Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Ένα συνέδριο ζωντανό, με κουβέντα και αντιδράσεις

Ένα από τα πλέον σημαντικά της 5ης Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου ήταν μια παράλληλη εκδήλωση, το διήμερο συνέδριο που διοργάνωσε το περιοδικό Highlights στο αμφιθέατρο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης. Όσον αφορά στη σύνθεση του ακροατηρίου, εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι αυτό χαρακτηρίστηκε από το υψηλό επίπεδο, με τη συμμετοχή ανθρώπων με πραγματικό ενδιαφέρον και εξειδίκευση περί των πολιτιστικών. Το θέμα του συνεδρίου όπως διατυπώθηκε "Πολιτισμός: lifestyle ή modus vivendi - Ο ρόλος των ΜΜΕ" προκάλεσε αντιδράσεις πριν ακόμη αρχίσουν οι συζητήσεις [http://gkessopoulos.blogspot.com/2008/05/life-style-modus-vivendi-highlights.html]. Αν προσθέσει κανείς τις αλήθειες και τα ψέματα που ακούστηκαν από τους ομιλητές, τις αιχμές και τις αιρετικές απόψεις που ακούστηκαν, το ενδιαφέρον γιγαντώθηκε. Κύριο στοιχείο που προσέδωσε ένταση και αύξησε το ενδιαφέρον, το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι εισηγήσεις ήταν "δυνατές". Αμφισβητούσαν καταστάσεις, κατέθεταν μαρτυρίες, έδιναν προτάσεις.
Το ενδιαφέρον της δεύτερης μέρας κέρδισε η συζήτηση για τη σχέση των ενθέτων βιβλίου με τη διαφήμιση. Ο Κώστας Κατσουλάρης, συγγραφέας και αρχισυντάκτης βιβλίου του "Ελεύθερου Τύπου", πυροδότησε τη συζήτηση υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν παρεμβάσεις. Ο Νίκος Βατόπουλος, αρχισυντάκτης του "Βήματος", ένας διανοητής περί των εφημερίδων (που τόσο τους έχουμε ανάγκη όσοι αγαπάμε το γράμμα στο χαρτί), ισχυρίστηκε και αυτός ότι δεν υπάρχουν παρεμβάσεις από τη διαφήμιση. Τα αντίθετα υποστήριξε η Τίνα Μανδηλαρά, δημοσιογράφος - υπεύθυνη για το ένθετο βιβλίου στο "Πρώτο Θέμα" δίνοντας μάλιστα ένα προσωπικό παράδειγμα. Βίωμα παρέμβασης κατέθεσε από το ακροατήριο και η κριτικός τέχνης Ίριδα Κρητικού, ενώ ο Άρης Μαραγκόπουλος αποτελείωσε όσους ισχυρίζονται το αντίθετο λέγοντας ότι σαφέστατα υπάρχουν παρεμβάσεις -άρα η προβολή των βιβλίων δεν γίνεται με όρους προσωπικούς μεν αντικειμενικούς δε- επικαλούμενος την επαγγελματική του εμπειρία τόσο ως συντάκτης βιβλίου σε εφημερίδες όσο και ως επιμελητής εκδόσεων σε εκδοτικούς οίκους.
Στο ίδιο τραπέζι, ο Τάσος Ρέτζιος, δημοσιογράφος και αρχισυντάκτης πολιτιστικών της εφημερίδας "Αγγελιοφόρος" υπεραμύνθηκε της ποιότητας των συναδέλφων της Θεσσαλονίκης, μέμφθηκε το ΕΚΕΒΙ και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου που διοργανώνουν τις συνεντεύξεις Τύπου στην Αθήνα (για το θέμα αυτό θα υπάρξει σημείωμα στο blog) αλλά και τους τοπικούς παράγοντες του πολιτισμού που αλληθωρίζουν πάντα προς Αθήνα μονίμως παραπονούμενοι για μικρή προβολή από τις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης. Ποιοι (προσθέτω εγώ); Αυτοί που -πολλοί από αυτούς- διαβάζουν τις εφημερίδες από την αποδελτίωση. Την επομένη δηλαδή. Ειλικρινά, ένοιωσα την ανάγκη να υπερασπιστώ την δουλειά ορισμένων τουλάχιστον συναδέλφων των τοπικών εφημερίδων, οι οποίοι κάνουμε πιο ανεξάρτητη δουλειά και έχουμε πιο τολμηρή άποψη (χωρίς "παπαρολογίες") από πολλούς συναδέλφους της Αθήνας.
Την προηγουμένη, ο πρόεδρος του ΕΚΕΒΙ και συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, με μια εντυπωσιακή ομιλία ξεκαθάρισε ότι μόνο ο έντυπος Τύπος μπορεί να υποστηρίξει πειστικά τα βιβλία, όχι η τηλεόραση. Εντυπωσιακός ο Σεβαστάκης, καθηγητής αρχιτεκτονικής, όπως και ο Ηλίας Μαρμαράς που μας άνοιξε τα μάτια για το μέλλον του διαδικτύου.
Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές.
3Ιουν2008

FOTO: Γ. ΚΕΣΣΟΠΟΥΛΟΣ@ / "To highlights στο ΜΜΣΤ", 31-5-2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου