Τετάρτη 25 Ιουνίου 2008

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ: δράσεις για αποκεντρωμένη ενημέρωση

Περαιτέρω ενίσχυση της περιφερειακής πολιτικής επιχειρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Επιτροπής των Περιφερειών με κεντρικό σύνθημα «Αναπτύσσοντας τις περιφέρειες, αναπτύσσουμε την Ευρώπη». Αυτός ήταν και ο λόγος που 344 περιφερειακοί αιρετοί άρχοντες και εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών βρέθηκαν στις Βρυξέλλες το διήμερο 18 και 19 Ιουνίου. Την ώρα που τα τρακτέρ πλημμύριζαν το κέντρο και την πλατεία Σουμάν και μία μέρα πριν την Σύνοδο Κορυφής που έκλεισε την σλοβενική προεδρία, στο κτίριο της Επιτροπής των Περιφερειών, πραγματοποιήθηκε η 75η Ολομέλεια της ΕτΠ με τη συμμετοχή της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Ντανούτα Χούμπνερ, του Επιτρόπου Εργασιακών και Κοινωνικών Θεμάτων Βλαντιμίρ Σπίντλα και του Έλληνα προέδρου της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Δημήτρης Δημητριάδης. Παρόντες και οι Έλληνες εκπρόσωποι με επικεφαλής τον πρόεδρο της 12μελούς αντιπροσωπείας αιρετών υπερνομάρχη Ξάνθης – Καβάλας – Δράμας Κ. Τάτση.
Στο πλαίσιο των προεργασιών, την περασμένη Τρίτη εκπρόσωποι των αντιπροσωπειών κάθε χώρας συναντήθηκαν με δημοσιογράφους τοπικών ΜΜΕ προκειμένου να περάσουν τον μήνυμα της ΕΕ για περιφερειακή πολιτική («Η Ευρώπη είναι μέρος της καθημερινής ζωής όλων μας») και να ενημερώσουν για τις σχετικές δράσεις, δεδομένου ότι η «αποκεντρωμένη ενημέρωση» είναι ένας στόχος της Επιτροπής. «Τα κύρια κανάλια ενημέρωσης για τις δράσεις μας είναι η ΕΝΑΕ και η ΚΕΔΚΕ» είπε η κ. Λ. Γιαλαμπουκίδου, στέλεχος της Επιτροπής των Περιφερειών. Μίλησε, επίσης, για τη διοργάνωση «Open Days» στο πλαίσιο της οποίας θα διοργανωθούν 5 εκδηλώσεις στην Ελλάδα τον Οκτώβριο.
«Επιχειρούμε με τόξα να αντιμετωπίσουμε ένα τανκ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τάτσης, είπε αναφερόμενος στην διάχυση των θεμάτων πολιτικής της ΕΕ στα ελληνικά ΜΜΕ. Υποστήριξε ότι με τη νέα Συνθήκη «ενισχύεται ο λόγος της ΕτΠ», «ανοίγει ο δρόμος της δικαστικής παρέμβασης σε ζητήματα τοπικής αυτοδιοίκησης». Τέλος, τόνισε ότι «υπάρχει έλλειμμα δημοκρατίας και αυτό φάνηκε στην περίπτωση του ιρλανδικού ‘‘όχι’’» όπου οι πολίτες ψήφισαν χωρίς να είναι ενημερωμένοι.
Παρών στη συνάντηση και ο νομάρχης Αθηνών Γ. Σγουρός. «Ζητάμε από τα ΜΜΕ να βοηθήσουν όταν δεν βοηθάμε εμείς τον εαυτό μας» είπε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην διοικητική μεταρρύθμιση» είπε. «Ο α’ και β’ βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης θ πρέπει να είναι απέναντι στην εκάστοτε κυβέρνηση ώστε να πετύχουμε την αποκέντρωση» τόνισε, ζητώντας να σπάσει η γραφειοκρατική αντίληψη.
Μεταξύ των θεμάτων της τριήμερης συνάντησης, ήταν η ανταλλαγή εμπειριών και στρατηγικών για μια διεθνή συνεργασία σε θεσμικό επίπεδο αλλά και η αποκεντρωμένη επικοινωνία για την προώθηση της υπόθεσης «Ευρώπη» στους τομείς της μεταναστευτικής πολιτικής, των θεμάτων τηλεπικοινωνιών, της πολυγλωσσίας, της αντιμετώπισης της φτώχειας, της δια βίου εκπαίδευσης, θεμάτων που αφορούν τη ζωή 500 εκατ. Ευρωπαίων και 270 περιφερειών της γηραιάς ηπείρου.
Στη σύνοδο της Ολομέλειας, οι εισηγητές εστίασαν στα εργασιακά θέματα και στη πολιτική για τις ορεινές περιφέρειες οι οποίες «φιλοξενούν την πιο πολύτιμη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης».
Ίσως τελικά η ένταση της προσπάθειας από πλευράς ΕΕ για ενίσχυση των περιφερειών αναδεικνύει και το έλλειμμα αποκέντρωσης πρωτίστως σε θεσμικό επίπεδο που χαρακτηρίζει τη χώρα μας. Η ευρωπαϊκής στροφή -στην ουσία- οριοθετεί ως μηδενικά τα περιθώρια αναβολής μιας πραγματικής διοικητικής μεταρρύθμισης, ώστε να επιτευχθούν εκείνες οι αλλαγές που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ακολουθήσει τις εξελίξεις στην ΕΕ. Οποιαδήποτε υποχωρητικότητα έναντι πρόσκαιρων οικονομικών συμφερόντων και μικροπολιτικών συμπεριφορών θεωρείται πλέον παραπάνω από βέβαιο ότι στην ερχόμενη 10ετία θα αποδειχθεί ολέθρια για τη χώρα μας.
20Ιουν2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου