Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

…ύστερα ήρθαν οι μέλισσες

·        «Ένα φεστιβάλ που μέχρι σήμερα έχει πετύχει όλους του τους στόχους, δεν ζητά από το ΥΠΠΟ μόνο χρήματα αλλά κάτι πολύ σημαντικότερο: την αξιολόγησή του. Πράγμα που λείπει παντελώς από τον Πολιτισμό σήμερα» είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του πολύ καλού Φεστιβάλ Βόλου Δ. Μαραγκόπουλος, που ξεκίνησε τις εκδηλώσεις του και θα κρατήσει μέχρι 12 Ιανουαρίου.·        Σωστά τα λες και δίκιο έχεις, κύριε διευθυντά μου, αλλά ρισκάρεις. Γιατί ποιος θα σε αξιολογήσει; Ο υπουργός που νομίζει ότι είναι ο ίδιος το γλυπτό; Κατά πώς είπε και ο γλύπτης Βαρώτσος και δίκιο είχε, επίσης. Αντιλαμβάνομαι πως το λες όμως το μεγαλύτερο κι από αυτό που θέτεις πρόβλημα είναι ότι ο πολιτισμός στη χώρα μας διοικείται σε κυβερνητικό επίπεδο από παντελώς άσχετους. Οπότε ίσως είναι καλύτερα που λείπει η αξιολόγηση από τον πολιτισμό.
·
        Δες για παράδειγμα: και ο Μισέλ είχε αξιολογήσει τον πολιτισμό κι είχε βγάλει και πόρισμα. «Όλοι λεφτά μου ζητάνε» είπε, «πρώτα θα παράγετε έργο, μετά θα αξιολογείται και στο τέλος η κρατική επιχορήγηση». Ούτε τις υποχρεώσεις του ΥΠΠΟ δε εκπλήρωσε. Στη συνέχεια αξιολογήθηκε δεόντως από τον πρωθυπουργό του (καλή του ώρα), αλλά και από τον ελληνικό λαό.  ·        Συμπέρασμα; Καλύτερα φεστιβάλ παραμελημένο παρά αξιολογημένο (από το κράτος…).
·
        Μπορεί στην Ελλάδα να την «κυνηγάνε» τη Δέσποινα Μουζάκη, όμως παρά τον εγχώριο πόλεμο που δέχεται από την πρώτη μέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράου, πριν λίγες ημέρες έγινε η πρώτη Ελληνίδα (και ανδρών συμπεριλαμβανομένων) που θα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου που απονέμει κάθε Δεκέμβριο τα «ευρωπαϊκά Όσκαρ». Μπράβο!·        Έκκληση να συμμετάσχουν οι Έλληνες κινηματογραφιστές στο φετινό φεστιβάλ ντοκιμαντέρ έκανε ο διευθυντής του Δημήτρης Εϊπίδης, αφού πρώτα λιβάνισε τους «κινηματογραφιστές στην ομίχλη». Το καλύτερο ντοκιμαντέρ θα ήταν ένα με θέμα την κινητοποίηση αυτή των σινεματζήδων.
·
        Πήγανε λέει οι εκπρόσωποι των θιάσων στη νέα γενική γραμματέα του ΥΠΠΟ Λίνα Μενδώνη να ζητήσουν όχι τα ρέστα, να ζητήσουν τα χρωστούμενα –από το 2008 δεν έχουν πάρει ευρώ από τις επιχορηγήσεις. Η κ. Γενικός, που ήταν και παλιά επί Βενιζέλου Γενικός, τους εξασφάλισε λέει άμεση καταβολή του 50% των περσινών οφειλών.·        Καλά μου το ‘πε ένας κηφήνας. Μου περιέγραψε τη διαφορά του γαλάζιου από τον πράσινο γενικό (και γενικώς). Είναι, λέει, σαν τον διαχειριστή της πολυκατοικίας. Πιάνουν τα κρύα και έρχεται η ώρα για πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά δεν υπάρχει αποθεματικό. Έρχεται, λοιπόν, ο τύπος με το πετρέλαιο να φουλάρει στις δύο διπλανές πολυκατοικίες. «Πόσο να βάλω;» ρωτάει.
·
        «Άσε φίλε, δεν έχουμε λεφτά» απαντά ο γαλάζιος διαχειριστής κι αφήνει τους ενοίκους να κρυώσουν. Αντίθετα, «βάλε και βλέπουμε» του απαντά ο πράσινος διαχειριστής και δεν αφήνει τους συγκατοίκους του να κριώσουν. Νοικοκύρης ο ένας, αποτελεσματικός όμως ο άλλος.·        Νέο ΚΑΣ και βλέπουμε από δω «πάνω» τη Λίλιαν Αχειλαρά της ΙΣΤ’ ΕΠΚΑ και την Αναστασία Τούρτα επίτιμη διευθύντρια του ΥΠΠΟ, να φροντίζουν για τα αρχαία μας.
·
        Ίσως η σοβαρότερη συμμαχία αυτής της πόλης, η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδας, «γιόρτασε» με μια εκδήλωση λόγου τα 15 χρόνια του περιοδικού της Θεσσαλονικέων Πόλις (μεγάλη ιστορία…). Δυστυχώς, στην αίθουσα του ΕΒΕΘ ο νεότερος παρόντας ήταν 40 χρονών και ξεχώριζε σαν τη μύγα μες στο γάλα.·        Και ειπώθηκαν σημαντικά πράγματα από τον πρόεδρο Ευθυμιάδη, από το μέλος Ανδρεάδη, από τον καθηγητή Αναστασιάδη, από την κυρία του ΜΜΣΤ Ξανθίππη Χόιπελ που σύσσωμοι τίμησαν τον Βαγγέλη Χεκίμογλου που επί χρόνια ήταν η ψυχή της δημιουργικότητας της ΠΕΕΒΕ.
·
        Οι μέλισσες εύχονται να συνεχίσει η ΠΕΕΒΕ τους δρόμους τους δύσκολους και να μην συνεχίσει τα δήθεν και τα τάχατες… Περισσότερα για το θέμα αυτό, την ερχόμενη εβδομάδα. Μέχρι τότε, πολιτισμένα Χριστούγεννα. Μπιιιιιιζ!  Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο "Κεντρί" στις 25/12/2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου