Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

Brugge, μια πόλη πρότυπο

Πάμε για Μπρυζ. Παρέα με τον Αλέξη Κ., συνάδελφο από τη Λάρισα. Σκασιαρχείο από τα workshops της Επιτροπής των Περιφερειών, Gaar du Nord, 24 ευρώ πηγαινέλα και σε 1 ώρα στην πόλη του Γιαν Κέλεμανς –τον θυμάστε τον ήρωα των παιδικών μας χρόνων; Λένε ότι είναι πανέμορφη (λίγο αργότερα το επιβεβαιώσαμε). Η διαδρομή κάτι διαφορετικό. Σε μια ώρα δρόμο αλλάζουν πολλά και ενδιάμεσος σταθμός η Γάνδη (μνήμες Άρη, φάιναλ φορ 1988). Τα βελγικά χωριά καμία σχέση δεν έχουν με τα δικά μας. Είναι όλα καταπληκτικά σύνολα. Πειθαρχία και αρμονία. Σπίτια με πανέμορφους φροντισμένους κήπους. Ο Αλέξης λέει ότι η κηπουρική είναι εθνικό τους χόμπι. Δεν το ήξερα αλλά φαίνεται. Μου έρχονται στο μυαλό οι σκέψεις για τον προαστιακό της Θεσσαλονίκης που δεν υπάρχει και που, αν υπήρχε, θα άλλαζε τη ζωή μας.
[Στο τρένο μια φράντζα Ισπανίας μιλά ακατάσχετα και δυνατά στο κινητό τη θαυμάσια γλώσσα της και μια μαυρομάλλα Βελγίδα που δαγκώνει ένα μήλο κάπως…]
Φτάνοντας η αναγγελία στο τρένο γίνεται μόνο στα Φλαμανδικά –η κόντρα με τη Βαλλονία καλά κρατεί αν και ελεγχόμενη. Μια εφημερίδα παραλλήλιζε τη διαμάχη Ελλάδας - Σκοπίων για το όνομα της Μακεδονίας με το δικό τους Λουξεμβούργο. «Τι θα ‘πρεπε να κάνουμε εμείς με το Μεγάλο Δουκάτο του Λουξεμβούργου» αναρωτιέται ο συντάκτης διαπορών για την ελληνική αντίδραση (η νότια επαρχία του Βελγίου φέρει το όνομα Λουξεμβούργο).
Η Μπρυζ είναι μια επαρχιακή πόλη πρότυπο. Δέκα λεπτά ο σταθμός από το κέντρο της πόλης ποδαρόδρομος, με την είσοδο της πόλης να χαρακτηρίζεται από απίστευτης ομορφιάς φροντισμένα πάρκα. Δυο μονόδρομοι εξυπηρετούν τα λίγα σχετικά αυτοκίνητα. Φανάρια νομίζω δεν υπάρχουν. Ποδηλατόδρομοι υπάρχουν. Όπως και ολοκαίνουρια αστικά λεωφορεία. Και πεζοδρόμια. Τα κτίρια είναι όλα παλιά ή παλαιού τύπου –καμία σχέση με το βρυξελλιώτικο μείγμα γυάλινων και πέτρινων κτιρίων.
18Ιουν2008

FOTOS: @Γ. ΚΕΣΣΟΠΟΥΛΟΣ / "Μπρυζ", Σιδηροδρομικός Σταθμός Μπρυζ, 18-6-2008 / "Βελγικά χωριά", 18-6-2008 / "Κεντρική Πλατεία", Μπρυζ, 18-6-2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου