Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

…ύστερα ήρθαν οι μέλισσες

· Τι έγινε ρε παιδιά; Όταν ήρθε ο Τσακίρογλου ήταν συντηρητικός κατευθείαν, τώρα τι έγινε; Πέσαμε στην πρόοδο; (ή μήπως την προοδευτικότητα;).
· Καλά τα πήγε ο Σωτήρης Χατζάκης για αρχή. Καλή υποδοχή από τον Τύπο. Άσε που έχει και τη στήριξη Γαρούφα. Αυτό που το πας; Να ‘σαι σκηνοθέτης καταξιωμένος, να ‘χεις θητεύσεις πλάι στον Κούρκουλο, να ‘χει σκηνοθετήσει Σκαμπαρδώνη και να ‘χεις ανάγκη και τη στήριξη Γαρούφα…
· Διότι όπως έχουμε ξαναπεί, το πρόβλημα του ΚΘΒΕ δεν είναι να φύγει ο Βασιλιάς Ληρ και να έρθει ο Ύμπυ ο Βασιλιάς, αλλά το θεσμικό πλαίσιο.
· Όσο για το πρόγραμμα, όπως λέει και ο λαός, αν στα δύσκολα δεν στηριχτείς στους φίλους σου πότε θα το κάνεις; Όταν θα σου ανανεώσουν τη θητεία για τέσσερα χρόνια; Άσε που τα παιδιά είναι της πιάτσας, ξέρουν από βέσπα, βρέξει χιονίσει.
· Πάντως, πολύ έξυπνο εκ μέρους του και χρήσιμο για το θέατρο, να κάνει ο Χατζάκης Λαϊκή και Πειραματική Σκηνή. Αν θυμηθώ τι άκουγε ο προηγούμενος γιατί ήταν πολύ λαϊκού ρεπερτορίου και τι άκουγε ο προ-προηγούμενος γιατί ήταν πολύ πειραματικού ρεπερτορίου…
· Οι μόνοι που κάνουν κάθε μέρα εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία εντός νομού Θεσσαλονίκης, είναι της Νομαρχίας με το πρόγραμμα «Για τον πολιτισμό στην περιφέρεια». Κάθε μέρα κάτι σε άλλο χωριό!
· Απορία: Έπρεπε να γίνει… σταρ, να αναγνωριστεί μέσω Νέου Μουσείου Ακρόπολης ο καθηγητής Δημήτρης Παντερμαλής, για να τον κάνει επίτιμο δημότη ο δήμος Δίου, με τα αρχαιολογικά του οποίου ασχολείται σαράντα ολόκληρα χρόνια;
· Πέτρος Μάρκαρης και Λένα Διβάνη στήλωσαν τα πόδια κόντρα στον ΥΠΠΟτη Αντώνη Σαμαρά. Αν διαβάζω καλά, έχουν δυσαρεστηθεί επειδή, λέει, προωθεί δικούς του ανθρώπους. Αλλά μιλούν και για αδιαφορία του ΥΠΠΟ προς το ΕΚΕΒΙ. Είναι προφανές ότι έκαστος πληρώνει κάποια στιγμή τις επιλογές του.
· Παρεμπιπτόντως, αν κάποιος έχει ταυτίσει το όνομά του με την επιτυχία της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου αυτή είναι η Κατρίν Βελισσάρη, η οποία δεν θα έπρεπε να αφήνεται στη δοκιμασία της ανανέωσης της θητείας της που λήγει στο τέλος του χρόνου.
· Δευτερευόντως ο Δημήτρης Νόλλας, ο αξιοσέβαστος συγγραφέας, που εργάστηκε αθόρυβα και ουσιαστικά ως πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ, αποχώρησε δε με αξιοπρέπεια όταν έκρινε χωρίς πομπώδεις πομφόλυγες…
· Δυο μεγάλα αστέρια της διεθνούς μουσικής σκηνής θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη. Στο Θέατρο Γης, στις 7/9, ο διάσημος τενόρος Χοσέ Καρέρας, το νεότερο μέλος των Τριών Τενόρων (Παβαρότι, Ντομίνγκο, Καρέρας), έρχεται για τα 44α Δημήτρια. Η προπώληση ξεκίνησε ήδη. Νωρίτερα, στις 3 Σεπτεμβρίου, ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς τραγουδάει με τη φοβερή και τρομερή μπάντα του στο Φράγμα της Θέρμης. Έχετε το νου σας στην προπώληση γιατί αναμένεται μεγάλος χαμός!
· Τελικά, διαπιστώνω ότι υπάρχει όχι μικρή αντίδραση στην αντίδραση των σκηνοθετών -32 αν δεν κάνω λάθος. Διάβασα το άρθρο του Κυριάκου Κατζουράκη στην Ελευθεροτυπία που μιλάει για «συντεχνιακό εκβιασμό που δεν συνάδει με τις συνδικαλιστικές διαδικασίες».
· Επίσης, ο σινεκριτικός Αλέξης Δερμετζόγλου στο προηγούμενο «Κεντρί» τάχθηκε υπέρ του σχεδίου Γαβρά, ενώ άλλοι «Σπάρτακοι» του ελληνικού σινεμά δεν το πολυθέλουν.
· Μήπως τα κίνητρα των «32» έχουν με άλλα; Μήπως έχουν να κάνουν με τα φεστιβαλικά κονδύλια; Περισσότερα σε επόμενα φύλλα.
· Και τώρα που θα πάτε διακοπές, καλά να περάσετε. Εμείς οι μέλισσες δεν παρεξηγιόμαστε που αγαπημένος μήνας όλων των ανθρώπων είναι ο Αύγουστος που ‘ναι παχιές οι μύγες… Μπιιιιιζ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου