Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Facebook, μια ύπουλη ανοησία;

Το blog είναι το καταφύγιο των αστέγων της γραφής. Η μία όψη. Η παρηγορητική, η θετική. Από την άλλη, αν το διαβάσεις, το blog είναι ο καναπές των αργόσχολων, στην καλύτερη περίπτωση όσων η δουλειά τους δεν έχει τρελές απαιτήσεις, δεν είναι σκυμμένοι από το πρωί μέχρι το βράδυ στο γραφείο τους. Κάποτε, η ποίηση (καλή και κακή) ανθούσε στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων -κι ακόμα πιστεύω. Τώρα να 'ναι καλά τα blogs.
Εντάξει είναι και φόρουμ ελεύθερης έκφρασης. Αναμφισβήτητα. Αλλά αν εργάζεσαι πότε προλαβαίνεις να γράψεις; Ερώτημα που κι εγώ δέχομαι συχνά. Τις νύχτες είναι η απάντηση. Αντί για ύπνο. Καμιά φορά το γράψιμο είναι το ίδιο ζωτικό με τον ύπνο.
Εν πάσει, περιπτώσει. Γι' αλλού ξεκίνησα κι αλλού έμεινα. Αν τα blogs έχουν αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες, το facebook δεν είναι παρά μια ύπουλη υφαρπαγή στοιχείων. Δεν προσθέτει τίποτα ούτε καν στο χαβαλέ -γίνεται χαβαλές χωρίς προσωπική επαφή; Είναι ένας κακός χαβαλές με μόνο σοβαρό αποτέλεσμα την δημιουργία μιας βάσης δεδομένων προσωπικών στοιχείων, που τα χρησιμοποιούν στη συνέχεια διάφοροι επιτήδειοι από τα νησιά Καμόα μέχρι όπου βάλει ο νους. Από τις πρώτες κιόλας μέρες που έδωσα το email μου στο facebook, άρχισαν να μου έρχονται spam στον υπολογιστή μου με αναφορές σε προσωπικά στοιχεία.
Αυτή είναι η πρώτη μου εντύπωση για το facebook. Μια ύπουλη ανοησία. Κι αν βρεις κανένα φίλο από τα παλιά και μάθεις πού είναι και τί κάνει, ε, τις πιο πολλές φορές θα ικανοποιήσεις απλώς την ταπεινή σου περιέργεια. Τίποτε άλλο.
Είπα σήμερα να ξεγραφτώ από το facebook. Αλλά τελικά δεν το 'κανα. Θα 'χει πλάκα να παρακολουθήσω την εξέλιξη.
14Μαϊ2008

FOTO: @ Γ. ΚΕΣΣΟΠΟΥΛΟΣ / "Νέα παιδιά, στην Παλιά παραλία", Θεσσαλονίκη, 13-5-2008

2 σχόλια:

  1. Διαφωνώ. Το facebook ασφαλώς δεν είναι καμιά ιδιαίτερη επιστημονική ανακάλυψη, αλλά σίγουρα αποτελεί ένα ενδιαφέρον εγχείρημα δικτύωσης. Έχω βρει σ' αυτό από παλιούς συμμαθητές μέχρι και άγνωστους συγγενείς!
    Όσο για τα σπαμ, καταρχήν δεν έχω λάβει ούτε ένα περισσότερο λόγω facebook -επομένως, ίσως είσαι απλώς άτυχος-, κι έπειτα, είναι αναπόφεκτα, εάν "κυκλοφορείς" πολύ στο internet.


    ΥΓ: Για τη φωτό: :). Πέρασα από κει την ίδια μέρα, αλλά και χθες και το βλέμμα μου κόλλησε στο "Περαν Club". Πόλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό που γράφεις είναι σαφέστατα κάτι πολύ όμορφο. Το facebook λειτουργεί σε κάποιο βαθμό ως το σύγχρονο "Δελτίο Αναζητήσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού" (αυτό που κάποτε επανένωνε τους πρόσφυγες)!!! Ωστόσο διαφωνείς ότι ταυτόχρονα δεν είναι άλλο από μια τεράστια βάση δεδομένων που είτε υποκλέπτεται είτε παραχωρείται για εμπορικούς και άλλους σκοπούς; Και λάβε υπόψη ότι προσωπικά είμαι πολύ θετικός σε ό,τι νέο τεχνολογικά, αλλά μην θεοποιούμε τα πάντα. Γιατί είδα ότι κάποιοι ανήρτησαν και φωτογραφίες με τα παιδάκια τους στο facebook...

    ΑπάντησηΔιαγραφή