Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Πρωινός freddo 7/8/2010

·        Το Τριγίρο αποδεικνύεται φέτος ο πιο must τουριστικός προορισμός. Είναι εύκολο να πας, φθηνό, κοιμάσαι και σπίτι σου άμα λάχει ενώ είσαι διακοπές. Το Τριγίρο είναι το θέρετρο που όλοι προτιμούν φέτος για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Είναι ο τουριστικός προορισμός που παρουσιάζει άνοδο, την ώρα που όλοι οι άλλοι έχουν πτώση…
·        Κάτι τέτοια σκεφτόμουνα, ώσπου συνειδητοποίησα ότι το Τριγίρο δεν είναι παρά η απάντηση στην πιο μπανάλ ερώτηση των τελευταίων εβδομάδων. Που θα πας διακοπές; Κάπου εδώ τριγύρω… Εσύ; Κι εγώ κάπου εδώ τριγύρω…
·        Παρά το γεγονός ότι ο φίλος μου ο Δ.Μ. ισχυρίζεται ότι το Τριγίρο δεν είναι παρά ένα πρόσχημα αφού όλοι φέτος πήγανε κανονικά νησάκι, εξωτερικό κλπ αφήνοντας την τρόικα να ξεροψήνεται κάτω από τον καυτό αττικό ουρανό, ή όταν λένε «τριγύρω» εννοούν το εξοχικό στη Χαλκιδική…
·        …προσωπικά πιστεύω ότι όλοι κάπου πήγαν, βρήκαν τον τρόπο και φέτος να δραπετεύσουν από τη φρίκη της «ενημέρωσης», από τον καταιγισμό πληροφοριών… καταστροφής, από τις περικοπές μισθών και την εργασιακή ανασφάλεια. Εξάλλου από τον ελληνικό ήλιο δεν μπορείς να κρυφτείς εύκολα. Ευτυχώς.
·        Στα νησιά μας όλα αυτά έχουν -ακόμη- άλλες διαστάσεις. Όχι μόνο γιατί συνήθως στις διακοπές εγκαταλείπουμε τις συνήθειες τις κακές του υπόλοιπου χρόνου, αλλά γιατί το βλέπεις στα πρόσωπα των ντόπιων που συνεχίζουν να παλεύουν με τη γη και τη θάλασσα για τον επιούσιο.
·        Ακόμα και η συγκλονιστική δολοφονία του Σ. Γκιόλια έχει άλλες διαστάσεις –θαρρείς δεν αφορά την τοπική κοινωνία, αλλά την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη… Πάντως όχι το νησί.
·        Υπάρχουν ακόμη νησιά που περισώζουν «τον κόσμο τους», διαθέτουν ακόμη ίχνη παρθενίας. «Διαστάσεις άλλαξε στα πρόσωπα· μοίρασε αλλιώς τα βάρη. Το σκληρό μου σώμα ήταν η άγκυρα κατεβασμένη μέσα στους ανθρώπους» όπως γράφει ο Ελύτης στο «Άξιον Εστί».
·        Υπάρχουν τόποι, καταστάσεις και άνθρωποι που βάζουν ξανά στις σωστές διαστάσεις την ύπαρξη και τη στόχευσή μας. Και επαναφέρουν στην τάξη τον ανθρώπινο νου.
·        Η Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο είναι μια άλλη πόλη. Καλές διακοπές, και στους εκτός και στους εντός σχεδίου πόλεως!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου