Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

Επιτέλους, "κινηματογραφική διπλωματία" για τον Πόντο

Ανατριχίλα μου προκάλεσαν οι εικόνες εκείνου του φιλμ για την υποτιθέμενη γενοκτονία των Μακεδόνων από τους Έλληνες, που προβλήθηκε στο πλαίσιο της Μπερλινάλε, ενός από τα κορυφαία κινηματογραφικά φεστιβάλ του κόσμου. Όλοι θυμόμαστε την ταινία "Αραράτ" του καναδοαρμένιου Ατόμ Εγκογιάν που πέρασε την ιστορική αλήθεια για τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους σε όλη την υφήλιο. Μόνο η Ελλάδα δεν έχει μεταχειριστεί το σινεμά, την πλέον δημοφιλή και μαζική τέχνη, προκειμένου να προωθήσει ζητήματα όπως η ποντιακή γενοκτονία. Και όμως, η κινηματογραφική διπλωματία είναι το καλύτερο μέσο για τέτοια ζητήματα. Ακόμη κι όταν ο Καλαμαριώτης Ανδρεάδης έκανε ταινία την "Ταμάμα", η ελληνική πολιτεία τον αγνόησε. Θα μου πείτε ότι, απλώς, στην Ελλάδα οι πολιτικοί προτιμούν να μιλούν για επίπλαστες σχέσεις με το βαθύ κράτος της Άγκυρας παρά για ειλικρινείς σχέσεις με το λαό της Τουρκίας.
Ένας Έλληνας, λοιπόν, ο Παναγιώτης Στεφανίδης, πόντιος της Μελβούρνης έφτιαξε μια ταινία μικρού μήκους που επιλέχτηκε μεταξύ χιλιάδων άλλων έργων που στάλθηκαν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και θα προβληθεί στον τελικό γύρο, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 15 και 24 Μαΐου 2008 στο γαλλικό θέρετρο, στο κορυφαίο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου.
Αξίζει να διαβάσουμε τα λόγια του προέδρου της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας κ. Χαράλαμπου Ταβλαρίδη: "Ο Παναγιώτης Στεφανίδης, νέος της τρίτης γενιά των ομογενών της Αυστραλίας, μόνος του, πέτυχε κάτι που, οι οργανωμένοι φορείς των Ποντίων του κόσμου, σωματεία, ομοσπονδίες και παγκόσμια όργανα, δεν μπόρεσαν να πετύχουν με αδιάκοπους και συνεχείς αγώνες δεκαετιών, μαζί και με τις εκάστοτε Ελληνικές Κυβερνήσεις. Έφερε το Ποντιακό θέμα στο κέντρο της παγκόσμιας δημοσιότητας".

Η Ιστοσελίδα του έργου "Πόντος" είναι: http://www.pontosmovie.com/

02Μαϊ2008

2 σχόλια:

  1. Συμφωνώ. Πολύ έξυπνη. Αλλά εμένα μου τη δίνει και ότι όταν ήρθε ο Όλιβερ Στόουν να ζητήσει χρήματα για τον Μεγαλέξανδρο, αντί να συνεργαστούμε τον διώξαμε. Αύριο μεθαύριο θα μπορούσαμε να κάνουμε μια ταινία για τον Πόντο ή για την Κύπρο / λέμε τώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή