να μην προσφέρουμε στο πιάτο την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ». Οι ίδιοι απαιτούν μικρές αλλά δυναμικές διορθωτικές κινήσεις που θα δείχνουν ξεκάθαρα στον κόσμο ότι η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα των εκλογών.
Ως τέτοιες θεωρούνται η αντικατάσταση του κυβερνητικού εκπροσώπου από «στέλεχος που προέρχεται από την παράταξη και πιστεύει στις αρχές και το πρόγραμμά της» ώστε να μπορεί να τα υπηρετεί με πειθώ. Αυτό σημαίνει ότι ο Ευάγγελος Αντώναρος «μετράει μέρες» στη βιτρίνα της κυβέρνησης, ενώ για τη θέση του γραμματέα του κόμματος παραμένει ισχυρή η «υποψηφιότητα» Μεϊμαράκη. Μπορεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να διαρρέει ότι δεν τον ενδιαφέρει να επιστρέψει στο κόμμα και ειδικά σ’ αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη ΝΔ, όμως υπάρχει και η θεωρία του «μεσσία». Σύμφωνα με αυτήν, στις κρίσεις ξεπροβάλλουν οι «ήρωες» και οι «σωτήρες» και μια τέτοια πιθανότητα γοητεύει πολύ τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ούτως ή άλλως οι δημόσιες τοποθετήσεις του τον τελευταίο καιρό (βλέπε δηλώσεις για «βατοπεδινούς») αυτό έδειξαν.
Με την ευχή της Παναγίας…
Στέλεχος που έχει τακτική επικοινωνία με το περιβάλλον του πρωθυπουργού, έλεγε στο «Κεντρί» ότι είτε έτσι είτε αλλιώς ο Καραμανλής δεν είναι χαρακτήρας που αντιδρά σπασμωδικά. Παραμένει ικανότατος στο… σκάκι και συνεχίζει να κρατά το παιχνίδι πάνω του από τη στιγμή που το πήρε για τις ευρωεκλογές, τον περασμένο Μάιο. Επομένως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του. Ίσα ίσα που δείχνει να επιθυμεί να κρατήσει όλα τα σενάρια ανοιχτά. Δεν αποκλείεται μέσα στην προσεχή εβδομάδα να έχουμε διορθωτικές κινήσεις όμως το πιο πιθανό είναι να δούμε «δυναμικό κυβερνητικό comeback» μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Μέχρι τότε θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερα φιλολαϊκά μέτρα –ακόμη και να κάνει αποδεκτή εισήγηση να εκπίπτουν όλες οι αποδείξεις από τους γιατρούς και δικηγόρους, κάτι που όπως δείχνουν οι μετρήσεις βλέπουν θετικά οι πολίτες. Θα πρέπει να αναμένουμε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα –βλέπε λαθρομετανάστευση- αλλά και επαφή με την κοινωνία.
Πάντως, στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, οι μετρήσεις της Ρηγίλλης δείχνουν πως όσο χρόνο κι αν αγοράσει η κυβέρνηση δεν κερδίζει. Βέβαια, στην πολιτική ποτέ κανείς δεν ξέρει. Ούτε καν ο… στρατηγός άνεμος, που το 2007 δεν κατόρθωσε να στερήσει την εκλογική νίκη από τη ΝΔ, λένε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου