Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

Διατίμηση τώρα!

Διατίμηση λέει στο ηλιέλαιο και πως να το πιστέψεις, εσύ ο πολίτης, όταν εδώ και χρόνια σου 'χουν σηκώσει τα χέρια ψηλά στο όνομα της "ελεύθερης οικονομίας και αγοράς". Κάθε λέξη για έλεγχο τιμών στην αγορά κατά τα προηγούμενα χρόνια, σκόνταφτε πάντα στον τοίχο του "ακλόνητου" επιχειρήματος. Μέχρι και μαθήματα ελευθερίας της αγοράς δεχθήκαμε, με το επιμύθιο πάντα αφιερωμένο στους πολίτες οι οποίοι φταίμε που δεν διαλέγουμε το φθηνότερο. Το φθηνότερο γάλα, τη φθηνότερη βενζίνη, το φθηνότερο κατσικάκι, το φθηνότερο ψωμί, τον φθηνότερο καφέ.
Θέλουν να μας πείσουν, λοιπόν, ότι το κράτος -το ισχυρό κράτος- δεν μπορεί να ελέγξει τις τιμές των αγαθών. Όμως η μπάλα έχει χαθεί, οι τιμές μόνο ανεβαίνουν και η διατίμηση στο ηλιέλαιο, μάλλον για λόγους εντυπώσεων αφού αυτή έγινε σε ανεβασμένες τιμές, δείχνει ότι το κράτος ψεύδεται.
Δεν είπαμε να κρατικοποιηθούν οι ιδιωτιές επιχειρήσεις, αλλά η κρατική παρέμβαση δεν είναι πάντα κακή. Θα έλεγα ότι είναι επιβεβλημένη χάριν του δημοσίου συμφέροντος που δεν έχει να κάνει με το συμφέρον των εταιρειών αλλά των πολιτών.
Αντ' αυτού, η ελληνική πολιτεία αφόπλισε ή διέλυσε κάθε ελεγκτικό μηχανισμό με αποτέλεσμα οι έλεγχοι να είναι καθ' ομολογίαν πλημμελείς και η βενζίνη π.χ. να είναι τη μια μέρα 1,216 και την επομένη 1,219...
Η επανίδρυση δεν απαιτεί κονδύλια ούτε μακρόπνοους σχεδιασμούς. Απαιτεί μόνο πολιτική βούληση και ατομική ικανότητα. Προς το παρόν φαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τίποτε από τα δύο.
28Μαϊ2008


FOTO: Γ. ΚΕΣΣΟΠΟΥΛΟΣ / "Στου Καραμαλή", Τήνος, 8-7-2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου