Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

…ύστερα ήρθαν οι μέλισσες

·       Και να που γυρίσαμε πάλι στο δόγμα Μελίνας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα… Ο beautiful Παύλος, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το γύρισε πάλι στο «ανήθικο». «Ο διαμελισμός του Παρθενώνα είναι βάναυσος και το να βρίσκονται τα κομμάτια του μακριά το ένα από το άλλο είναι ανήθικο» είπε.
·        Έτσι από τις προτάσεις συνεργασίας του Β. Βενιζέλου και την αδρανή ευγένεια της γαλάζιας διακυβέρνησης, ξαναγυρίσαμε εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε. Τώρα πες μου εσύ… Αν ήσουν Βρετανός (ή τύπου Βρετανός), είχες την ευθύνη του Βρετανικού Μουσείου και σου λέγανε «είσαι ανήθικος που τα κρατάς εκεί πέρα» εσύ τι θα έκανες;
·        Θα έσκυβες το κεφάλι και θα έλεγες «ναι, έχετε δίκιο κύριε Έλληνα, θα σας στείλω αμέσως πίσω. Τα μάρμαρα σας ανήκουν…»; Ή θα έλεγες… μολών λαβέ στ’ αγγλικά; Εγώ πάντως το δεύτερο.
·        Πάντως ο ΟΗΕ το ‘βγαλε το ψηφισματάκι του για την επιστροφή (γενικώς) των αγαθών πολιτιστικής κληρονομιάς πίσω στις χώρες προέλευσης. Έστω και μηδεπόποτε εφαρμοσμένο, κάτι είναι κι αυτό…
·        Γιατί τα βάζετε ρε παιδιά με τον Σωτήρη Χατζάκη; Επειδή λειτουργεί πειραματική σκηνή στο ΚΘΒΕ; Ε και; Θίγεται η γνωστή Πειραματική Σκηνή της Τέχνης; Σιγά μη σπάσει το μονοπώλιο… Ο Στάλιν απέθανε σύντροφοι!
·        Τα 50 χρόνια της με βραβεία και επαίνους γιορτάζει η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης για το μουσικό cd με έργα του Pizzetti.
·        Καλή η νέα πλατεία της Θέρμης αλλά μόνο για καρτ ποστάλ. Νύχτα, ειδικά φωτισμένη, με φόντο το σούρουπο. Που να πατήσει κόσμος στα κεκλιμένα επίπεδα για σκέιτμπορντ; Εκεί έχασαν οι απέναντι τους απέναντι…
·        «Ψυχή βαθιά» και διάβασα την «απολογία» του Π. Βούλγαρη σε αθηναϊκή εφημερίδα. «Συνήθισα εδώ και χρόνια» λέει, «τα μίζερα δαγκώματα κάποιων αριστερών. Δεν τρομοκρατούμαι. Συνεχίζω να διατυπώνω τα γνώμη μου ρισκάροντας και προσβλέποντας σε μια Αριστερά της ανθρωπιάς».
·        Κάτι παραπάνω θα ξέρει. Ήταν το Νοέμβριο του 2004 όταν μες στην παραζάλη της επιτυχίας των «Νυφών» του, πρωτομίλησε σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό για τη φιλοδοξία του να κάνει μια ταινία για τον εμφύλιο. Και φυσικά, όποιος γνωρίζει τον Παντελή έστω λίγο, όποιος έχει δει τα «Πέτρινα Χρόνια», μπορεί να μαντέψει ότι ο Βούλγαρης δεν επρόκειτο να κάνει ταινία μίσους. Είναι σκηνοθέτης της ανθρωπιάς, της συγγνώμης, της ισορροπίας, της συμφιλίωσης.
·        Συνήθως οι ομιλίες των λογοτεχνών στην απονομή του Νόμπελ έχουν πολύ δυνατά στοιχεία. Η φετινή ομιλία της Ρουμάνας Χέρτα Μίλερ ήταν συγκλονιστική. «Αντέδρασα στο θανάσιμο φόβο με δίψα για ζωή. Με πείνα για λέξεις…» είπε περιλαμβάνοντας μαρτυρίες για τη ζωή στη Ρουμανία της Σεκουριτάτε του Τσαουσέσκου.
·        Με 500.000 ευρώ λιγότερα θα κάνει το Ελληνικό Φεστιβάλ φέτος ο Λούκος. Θα τα καταφέρει;
·        Μειώθηκε κατά 2,1% (Αύγουστο με Αύγουστο) ο αριθμός των επισκεπτών στα ελληνικά μουσεία σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Καλά, τώρα η ΕΣΥΕ δεν είναι που έδινε τα… μουσαντένια στοιχεία για την ελληνική οικονομία στην ΕΕ; Να πιστέψουμε για τα μουσεία;
·        Προσωπικά, αν και ποιος είμαι εγώ που θα κρίνω, βρήκα εύστοχη την κίνηση του Σ. Χατζάκη να «ιδρύσει» με τη μία πειραματική σκηνή και λαϊκή σκηνή. Μου θύμισε Γιώργο Παπανδρέου που σαν έτοιμος από καιρό να κυβερνήσει είχε σημειώσει στο netbook τις αλλαγές στα ονόματα των υπουργείων για να μην τα ξεχάσει όταν έρθ’ η ώρα.
·        Έμαθα ότι έγιναν και συναντήσεις με φορείς, δήμους κλπ προκειμένου να υπάρξει συνεργασία με τη λαϊκή σκηνή. Και καλά οι εκπρόσωποι των δήμων και των δημάρχων. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας τι γύρευε στο meeting; Έχει μήπως κανένα έργο γι’ ανέβασμα;
·        Πάντως ο πρόεδρος Γαρούφας έκανε πολλές επαφές με σημαντικά πρόσωπα. Για να δούμε αν σ’ αυτήν την πόλη μπορεί να προκύψει καμιά συνεργασία… Μπιιιιιζ!

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο "Κεντρί" στις 19/12/2009. 
τ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου