Κυριακή 3 Αυγούστου 2008

Συνελήφθη ο Κάρατζιτς ή ο… Λαχάς;

Η σύλληψη του Κάρατζιτς –αν αυτός ο στυλ "Λαχάς" του Σεράγεβο είναι ο κάποτε πανίσχυρος στρατηγός- δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία για όσους παρακολουθούν τα σερβικά. Ο συνεργάτης του Μιλόσεβιτς βρισκόταν υπό ανελέητο κυνηγητό και συνεχή παρακολούθηση εδώ και χρόνια. Εκείνο που απέμενε, πριν ακόμη συλληφθεί ο μακαρίτης Μιλόσεβιτς, ήταν η πολιτική βούληση της κυβέρνησης του Βελιγραδίου σε συνδυασμό με τη λαϊκή πρόθεση να αποδεχθεί μια ακόμη ταπείνωση: να παραδώσει στους Δυτικούς έναν από εκείνους που αντιστάθηκαν στην νατοϊκή εισβολή του 1999, έναν από τους σύγχρονους ήρωες της Σερβίας στον πόλεμο εναντίον των μουσουλμάνων της Βοσνίας και των προαιώνιων εχθρών των Κροατών.
Αμφιλεγόμενος, θα πει κανείς, και μεταξύ των Σέρβων και δεν θα διαφωνήσω μαζί του. Εξάλλου, δεν είμαι εγώ που θα πάρω το μέρος ενός εγκληματία πολέμου και κάθε πολεμοκάπηλου. Αλλά σε έναν πόλεμο υπάρχουν πολλά «αλλά». Μικρότερα ή μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου διαπράττονται από κάθε πλευρά και κανείς δεν μπορεί να μας πείσει ότι ο μόνος εγκληματίας είναι ο Κάρατζιτς. Δυστυχώς, υπάρχουν κι άλλοι αλλά η Δύση προτιμά να τους κάνει «πρωθυπουργούς» και προνομιακούς συνομιλητές –μην ξεχνάμε την περίπτωση Θάτσι του Κοσσυφοπεδίου στον οποίο η Κάρλα Ντελ Πόντε, αποσυρμένη πια, χωρίς άνωθεν «απαγορευτικά», αποδίδει στο βιβλίο της πολλά και διάφορα εγκλήματα πολέμου. Επομένως δεν μιλάμε για Δικαιοσύνη, αλλά για επιβολή του δικαίου του ισχυρού. Εν προκειμένω, των ΗΠΑ και των… τσιρακίων τους. Με προφανείς αμφιβολίες για την πραγματική απόδοση δικαίου. Διότι τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα όπως ήταν στη Δίκη της Νυρεμβέργης ή ακόμη και στη δική μας Δίκη των πρωταιτίων και των βασανιστών της Χούντας. Τώρα πια η διεθνής κοινή γνώμη αναρωτιέται ποιος είναι ο εγκληματίας πολέμου: ο απαγχονισθείς δικτάτορας Σαντάμ Χουσεΐν ή οι αμερικανονατοϊκοί εισβολείς που έχουν αιματοκυλήσει μια ολόκληρη χώρα; αναρωτιέται αν η επέμβαση στη Σερβία έγινε χάριν απόδοσης του δικαίου και αποκατάστασης της δημοκρατίας ή, στο όνομα αυτών, χάριν οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων της Ουάσιγκτον.

ΥΓ: Είμαι βέβαιος ότι και ο αγαπημένος Κώστας Λαχάς θα ξαφνιάστηκε όταν είδε τη φωτογραφία του Κάρατζιτς - Ντάμπιτς στις εφημερίδες. Όταν είδε ότι ο περιβόητος "καταζητούμενος" χρησιμοποιούσε και το μούσι και το μεγάλο γυαλί και το καπελάκι "του" για να κρύβεται!
24 Ιουλ 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου