Κυριακή 11 Μαΐου 2008

Σαν τραγούδι μαγεμένο κι ένα μήνυμα πολιτικό

Έχει βρει τον τρόπο το ρεμπέτικο να μπαίνει και στα Μέγαρα, λίγο "μελέτη", λίγο θέατρο, λίγο κονέ πλέον (δεν είναι αντιφατικό, ίσως και παράταιρο, οι "μελέτες" για το ρεμπέτικο να παίζονται με κοστούμια, ενώπιον καθημένων με τα χέρια σταυρωμένα;). Μπήκε και στο Μέγαρο Μουσικής της Θεσσαλονίκης, το περασμένο Σαββατοκύριακο, "Σαν τραγούδι μαγεμένο - Αναφορά στο ρεμπέτικο" με τον μέγα Γιώργο Νταλάρα. Εξαιρετικό το μουσικό μέρος, κάτι σαν ποτ πουρί, με επιλογές απ' όλες τις εποχές του είδους: Σμύρνη, Πόλη, ξενιτιά - Αμερική, Πειραιάς μετά την Καταστροφή, Μεταξάς και λογοκρισία, Κατοχή, Εμφύλιος, μετά τον πόλεμο.
Τα κοστούμια υπέγραφε ο Γιάννης Μετζικώφ (και του Στόκα;). Από την ομάδα των τραγουδιστών αν κάποιους θα πρέπει να ξεχωρίσουμε είναι η Σοφία Παπάζογλου με τη φωνή της και ο πολυτάλαντος Ζαχαρίας Καρούνης του οποίου οι ερμηνείες είχαν εκτός από πολύ καλή φωνή και θεατρικότητα.
Το μουσικό μέρος πλαισιωνόταν με θεατρικά σκετς που σκηνοθέτησε ο Σωτήρης Χατζάκης σε κείμενα Γιώργου Σκαμπαρδώνη (ο αξιολογότερος ίσως κειμενογράφος σήμερα ανά την Ελλάδα). Έξι καλοί ηθοποιοί ενσάρκωναν μορφές του ρεμπέτικου στα επουράνια. Ο Λουκάς Νταράλας (Έκτορας Καλούδης), ο Μάρκος Βαμβακάρης (Άρτο Απαρτιάν), ο Τσιτσάνης (Νίκος Αλεξίου, με εντυπωσίασε ως φιγούρα Τσιτσάνη), η Μαρίκα Νίνου (Τάνια Τρύπη, απόλυτα ταιριαστή στην ερμηνεία του αρχοντορεμπέτικου "Το τραμ το τελευταίο" ), Γιάννης Παπαϊωάννου (Μανώλης Σειραγάκης) και γκαρσίνα (Ελίτα Κουνάδη) με έξυπνους διαλόγους αποτύπωναν το κλίμα, το ήθος και την πίκρα της εποχής.
Πολύ ενδιαφέρον και το οπτικό υλικό - βίντεο που επιμελήθηκε ο Γρηγόρης Καραντινάκης.
Η παράσταση κράτησε 2,50 ώρες με ημίωρο διάλλειμα και κύλησε πολύ ευχάριστα.
Κι επειδή πιστεύω ότι όλα είναι πολιτική, τέτοιες παραστάσεις είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους που επιχειρούν να αλλοιώσουν την ιστορική μνήμη με πραξικοπηματικού χαρακτήρα παρεμβάσεις μέσα από σχολικά βιβλία κλπ. Το ρεμπέτικο είναι η καλύτερη καταγραφή των παθών του ελληνισμού στον 20ό αιώνα.

http://www.tch.gr/Greek/Events/All%20Events/2008A/E16.htm

1 σχόλιο: