Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Πρωινός freddo 8/6/2010


·        Σίγουρα θα σας έχει τύχει ποδηλάτης στον ποδηλατόδρομο να κινείται με τρόπο περιφρονητικό για τον πεζό που θα τύχει να πατά την άκρη της πατούσας του στη «σαπιομηλέ» λωρίδα. «Και να τον πατήσω, δικαίωμά μου» σου λέει…
·        Αυτό όμως που συνέβη πριν λίγες μέρες, δυσφημεί όσο τίποτε άλλο το ποδήλατο. Εξηγούμαι…
·        Το απόγευμα της Παρασκευής έπεσα πάνω στη «γυμνή ποδηλατοδρομία» που δεν είναι γυμνή αλλά ποδηλατοδρομία αλά πλαζ, θα λέγαμε… Μαγιό, μπικίνι, άνευ μπλουζάκι και τέτοια. Δεν έχει μεγάλη σημασία.
·        Από τη λεωφόρο Νίκης, Αγγελάκη, Σβώλου, Αριστοτέλους κλπ. Δρομολόγιο μελετημένο ώστε να μπλοκάρει τους οδηγούς και στις καθέτους και στις οριζόντιες οδούς της. Με δυο λόγια, οι ποδηλάτες μας έκαναν τη ζωή ποδήλατο (τίποτε δε βγάζει τυχαία ο λαός).
·        Από μια ποδηλατοδρομία περίμενα κάτι άλλο, όχι αυθαιρεσία. Υποτίθεται ότι το ποδήλατο και οι ποδηλάτες εκφράζουν μια κουλτούρα, δεν είναι οπαδοί, δεν είναι εγκάθετοι ούτε χουλιγκάνοι για να θέλουν να σπάνε και να διαλύουν τα πάντα.
·        Υποτίθεται ότι οι ποδηλάτες αγωνίζονται για να βρει το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς το χώρο που δικαιούται στις δημόσιες αρτηρίες.
·        Υποτίθεται ότι οι ποδηλάτες διεκδικούν το σεβασμό των άλλων, όχι το τσαλαπάτημά τους.
·        Αν είναι πράγματι έτσι, τότε προς τι η αυθαιρεσία; Γιατί μας ταλαιπωρούν; Καλά, μυστήριοι υπάρχουν παντού, σε κάθε κοινωνική ομάδα. Όμως ποδηλάτες με παμπεράκια πρώτη φορά είδα!
·        Αλλά, θα μου πεις, σε μια πόλη, σε μια χώρα που δεν έχει Παιδεία, πώς θέλουμε να έχουν οι ποδηλάτες;
·        Όσο για την αστυνομία, τι να πει κανείς; Τι στρατηγική επιλογή είναι αυτή να φυλάττει μονίμως την αυθαιρεσία σε βάρος των μη αυθαιρετούνων, των απλών πολιτών;
·        Ίσως την επόμενη φορά, πάντως, θα ήταν καλύτερο να σχηματίσουν μια «ποδηλατική αλυσίδα» κατά μήκος των ποδηλατοδρόμων, αντί να καταπατούν τους αυτοκινητόδρομους.
  • Τώρα θα μου πεις… Ο Ανδρέας δεν ξέρει τι θα πει αύριο στα παιδιά του, η Αννούλα έχει χάσει τον ύπνο της κι εσύ ασχολείσαι με τα ποδήλατα; Έλα ντε… Καλή σας μέρα. Και καλή δύναμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου