Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Πρωινός freddo 12/6/2010

·       Πολύ θα ήθελα να γράψω για το Μουντιάλ, για την αγωνία πως θα τα πάει η εθνική μας, για τη χαρά που θα μπορεί να μας δώσει, για το ενδεχόμενο να βγούμε ξανά στους δρόμους. Όμως δε μου βγαίνει…
·       Χορτασμένοι είμαστε πια κι από τις μεγάλες νίκες. Τόσο που και το κύπελλο να σηκώσουμε κόντρα στη Βραζιλία, δύσκολα θα σηκωθούμε από τον καναπέ.
·       Θυμάμαι το 1987, μόλις τέλειωνα τη β’ λυκείου στις Σέρρες, ο Αντρέας ήταν στο απόγειό του, κάπου εκεί ξεκινούσε τη δική του πορεία «θριάμβου» και ο Κοσκωτάς. Ο Γκάλης, ο Γιαννάκης και τ’ άλλα παιδιά μας έκαναν να κλαίμε.
·       Ήμασταν πιο νέοι, είναι αλήθεια. Πανηγυρίσαμε σ’ όλη την πόλη, κάθε νίκη, χωρίς να κουραστούμε. Τώρα που το σκέφτομαι, οι γονείς μου δεν σήκωσαν σημαία, συνέχισαν τη ζωή τους κανονικά.
·       Πιτσιρικάδες εμείς, με όνειρα που λέμε, νομίζαμε ότι τα καλάθια του Γκάλη θα αλλάζανε και τη δική μας ζωή. Ο γονείς μας είχαν μάλλον μια βεβαιότητα ότι επί της ουσίας τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει. 
·       Αργότερα τρελαθήκαμε με την Πατουλίδου. Κλαίγαμε στην Ορμύλια εκείνο το καλοκαίρι, στο βενζινάδικο του Νίκου και του Αντρίκου, για τη μεγάλη τύχη να σκοντάψει η πρώτη και η Βούλα να πάρει το χρυσό.
·       Ανατριχιάσαμε με τον Πύρρο που σήκωνε την Ελλάδα στους ώμους του, με τον Κεντέρη, τη Θάνου κλπ.
·       Χαρήκαμε με την εθνική του Ρεχάγκελ, το 2004 στην Πορτογαλία, νοιώσαμε και κατιτίς όταν κάρφωσε την κεφαλιά ο Χαριστέας, εκείνη τη μαγική χρονιά της Ολυμπιάδας, που όλα πήγαιναν δεξιά για την Ελλάδα.
·       Αργότερα μάθαμε για τα ντοπαρίσματα, φάγαμε στη μάπα τη δουλειά, καταλάβαμε ότι ο εργοδότης είναι πάντα εργοδότης, νοιώσαμε την αγωνία της απόλυσης, το άγχος της επιβίωσης, τον αγώνα για μια άνετη –όχι πολλά, πολλά- ζωή.
·       Τώρα, βρέξει χιονίσει, με την κρίση, την αβεβαιότητα, την αναξιοπιστία που μας χτυπά πια καθημερινά, εμείς θα μείνουμε σπίτι ακόμη κι αν ο Καραγκούνης το καρφώσει πάλι σήμερα.
·       Που κουράγιο για κενά πανηγύρια… Εξάλλου, τα πιο δύσκολα ματς για την Ελλάδα μας, έρχονται μετά το μουντιάλ. Καλή μέρα και καλή δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου