Δευτέρα, 12 Μαΐου 2008

5η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

5η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης
29 Μαΐου έως 1η Ιουνίου 2008

HELEXPO, περίπτερα 13-14-15

50 χώρες συμμετέχουν στο ετήσιο ραντεβού του βιβλίου που πραγματοποιείται - για πέμπτη χρονιά – στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις της HELEXPO. Για τέσσερις ημέρες η Θεσσαλονίκη θα αποτελέσει πόλο έλξης για επαγγελματίες και επισκέπτες-λάτρεις του βιβλίου, σε μια γιορτή που έχει πλέον καθιερωθεί όχι μόνον σε εθνικό αλλά και σε βαλκανικό, μεσογειακό και διεθνές επίπεδο.

Oι πύλες της έκθεσης θα ανοίξουν την Πέμπτη 29 Μαΐου, στις 10.00 το πρωί, και θα κλείσουν το βράδυ της Κυριακής 1 Ιουνίου, με εκλεκτούς καλεσμένους από τον χώρο της ελληνικής και της ξένης βιβλιοπαραγωγής: συγγραφείς, εκδότες, μεταφραστές, λογοτεχνικοί πράκτορες, κριτικοί, βιβλιοθηκονόμοι, βιβλιοπώλες, δημοσιογράφοι θα συναντηθούν για να ανταλλάξουν γνώμες και να συζητήσουν γύρω από την πορεία του εκδοτικού κόσμου, να διαπραγματευτούν νέους τίτλους και μεταφράσεις, να γνωριστούν με το αναγνωστικό κοινό. Ανάμεσα σ’ αυτούς σημαντικά ονόματα της διεθνούς λογοτεχνικής κοινότητας, όπως ο Ιταλός Antonio Tabucchi, ο Βρετανός Jonathan Coe, οι Γάλλοι Pierre Assouline και Edgar Morin κ.ά.

Για πρώτη φορά, φέτος, καθιερώνεται ο θεσμός της τιμώμενης χώρας: η έναρξη θα γίνει με τη Γαλλία, η οποία θα βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με μια ευρεία γκάμα της εκδοτικής της παραγωγής (εκπροσωπούνται 80 εκδότες) αλλά και με την παρουσία 25 Γάλλων συγγραφέων στη Θεσσαλονίκη.
Ενώ η θεματική έκθεση, που κάθε χρόνο εστιάζει σε συγκεκριμένο θέμα, είναι αφιερωμένη στο πολιτικό βιβλίο με 1.300 τίτλους σχετικής θεματολογίας, έκθεση πολιτικής αφίσας (που παραχώρησε ευγενικά το Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας) προβολές ταινιών αλλά και τη θεατρική παράσταση «Ο Μαρξ στο Σόχο», βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Howard Zinn, με τον Αγγελο Αντωνόπουλο, στο θέατρο «Εγνατία».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων πιο πλούσιο από ποτέ προσεγγίζει φέτος τις διακόσιες και περιλαμβάνει τις ενότητες: παρουσιάσεις βιβλίων και λογοτεχνών, συζητήσεις στρογγυλά τραπέζια, σεμινάρια, εργαστήρια, εκδηλώσεις της τιμώμενης χώρας, παράλληλες εκδηλώσεις, η έκθεση στην πόλη, εκδηλώσεις στην παιδική γωνιά με θέμα Βιβλίο;…Δικαίωμά σου! κ.ά.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΔΙΕΘΝΩΝ ΕΚΘΕΣΕΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ
Τις επόμενες ημέρες άλλωστε η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ και της ΔΕΒΘ Κατρίν Βελισσάρη θα παραστεί στη συνάντηση των διευθυντών του «κλαμπ των 25» διεθνών εκθέσεων βιβλίου, στη Σεούλ. Στην τριήμερη συνάντηση – που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια – θα συζητηθεί η πορεία και το μέλλον των εκθέσεων βιβλίου σε διεθνές επίπεδο.

***

Η ΔΕΒΘ θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 10.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ (το Σάββατο έως τις 10.00 το βράδυ) στα περίπτερα 13-14-15 της HELEXPO. Η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.

2 σχόλια:

  1. Κι ύστερα αναρωτιέμαι γιατί χάλασε ο καιρός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άλλη έκθεση είναι εκείνη ttallou. Του Μπαρμπουνάκεως. Περί τα μέσα Ιουνίου. Τότε που είπε ο Αυτιάς, διαβάζοντας on camera τα μερομήνια, ότι θα ρίξει χαλάζι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή