Τρίτη 20 Μαΐου 2008

Η σημασία των αγωγών Βγενόπουλου

Οι αγωγές Βγενόπουλου κατά Τσίπρα και Παπανδρέου είναι απαράδεκτες. Σ' αυτό κατέληξα αφού προβληματίστηκα αρκούντως για το δικαίωμα του επιχειρηματία να προστατεύει τα συμφέροντά των επιχειρήσεών του. Ακούγεται λογικό. Όμως τελικά πιστεύω ότι δεν έχει βάση. Όταν ένας επιχειρηματίας μπαίνει σε τέτοια νερά, γνωρίζει από πριν τις πολιτικές προεκτάσεις του εγχειρήματός του. Να έχτιζε οικοδομές, να πω εντάξει. Οι επενδύσεις του εν προκειμένω, όμως, έχουν σαφείς πολιτικές διαστάσεις τις οποίες γνωρίζει και προφανώς αποδέχεται εκ των προτέρων.
Από και πέρα, σαφώς και δεν μπορεί να αποδεχτούμε ότι ένας πολιτικός μπορεί να λέει ό,τι θέλει. Ωστόσο η ανακρίβειά του ή η ακρίβειά του, η αξιοπιστία του ή η έλλειψή της, θα κριθεί από το λαό. Όχι από τα δικαστήρια.
Αλίμονο αν δεχθούμε ότι έχει το δικαίωμα να κερδίσει αποζημίωση ο επιχειρηματίας από τον πολιτικό. Τότε θα συμβεί κάτι πολύ βαθύτερο και ουσιαστικότερο από την έκβαση ενός δικαστηρίου. Η Δικαιοσύνη θα έχει εισπηδήσει στην Πολιτική. Και η δικαστική εξουσία θα εξουσιάζει την εκτελεστική και νομοθετική. Άρα θα πάψει η διάκριση των εξουσιών. Επομένως θα έχουμε πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας. Με τα οικονομικά συμφέροντα να χειραγωγούν ανοιχτά πλέον τα δημοκρατικά εκλεγμένα κόμματα της Βουλής. Και την ίδια την κυβέρνηση.
20Μαϊ2008
FOTO: @Γ. ΚΕΣΣΟΠΟΥΛΟΣ / "Μη θυμώνεις άνθρωπέ μου", Τήνος - Μοναστήρι Ουρσουλινών, 6-7-2004

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου