Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Σπουδάζοντας 4 χρόνια για να εργαστεί 2…

Του Δημήτρη Παππά*

To 2004 η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές χρησιμοποιώντας ως ένα από τα βασικά της συνθήματα τη δικαίωση των 250.000 συμβασιούχων, που κρατούνταν όμηροι των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Όντως, η κυβέρνηση Καραμανλή με το ΠΔ 164/04, κάλυψε μία μερίδα συμβασιούχων, τοποθετώντας ταυτόχρονα την ταφόπλακα για συμβασιούχους του δημοσίου τομέα, των οποίων η εξειδίκευσή του επαγγέλματός τους, περιορίζει τον εργασιακό τους ορίζοντα, καθώς στο συγκεκριμένο Π.Δ. ορίζονται οι 24 μήνες ως ανώτατο όριο παραμονής ενός συμβασιούχου σε κάθε φορέα. Έπειτα, προβλέπεται η ισόβιά του απομάκρυνση. Υπάρχουν όμως κατηγορίες εργαζομένων που η εξειδίκευσή τους αφορά συγκεκριμένο είδος εργασίας και εκ φύσεως αποκλείονται από την περιφορά ανά υπουργείο.

Τέτοια κατηγορία εξειδικευμένου προσωπικού είναι οι Αρχαιολόγοι. Αφού απαγορεύεται πλέον οι παραμονή των συμβασιούχων στο ίδιο υπουργείο πέραν του 24μήνου, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι τίθενται στο εξής αμετάκλητα εκτός επαγγέλματος (!) καθώς δε θα μπορούν να εργαστούν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για περισσότερους από 24 μήνες, ούτε έχουν το δικαίωμα -και ορθώς- να ιδιωτεύσουν.

Διερωτάται κανείς για το πνεύμα του συγκεκριμένου ΠΔ το οποίο αποκλείει μια συγκεκριμένη ειδικότητα από το επάγγελμά της, έστω και με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, όταν μάλιστα οι διαγωνισμοί για προσλήψεις αρχαιολόγων γίνονται περίπου κάθε 10 χρόνια και αφορούν την κάλυψη ελάχιστων από τις εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών. Όλα αυτά, τη στιγμή, που άπαντες αναγνωρίζουν την υποστελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την καθοριστική συμβολή των εκτάκτων αρχαιολόγων, στη λειτουργία της και την υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. έργων του ΥΠΠΟ. Εύκολο λοιπόν το συμπέρασμα πώς τα Τμήματα Αρχαιολογίας των Πανεπιστημίων προμηθεύουν την αγορά με αρχαιολόγους που σπουδάζουν για τέσσερα τουλάχιστον χρόνια, προκειμένου να εργαστούν μόλις για δύο.

Δεν αναμένει κανείς να αναγνωριστεί ο μόχθος των εκτάκτων αρχαιολόγων. Είναι παράλογο όμως να διαψεύδεις με τόσο βάρβαρο τρόπο τις προσδοκίες επιστημόνων, δημιουργώντας αναλώσιμους υπαλλήλους των 24 μηνών, και να διαγράφεις με μια γραμμή το κεφάλαιο που επενδύθηκε από τη ζωή τους, για την απόκτηση της επιστημονικής γνώσης, την οποία πλήρωσε ο ελληνικός λαός, αλλά και της επαγγελματικής εξειδίκευσης που αποκτήθηκε.

*Ο Δημήτρης Παππάς είναι αρχαιολόγος και εκλεγμένος σύμβουλος στο Α’ Δημ. Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου