Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Κλείσαμε;

Της Μελίνας Καραπαναγιωτίδου

Με τη λογική της ισόρροπης ανάπτυξης, η γνωμοδοτική επιτροπή του υπουργού Καλαφάτη - για την μετεγκατάσταση της ΔΕΘ - την «πάει» δυτικά. Αυτή κι αν είναι λογική. Δηλαδή, για να αναπτυχθεί η Σίνδος ή ο Λαγκαδάς, πρέπει να υποβαθμισθεί ο εθνικός εκθεσιακός φορέας στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος όμως αναπτύσσεται σταθερά και απρόσκοπτα, τα τελευταία χρόνια, στην Αθήνα!
Δηλαδή, εντελώς τυχαία - αυτό το ισόρροπο – γέρνει σαφώς προς όφελος της πρωτεύουσας αλλά φαντάζομαι θα το ισορροπήσει στο μέλλον μια άλλη γνωμοδοτική επιτροπή.
Προς το παρόν, το θέμα είναι , ότι με την ίδια ακριβώς φιλοσοφία, αυτής της ισόρροπης ανάπτυξης, ιδρύθηκαν σχολές ΤΕΙ στα όρη στα άγρια βουνά, προκειμένου να ενδυναμωθούν - κυρίως οικονομικά- οι τοπικές κοινωνίες. Δηλαδή έβαλαν τους σπουδαστές, τα παιδιά μας, να κάνουν τη δουλειά άλλων και μάλιστα με κίνητρο πτυχίο αμφιβόλου αξίας - έναντι των ΑΕΙ - και συζητήσιμης σημασίας στην αγορά εργασίας.
Όμως το αυτό…έργο, έχουμε ξαναδεί και στις μονάδες νεοσυλλέκτων. Και πάλι προς όφελος - κυρίως οικονομικό - της ακριτικής χώρας και των κατοίκων της (φυλάνε Θερμοπύλες κ.τ.λ.) έγινε πάλι της ισόρροπης ανάπτυξης, αν και οι στρατιωτικοί γενικώς δεν φημίζονται ούτε για τα μεγάλα τους έσοδα, ούτε για τα μεγάλα τους έξοδα.
Κακά τα ψέματα, το ζύγιασμα, μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, δεν είναι εύκολη δουλειά. Πχ πως να στηρίξεις την Κοζάνη και τη Δ. Μακεδονία που πνίγονται από ρύπους, αν δεν κάνεις προσλήψεις κατοίκων με αναπνευστικά προβλήματα;
Έτσι ο Λαγκαδάς μπορεί να μην έχει συγκοινωνίες, όπως έχει καταγγείλει και ο νομάρχης Ψωμιάδης όμως δεν αποκλείεται να έχει κοτζάμ ΔΕΘ. Δηλαδή ανεβάζει κατά πολύ τον πήχη, αφού από τις ζωοπανηγύρεις των περασμένων δεκαετιών, ετοιμάζεται να φιλοξενήσει τα τελευταία επιτεύγματα της παγκόσμιας αγοράς
Όπως άλλωστε και η Σίνδος. Δίπλα στη Βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου στεγάζεται και το ΤΕΙ πρέπει να αρχίσει να συνηθίζει την ιδέα ότι δεν θα «κάνει» μόνο για μονάδες απεξάρτησης ούτε για συνάξεις αγροτών λίγο πριν κλείσουν τα διόδια Μαλγάρων. Το αντίθετο. Μπορούν και στα μεγάλα γεγονότα και μάλιστα μακριά από τα μποτιλιαρίσματα του Αεροδρομίου, τα κέντρα διασκέδασης της ανατολικής Θεσσαλονίκης, τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα των Βαλκανίων, το νοσοκομείο πολυτελείας και τις θάλασσες της Χαλκιδικής.
Όμως απορίας άξιο είναι γιατί τότε που διεκδικούσαμε την ΕΧΡΟ (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) η περιοχή της Σίνδου κρίθηκε ακατάλληλη; Επίσης γιατί ο Λαγκαδάς όταν εμφανίσθηκε, με έναν πρόχειρο φάκελο – σε σχέση με αυτόν του ΑΠΘ – δεν προκάλεσε κανένα ενδιαφέρον;.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου