Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009

Cheap Art: φθηνά έργα, ακριβή τέχνη

Μέχρι τις 10 Ιουλίου στο Στρατόπεδο Κόδρα της Καλαμαριάς με τη συμμετοχή 150 καλλιτεχνών


ΣΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ TA ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΣΜΑΡΩΣ ΤΖΕΝΑΝΙΔΟΥ - ΚΕΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ CHEAP ART


Η Cheap Art ξεκίνησε το 1995 και λειτουργεί κάθε Δεκέμβριο στην Αθήνα ενώ από το 1998 μεταφέρθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει πάρει και πανευρωπαϊκή διάσταση (Βιέννη) δίνοντας ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν. Η ιδέα στηρίχθηκε στη δυνατότητα που έχει το κοινό να αγοράσει έργα γνωστών αλλά και ελπιδοφόρων καλλιτεχνών με μία τιμή πολύ προσιτή (70 ευρώ), ούτως ώστε να πραγματοποιείται συχνά η πρώτη επαφή με αυθεντικά εικαστικά έργα.

Μέχρι σήμερα, έχουν πάρει μέρος πάνω από 500 Έλληνες εικαστικοί και 50 από το εξωτερικό. Έχουν πουληθεί πάνω από 30.000 αυθεντικά έργα τέχνης τα οποία έχουν μπει σε σπίτια Ελλήνων και ξένων φιλότεχνων.

Η ενιαία συμβολική τιμή για όλα τα έργα (70 ευρώ). Η έκθεση έχει και μία κοινωνική διάσταση αφού δίνει σε πολύ κόσμο την ευκαιρία να αποκτήσει ένα έργο τέχνης σε τιμή χαμηλή που δεν καθιστά απρόσιτα τα εικαστικά δημιουργήματα.

Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 10 Ιουλίου, ενώ θα είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ.

Πολιτιστικός εθνικισμός ή επιστροφή των Γλυπτών;

Όταν οι υπεύθυνοι του Βρετανικού Μουσείου κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’50 απαγόρευσαν στη Μελίνα και τον Ντασέν να κάνουν τα γυρίσματα της Φαίδρας στο χώρο όπου εκτίθενται τα περίφημα ελληνικά Γλυπτά, σίγουρα δεν φανταζόταν τι λάθος έκαναν. Δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι αυτή η παθιασμένη «Ρωμιά» θα ξεσήκωνε τον κόσμο ακόμη και μετά το θάνατό της. Δεν μπορούσαν να διανοηθούν ότι λίγα γυρίσματα θα είχαν ίσως «γλιτώσει» την παγκόσμια κοινότητα από διλήμματα αρχαιολογικής ηθικής στον 21ο αιώνα.
Πραγματικά, το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών δεν είναι απλό. Εγείρει συνολικό θέμα επιστροφής των κλεμμένων στον τόπο τους, γεγονός που εάν ποτέ συμβεί θα αδειάσει πολλά φημισμένα σήμερα μουσεία του κόσμου. Για το λόγο αυτό δεν είναι και εύκολη η διεκδίκησή τους κι ας είναι ο Παρθενώνας μοναδικό δείγμα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
«Μπορούμε να συνεργαστούμε ειλικρινά με το Βρετανικό Μουσείο» είπε ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς στον εγκαίνιο λόγο του, για να διορθώσει τα περί δικαστικής διεκδίκησης που ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή. Η δικαστική διεκδίκηση είναι προφανώς λανθασμένη πρώτα και κύρια ως στρατηγική επιστροφής των Γλυπτών, πέραν των ενδεχόμενων νομικών αδυναμιών. Αυτό υποστήριξε και ο Ευ. Βενιζέλος. Μέχρι και η ηθική απαξία που δόθηκε στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 όταν ως Ελλάδα κάναμε λόγο για «κλεμμένα», ενεργοποίησε αμυντικά και αρνητικά αντανακλαστικά από πλευράς Βρετανών. Και είναι λογικό. Όταν μάλιστα εκείνοι έχουν την πεποίθηση ότι ο Έλγιν τα έσωσε από τους Οθωμανούς και άλλους πλιατσικολόγους της τότε κραταιάς αυτοκρατορίας. Ένα ζήτημα 207 ετών δεν θα μπορούσε ποτέ να λυθεί μέσα σε μια κυβερνητική θητεία ή σ’ έναν ανάλογο χρονικό ορίζοντα όπως τον όρισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας. Εδώ χρειαστήκαμε 33 χρόνια για να χτίσουμε ένα μουσείο, να μην χρειαστούμε άλλα τόσα για να φέρουμε πίσω τα Γλυπτά;
Σε μια Ευρώπη όπου θέλουμε να μιλάμε κοινή γλώσσα, ειρηνική γλώσσα, χρειάζεται προφανώς μια υπερβατική αντιμετώπιση του θέματος. Ούτως ή άλλως η προβολή του και η προβολή της χώρας μας μέσω του λονδρέζικου μουσείου είναι πολύ μεγάλη. Καλή συνεργασία, ειλικρινής διάλογος, δανεισμός για εύλογο χρόνο, εκατέρωθεν αξιοπιστία, ανταλλαγές αν θέλουμε να δούμε ξανά στη Αθήνα τα γλυπτά. Το ζητούμενο δεν είναι ούτε η κομματική εκμετάλλευση ούτε η καλλιέργεια του πολιτιστικού εθνικισμού. Είναι μόνο το μνημείο και η επανένωσή του. Κι αυτό μπορούν να το κατανοήσουν όλοι όσοι έχουν μια έντιμη σχέση με την Ιστορία και με τον πολιτισμό.

Πολιτικός καύσωνας με πολλά μποφόρ

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η λογική των υπουργών που εισηγούνται εκλογές μέχρι τον Οκτώβριο- Τι προτείνουν οι «κομματικοί»- Η στρατηγική του ΜαξίμουΣτη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, οι μετρήσεις της Ρηγίλλης δείχνουν πως όσο χρόνο κι αν αγοράσει η κυβέρνηση δεν κερδίζει. Βέβαια, στην πολιτική ποτέ κανείς δεν ξέρει…Του Γιάννη Θ. Κεσσόπουλου

«Ο ανασχηματισμός και οι εκλογές δεν ανακοινώνονται» είναι μια πάγια αρχή στην πολιτική. Αν ερμηνεύσει κανείς τις δημόσιες δηλώσεις του πρωθυπουργού υπό αυτό το πρίσμα τότε μάλλον θα έχουμε θερμό καλοκαίρι και εκλογικό φθινόπωρο.
«Δεν έχω καμία πρόθεση να πάω σε εκλογές. Καθαρές κουβέντες! Ό,τι έχω πει ισχύει» είπε ο πρωθυπουργός το περασμένο Σάββατο από τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, οι πληροφορίες του «Κ» από Μαξίμου και Ρηγίλλης συντείνουν στο ότι δύο είναι οι εισηγήσεις που επικρατούν αυτή τη στιγμή προς τον Κώστα Καραμανλή.

Εισήγηση νο1: «Πάμε σε εκλογές»
Η μία προέρχεται από τους επικοινωνιολόγους και υποστηρίζεται από υπουργούς όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιώργος Σουφλιάς, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Γιάννης Παπαθανασίου. Σύμφωνα με αυτήν, θα πρέπει να γίνουν πρόωρες εκλογές και μάλιστα έως τον Οκτώβριο, πριν ανακοινωθούν νέα οικονομικά μέτρα που θα πληγώσουν την εικόνα της κυβέρνησης.
Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και τις καλές εντυπώσεις στην κοινή γνώμη, αντιμετωπίζοντας τρέχοντα ζητήματα της πολιτικής καθημερινότητας με αποτελεσματικότητα. Για παράδειγμα, το ξεπέταγμα της τρομοκρατίας μετά τη δολοφονία του 41χρονου αστυνομικού στα Πατήσια, που πλήττει περαιτέρω το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Επίσης, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων καθώς μες στο καλοκαίρι θα έχουμε –αν όχι εξελίξεις- έντονες διεργασίες υπό τον Μ. Νίμιτς. Τέλος, το λουκέτο στον Ελεύθερο Τύπο που σηματοδοτεί την κρίση στα ΜΜΕ και ιδιαίτερα στον συμπολιτευόμενο Τύπο αλλά έχει και έντονες οικονομικές διαστάσεις καθώς βγαίνουν στην ανεργία περί τις 450 οικογένειες.
Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και την υπόθεση της SIEMENS, που ιδιαίτερα μετά τη σύλληψη του Μιχάλη Χριστοφοράκου αναμένεται να προκαλέσει κραδασμούς σε ολόκληρο το κομματικό σύστημα (και κυρίως στο δίπολο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) λαμβάνοντας υπόψη και τη συγκυρία της απολογίας του –δεξί χέρι του Σημίτη- Θεόδωρου Τσουκάτου ενώπιον του ανακριτή, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι κυβενρητικοί παράγοντες θα νοσταλγήσουν το ανέμελο καλοκαίρι των προηγούμενων χρόνων στην Πάρο, στην Τήνο και στην Ίο…
Όσοι προτείνουν αυτή την εκδοχή, θυμίζουν παίκτες… τυχερών παιχνιδιών που έχουν την ικανότητα να συνθέτουν απίθανα και πιθανά σενάρια. Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν, οι εισηγητές της συγκεκριμένης πρότασης, θεωρούν ως κρισιμότερο στοιχείο την ύπαρξη ή μη αυτοδυναμίας, είτε της ΝΔ είτε κυρίως του ΠΑΣΟΚ. Έτσι, λοιπόν, εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία –κάτι που θεωρείται σφόδρα πιθανό μετά και την εκτίμηση των ευρωεκλογικών αποτελεσμάτων- τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αυτή όμως θα διεξαχθεί με το νόμο Παυλόπουλου, που ακόμη και με οριακή νίκη προσφέρει στη ΝΔ ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή.
Ακόμη και στην περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση, εκτιμάται ότι η πλειοψηφία θα είναι ισχνή και η πράσινη κυβέρνηση δεν θα είναι παρά βραχύβια.

Εισήγηση νο2: «Πάρτε το μήνυμα»
Σύμφωνα με τη δεύτερη εισήγηση, η οποία φτάνει στο πρωθυπουργικό γραφείο κυρίως από τους λεγόμενους «κομματικούς» βουλευτές και από τους εκφραστές της λαϊκής Δεξιάς, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να δείξει ψυχραιμία ώστε «να μην προσφέρουμε στο πιάτο την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ». Οι ίδιοι απαιτούν μικρές αλλά δυναμικές διορθωτικές κινήσεις που θα δείχνουν ξεκάθαρα στον κόσμο ότι η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα των εκλογών.
Ως τέτοιες θεωρούνται η αντικατάσταση του κυβερνητικού εκπροσώπου από «στέλεχος που προέρχεται από την παράταξη και πιστεύει στις αρχές και το πρόγραμμά της» ώστε να μπορεί να τα υπηρετεί με πειθώ. Αυτό σημαίνει ότι ο Ευάγγελος Αντώναρος «μετράει μέρες» στη βιτρίνα της κυβέρνησης, ενώ για τη θέση του γραμματέα του κόμματος παραμένει ισχυρή η «υποψηφιότητα» Μεϊμαράκη. Μπορεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να διαρρέει ότι δεν τον ενδιαφέρει να επιστρέψει στο κόμμα και ειδικά σ’ αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη ΝΔ, όμως υπάρχει και η θεωρία του «μεσσία». Σύμφωνα με αυτήν, στις κρίσεις ξεπροβάλλουν οι «ήρωες» και οι «σωτήρες» και μια τέτοια πιθανότητα γοητεύει πολύ τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ούτως ή άλλως οι δημόσιες τοποθετήσεις του τον τελευταίο καιρό (βλέπε δηλώσεις για «βατοπεδινούς») αυτό έδειξαν.

Με την ευχή της Παναγίας…
Στέλεχος που έχει τακτική επικοινωνία με το περιβάλλον του πρωθυπουργού, έλεγε στο «Κεντρί» ότι είτε έτσι είτε αλλιώς ο Καραμανλής δεν είναι χαρακτήρας που αντιδρά σπασμωδικά. Παραμένει ικανότατος στο… σκάκι και συνεχίζει να κρατά το παιχνίδι πάνω του από τη στιγμή που το πήρε για τις ευρωεκλογές, τον περασμένο Μάιο. Επομένως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι έχει πάρει τις αποφάσεις του. Ίσα ίσα που δείχνει να επιθυμεί να κρατήσει όλα τα σενάρια ανοιχτά. Δεν αποκλείεται μέσα στην προσεχή εβδομάδα να έχουμε διορθωτικές κινήσεις όμως το πιο πιθανό είναι να δούμε «δυναμικό κυβερνητικό comeback» μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Μέχρι τότε θα πρέπει να αναμένουμε περισσότερα φιλολαϊκά μέτρα –ακόμη και να κάνει αποδεκτή εισήγηση να εκπίπτουν όλες οι αποδείξεις από τους γιατρούς και δικηγόρους, κάτι που όπως δείχνουν οι μετρήσεις βλέπουν θετικά οι πολίτες. Θα πρέπει να αναμένουμε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα –βλέπε λαθρομετανάστευση- αλλά και επαφή με την κοινωνία.
Πάντως, στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, οι μετρήσεις της Ρηγίλλης δείχνουν πως όσο χρόνο κι αν αγοράσει η κυβέρνηση δεν κερδίζει. Βέβαια, στην πολιτική ποτέ κανείς δεν ξέρει. Ούτε καν ο… στρατηγός άνεμος, που το 2007 δεν κατόρθωσε να στερήσει την εκλογική νίκη από τη ΝΔ, λένε.

Σπουδάζοντας 4 χρόνια για να εργαστεί 2…

Του Δημήτρη Παππά*

To 2004 η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές χρησιμοποιώντας ως ένα από τα βασικά της συνθήματα τη δικαίωση των 250.000 συμβασιούχων, που κρατούνταν όμηροι των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Όντως, η κυβέρνηση Καραμανλή με το ΠΔ 164/04, κάλυψε μία μερίδα συμβασιούχων, τοποθετώντας ταυτόχρονα την ταφόπλακα για συμβασιούχους του δημοσίου τομέα, των οποίων η εξειδίκευσή του επαγγέλματός τους, περιορίζει τον εργασιακό τους ορίζοντα, καθώς στο συγκεκριμένο Π.Δ. ορίζονται οι 24 μήνες ως ανώτατο όριο παραμονής ενός συμβασιούχου σε κάθε φορέα. Έπειτα, προβλέπεται η ισόβιά του απομάκρυνση. Υπάρχουν όμως κατηγορίες εργαζομένων που η εξειδίκευσή τους αφορά συγκεκριμένο είδος εργασίας και εκ φύσεως αποκλείονται από την περιφορά ανά υπουργείο.

Τέτοια κατηγορία εξειδικευμένου προσωπικού είναι οι Αρχαιολόγοι. Αφού απαγορεύεται πλέον οι παραμονή των συμβασιούχων στο ίδιο υπουργείο πέραν του 24μήνου, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι τίθενται στο εξής αμετάκλητα εκτός επαγγέλματος (!) καθώς δε θα μπορούν να εργαστούν στην Αρχαιολογική Υπηρεσία για περισσότερους από 24 μήνες, ούτε έχουν το δικαίωμα -και ορθώς- να ιδιωτεύσουν.

Διερωτάται κανείς για το πνεύμα του συγκεκριμένου ΠΔ το οποίο αποκλείει μια συγκεκριμένη ειδικότητα από το επάγγελμά της, έστω και με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, όταν μάλιστα οι διαγωνισμοί για προσλήψεις αρχαιολόγων γίνονται περίπου κάθε 10 χρόνια και αφορούν την κάλυψη ελάχιστων από τις εκατοντάδες κενές οργανικές θέσεις των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών. Όλα αυτά, τη στιγμή, που άπαντες αναγνωρίζουν την υποστελέχωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την καθοριστική συμβολή των εκτάκτων αρχαιολόγων, στη λειτουργία της και την υλοποίηση των χρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. έργων του ΥΠΠΟ. Εύκολο λοιπόν το συμπέρασμα πώς τα Τμήματα Αρχαιολογίας των Πανεπιστημίων προμηθεύουν την αγορά με αρχαιολόγους που σπουδάζουν για τέσσερα τουλάχιστον χρόνια, προκειμένου να εργαστούν μόλις για δύο.

Δεν αναμένει κανείς να αναγνωριστεί ο μόχθος των εκτάκτων αρχαιολόγων. Είναι παράλογο όμως να διαψεύδεις με τόσο βάρβαρο τρόπο τις προσδοκίες επιστημόνων, δημιουργώντας αναλώσιμους υπαλλήλους των 24 μηνών, και να διαγράφεις με μια γραμμή το κεφάλαιο που επενδύθηκε από τη ζωή τους, για την απόκτηση της επιστημονικής γνώσης, την οποία πλήρωσε ο ελληνικός λαός, αλλά και της επαγγελματικής εξειδίκευσης που αποκτήθηκε.

*Ο Δημήτρης Παππάς είναι αρχαιολόγος και εκλεγμένος σύμβουλος στο Α’ Δημ. Διαμέρισμα Θεσσαλονίκης.

…ύστερα ήρθαν οι μέλισσες

• Τι εγκαίνιο ήταν τούτο; Οποία λαμπρότης, οποία γκλαμουριά –έστω και άνευ Ταγίπ! Όπως αρμόζει σε ένα έργο που η ελληνική πολιτεία χρειάστηκε 33 χρόνια για να το φτιάξει.
• Αλλά αντί να απολογούνται γι’ αυτό, μαλώνανε σαν τα κοκόρια για την πατρότητα του Νέου Μουσείου Ακρόπολης. Δηλαδή τι πειράζει αν συνέβαλαν και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και η Μελίνα Μερκούρη; Δηλαδή αμφότεροι; Τι πειράζει αν είναι έργο και ΝΔ και ΠΑΣΟΚ; Τους πολίτες καθόλου…
• Αντίθετα τους πειράζει που ο Νιώτης πιάστηκε από ένα ρεπορτάζ της ΕΡΤ για να στήσει κομματικό καυγά σε παγκόσμιο δίκτυο. Που είσαι Νιώτη που ‘δειχνες πως θα γινόσουν άλλος…
• Άσε που αν ο δημοσιογράφος ήταν ΠΑΣΟΚος και όχι γαλάζιο παιδί συμβασιούχο, δεν θα άνοιγε μύτη. Τώρα θίχτηκε ο πολιτικός πολιτισμός του Γιώργου. Μην τολμήσει το γαλάζιο παιδί να πει ένα ευχαριστώ στον «πατέρα» του, τον κρεμάνε στην πλατεία.
• Για τις προσλήψεις πράσινων Αθηναίων στην ΕΡΤ της Θεσσαλονίκης, κουβέντα. Κανείς. Μούγκα. Ούτε καν οι γαλάζιοι, ούτε ο «Βόρειος», ούτε ο Μιχάλης. Κανείς σου λέω. Κι ας τα βουλιάζουν τα μαγαζιά, κι ας τα κλείνουν οσονούπω οι συνδικαλισμένοι σκανδαλισμένοι.
• Μέχρι και ερωτήσεις στη Βουλή για την προάσπιση του ιδιοκτησιακού δικαιώματος της εκπομπής των ημετέρων, θαρρείς και δεν ξέρουμε πως στήνονται οι επιλεκτικές ερωτήσεις στον αρμόδιο υπουργό. Σιγά τον πολυέλαιο.
• Έτσι, λοιπόν, και με το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Μικροψυχία και παραπολιτική. Μετά πώς να γυρίσουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα πίσω; Τι να γυρίσουν να κάνουν; Είπαμε: σε τούτη την Ελλάδα, το καλύτερο είναι να ζεις στο εξωτερικό!
• Για τους έκτακτους αρχαιολόγους δεν βρήκαν να πουν μια λέξη. Εκεί να κάνουν αντιπολίτευση. Αλλά πώς να κάνουν αντιπολίτευση εκείνοι που δημιούργησαν το πρόβλημα; Σπουδάζουν για να δουλέψουν μόνο δύο χρόνια, λένε και άδικο δεν έχουν.
• Σε μια Ελλάδα που οι μισοί κάτοικοι θα έπρεπε να σκάβουν και οι άλλοι μισοί θα έπρεπε να φυλάνε τα σκαμμένα, έχουμε άνεργους αρχαιολόγους! Η πατρίδα της κλασικής αρχαιότητας έχει 400 αρχαιολόγους που δεν έχουν που να εργαστούν…
• Το είχαμε γράψει οι «μέλισσες»: Δεν είναι δυνατόν ο εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα να μην δείξει ενδιαφέρον για το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα. Και πραγματικά, μαθαίνω ότι ο ΥΠΠΟτης ήδη το παλεύει για να αποκτήσει του ΜΜΑ ξεχωριστό κωδικό στον κρατικό πρϋπολογισμό. Αξίζει…
• Γιατί να κλείσει το «Γιατί»; Για το καλό περιοδικό των Σερρών μιλάμε που σταματά την κυκλοφορία του. Ο Τζανακάρης λέει ότι θέλει να γράψει βιβλία. Καλό αυτό.
• Μπράβο στο ΚΕΠΟΘΕ της Νομαρχίας αλλά κυρίως στους συντελεστές επί σκηνής για το πρώτο επισήμως αναγνωρισμένο θέατρο κωφών της Βόρειας Ελλάδας. Το «Θέατρο Σιγής» παρουσίασε πρόσφατα το έργο «Δίας», που γράφτηκε ειδικά για τις ανάγκες της συγκεκριμένης παράστασης.
• Απορία: Για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης γιατί δε λέμε ότι μιλάμε για την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό;
• Πάντως, ήδη πλάκωσε η φοβέρα ότι το πράγμα θα καταντήσει Πολιτιστική και χειρότερα. Η φοβέρα ότι θα αντιμετωπιστεί ως τοπικό γεγονός και όχι ως μία μείζονα πανελλαδική επέτειος. Η φοβέρα ότι τελικά θα… μαζευτούμε σε ένα σπίτι για να το γιορτάσουμε μεταξύ μας. Μπιιιιζ!

Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009

Φταίνε οι σύμβουλοι της Γιάννας και η διαπλοκή!

Mon, Jun 22, 2009 / αναδημοσίευση από το mediablog.gr

Τα νέα έφτασαν και στον Juan Antonio Giner, επικεφαλής της INNOVATION, ο οποίος κάνει μια πρώτη αποτίμηση από το blog του των αιτίων που οδήγησαν στο -αναμενόμενο όπως ισχυρίζεται- κλείσιμο του ΕΛ. ΤΥΠΟΥ και κατονομάζει ως υπευθύνους για το κλείσιμο της εφημερίδας, το σαθρό σύστημα διαπλοκής μεταξύ μέσων και πολιτικής, αλλά και τους συμβούλους της Γιάννας Αγγελοπούλου. Διαβάστε ένα απόσπασμα σε πρόχειρη μετάφραση:
“Όπως σε κάθε ελληνική τραγωδία, οι επαγγελματικές μας προσπάθειες δεν ήταν αρκετές για μια αγορά, όπου κυριαρχούν η πολιτική, οι πολιτικοί και οι συνδεδεμένοι με την πολιτική εκδότες και δημοσιογράφοι. Μας είπαν ότι η νέα εφημερίδα θα είναι ανεξάρτητη.
Το εκδοτικό και γραφιστικό μοντέλο έγινε άμεσα ένα υπόδειγμα μοντερνισμού και κέρδισε πολλά ευρωπαϊκά και παγκόσμια βραβεία σχεδιασμού.
Οι έρευνες έδειξαν ότι οι νέοι αναγνώστες, οι γυναίκες και οι διαφημιστές, αγάπησαν το ET2 ένθετο της εφημερίδας) που περιελάμβανε lifestyle ειδήσεις και ιστορίες.
Όμως, το πρώτο μέρος της εφημερίδας ήταν πάντα βαρύ και βαρετό με άφθονες καθημερινές πολιτικές ειδήσεις.
Η εφημερίδα είχε υπερβολικά πολλούς αρχισυντάκτες, συμπεριλαμβανομένου και του Λάμπρου Σμαίλη, έμπιστου φίλου μας κατά τη διάρκεια της προετοιμασιας, που παραιτήθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά την έναρξη.
Ο Λάμπρος είχε δίκιο: η εφημερίδα δεν θα κατάφερνε να σπάσει το παραδοσιακό ελληνικό μοντέλο πολιτικών ειδήσεων.
Αυτός και άλλα γενναία αρχισυντάκτες και ρεπόρτερ δεν θα μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με τη συνεχή παρέμβαση των δύο δημοσιογραφικά άσχετων και ανίκανων πολιτικών συμβούλων που αποπροσανατόλιζαν την εκδότρια.
Έτσι, ύστερα από μια επένδυση εκατομμυρίων ευρώ, η εφημερίδα χάθηκε. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι τόσα πολλά χρήματα μπόρεσαν να επενδυθούν και να διαχειριστούν τόσο λάθος.
Είπαμε από την αρχή ότι ο ET δεν έπρεπε να γίνει ένα πολιτικό project, αλλά ένα δημοσιογραφικό project με ανεξαρτησία και αξιοπιστία. Αυτή η συμβουλή έπεσε σε ώτα μη ακουόντων. Ασκούσαμε πίεση για αξιόπιστη ποιοτική δημοσιογραφία ,αλλά o λήθαργος των συντακτών πολιτικά καθοδηγούμενων αρχισυντακτών, οδήγησε στην εξαφάνιση ενός εντύπου με ένα μεγάλο concept και εκπληκτικό σχεδιασμό.
Η Ελλάδα ωστόσο χρειάζεται ακόμη μια ανεξάρτητη, μοντέρνα εφημερίδα που να διοικείται από επαγγελματίες. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ! Ο ET ξεκίνησε με αυτή την αποστολή, αλλά κατέληξε όπως και οι παλιές εφημερίδες στη χώρα αυτή: αναξιόπιστη, χωρίς αναγνώστες, χωρίς διαφημιζόμενους και χωρίς χρήματα. Όπως φαντάζεστε, εμείς και πολλοί από τους φίλους μας στον ET είναι πολύ λυπημένοι. Και να είστε σίγουροι: αυτό δεν είναι άλλο ένα θύμα της λεγόμενης κρίσης του τύπου. Αν υπάρχει μια αγορά που χρειάζεται μια καλή, επαγγελματική, κερδοφόρα και ανεξάρτητη εφημερίδα αυτή είναι η Αθήνα.”

Τρίτη, 23 Ιουνίου 2009

Εφημερίδες καληνύχτα!

Το λουκέτο στον Ελεύθερο Τύπο είναι θλιβερό, όμως κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ήταν προβλέψιμο. Η κρίση στα μεγάλα μαγαζιά είναι κοινό μυστικό εδώ και είκοσι χρόνια ενώ εδώ και -τουλάχιστον- δέκα χρόνια η κρίση αυτή άρχισε να αποτυπώνεται ολοένα με περισσότερη σαφήνεια στις εργασιακές σχέσεις. Όμως ούτε οι Ενώσεις Συντακτών ούτε οι εργαζόμενοι από μόνοι τους δεν κατόρθωσαν να δώσουν λύσεις.
Όπως είναι φυσικό, στις περιόδους κρίσης ανθούν οι επιτήδειοι, οι τυχοδιώκτες, οι φαφλατάδες, οι μουλωχτοί, οι μέτριοι, οι ανήθικοι, οι αχρείοι, οι κόλακες, οι κολλητοί, οι αχυράνθρωποι, οι συνδικαλισμένοι. Όλοι όσοι εκμεταλλεύονται την άγνοια των επιχειρηματιών που θέλουν απλώς να έχουν στα χέρια τους μια εφημερίδα -μεχρι να τους "μείνει" στα χέρια...
Στη Θεσσαλονίκη το πληρώνουμε αυτό εδώ και χρόνια. Και θα συνεχίσουμε να το πληρώνουμε όσο τα λάθη επαναλαμβάνονται, όσο οι εφημερίδες δεν χρησιμοποιούνται παρά μόνο ως του κασίδη το κεφάλι για κάθε φιγούρα που δεν μυρίζει το χαρτί αλλά μυρίζεται μόνο το χρήμα. Η "λύση" μπορεί να έρθει μόνο από δημοσιογράφο (όχι από κάθε δημοσιογράφο) αλλά φαίνεται ότι πολλοί εκδότες δεν το αντιλαμβάνονται -ούτως ή άλλως, όλοι στην Ελλάδα θεωρούν ότι θα μπορούσαν να παριστάνουν τον δημοσιογράφο, τουλάχιστον αυτόν που έκαστος θαυμάζει στα τηλεπαράθυρα.
Εάν οι εκδότες συνεχίζουν να εμπιστεύονται στα χέρια μανάβηδων, μπακάληδων και κονφερανσιέ τις εφημερίδες τους, τότε φοβάμαι ότι τα λουκέτα δεν θα σταματήσουν. Εάν δεν αναζητηθούν λύσεις κοντά στα σύγχρονα δεδομένα στο χώρο του Τύπου, τότε οι δημοσιογράφοι θα έχουμε απλώς ανάγκη από έναν καλό δικηγόρο για τα δεδουλευμένα. Αν δεν γίνει αυτοκριτική από ανθρώπους ικανούς να την κάνουν και να την αξιοποιήοσυν, τότε τα δολάρια θα συνεχίζουν να χάνονται στις βλακώδεις επιλογές των πλουσιοπάροχα αμειβομένων "μάγων" (αυτούς καταγγέλουν τώρα και στον ΕΤ). Κι αν δεν υπάρξει επιστροφή στις αρχές της δημοσιογραφίας, τότε ναι, εφημερίδες καληνύχτα!

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009

Περί Κεντροδεξιάς

Η συζήτηση για συνεργασία του ΛΑΟΣ με τη Νέα Δημοκρατία έχει ένα καλό. Για πρώτη ίσως φορά, έστω και υπό στρεβλό πρίσμα, αναπτύσσεται ένα διάλογος περί Κεντροδεξιάς στην Ελλάδα. Φτωχός προς ώρας διάλογος, αλλά διάλογος.
Παρά το γεγονός ότι εδώ και δέκα τουλάχιστον χρόνια καλά κρατεί η συζήτηση περί Κεντροαριστεράς και Κεντροδεξιάς στην Ευρώπη, στην Ελλάδα μόνο η Κεντροαριστερά κουβεντιάζει την προοπτική της, έστω και χωρίς να ομονοεί και δίχως θεαματικά αποτελέσματα. Η Κεντροδεξιά ως πραγματικό μέγεθος, οχυρωμένη στον μείζονα κομματικό φορέα και υπό τη βαριά σκιά του Κωνσταντίνου Καραμανλή, μένει εσωστρεφής και αμέτοχη στον διεθνή πολιτικό προβληματισμό.
Μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και το τέλος των ιδεολογιών ως διακριτών διαχωριστικών γραμμών, τα προβλήματα ανέκτησαν τον πρώτο λόγο. Είκοσι χρόνια μετά, οι βασικές αρχές της πολιτικής λειτουργίας των κρατών θεωρούνται ακατάλυτο κεκτημένο. Πλέον, όλο και περισσότεροι πολίτες ενδιαφέρονται για τη λύση των προβλημάτων τους και όχι για το ποια ιδεολογία ή ποιο κόμμα θα δώσει τη λύση. Αυτή η παράμετρος είναι που έχει δημιουργήσει προγραμματική και, ενίοτε, υπαρξιακή σύγχυση στα παραδοσιακά κόμματα και επί χρόνια πια αναζητούν τα στοιχεία που θα τους κάνουν να διαφέρουν μεταξύ τους, που θα τους δώσουν επιχείρημα να ζητήσουν την ψήφο των πολιτών, που θα τους δώσουν ουσιαστικά μια αιτία να συνεχίσουν να υπάρχουν. Αυτό το έχει «πιάσει» εδώ και χρόνια ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο ΠΑΣΟΚ και, ιδίως, με τα γραπτά του κείμενα επιχειρεί να διαμορφώσει μια σύγχρονη ταυτότητα για το ΠΑΣΟΚ, μια ταυτότητα που θα του προσθέσει την αιτιολογική βάση για να κερδίσει –αυτό και όχι το άλλο κόμμα- την ψήφο των πολιτών. Το έχουν «πιάσει» και άλλοι, πιο λαϊκοί πολιτικοί, οι οποίοι το εκφράζουν συχνά με τρόπο παρεξηγήσιμο πλην όμως συμβατό με τη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα.
Όσο, λοιπόν, τα προβλήματα θα ξεχωρίζουν από τις ιδεολογίες και θα ενώνουν τους πολίτες, τόσο οι ευρείες διπολικές συγκροτήσεις θα αποκτούν μεγαλύτερη δυναμική, τόσο η Κεντροαριστερά και η Κεντροδεξιά με τις διαφορετικές οπτικές και προοπτικές τους θα αποτελούν ζητούμενο προόδου για το πολιτικό μας σύστημα. Εννοείται ότι απαιτούνται νέες παραταξιακές δομές που θα συνιστούν απεικόνιση της αντίληψης κάθε πόλου για τον κρατικό μηχανισμό –είναι θεμελιακές πια για τη Δημοκρατία οι μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό των κομμάτων- και θα αποτελούν «μαξιλαράκι» της κοινωνίας όσον αφορά στις ακρότητες επί κοινωνικών, εθνικών, οικονομικών και άλλων ζητημάτων.
Υπό το πρίσμα αυτό, η συζήτηση περί συνεργασίας μεταξύ ΝΔ – ΛΑΟΣ δεν θα πρέπει να ορίζεται από ενοχές μεταξύ των συνομιλητών ούτε να διεξάγεται με όρους τρέχουσας πολιτικής απειλής. Αντίθετα, θα πρέπει να αφορά την ουσία και το μέλλον της πολιτικής, της δημοκρατικής λειτουργίας, της προόδου του τόπου.

Το σχέδιο αποσταθεροποίησης, ο εκλογικός σχεδιασμός και ο… Μανώλης

Οι πολιτικές προεκτάσεις της επανεμφάνισης της τρομοκρατίας και, περαιτέρω, οι συνέπειές της στην εικόνα της κυβέρνησης απασχολούν σε πολιτικό επίπεδο έντονα το Μέγαρο Μαξίμου. Οι 24 σφαίρες στην καρδιά του άτυχου αστυνομικού της αντιτρομοκρατικής στα Πατήσια, εκτός από μια νέα κοινωνική αναταραχή σήμαναν έναν νέο –τον πρώτο μετεκλογικό- συναγερμό στο πρωθυπουργικό επιτελείο.

Το σχέδιο αποσταθεροποίησης
Στο Μέγαρο Μαξίμου αυτή τη στιγμή επικρατούν δύο τάσεις. Σύμφωνα με την πρώτη είναι μεμονωμένο περιστατικό, σαν αυτά που συμβαίνουν στη καθημερινότητα μιας κυβερνητικής θητείας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σύμφωνα με τη δεύτερη, η δολοφονία του αστυνομικού αποτελεί ένα μέρος του σχεδίου αποσταθεροποίησης της χώρας. Ένα σχέδιο που δεν είναι η πρώτη φορά που εξελίσσεται και αυτή τη φορά συγκροτείται από τις πυρκαγιές (59 είχαμε σε μια μέρα του Ιουνίου, που δεν είναι και η πιο θερμή περίοδος), από την έξαρση της τρομοκρατίας, αλλά και από δημοσιοποίηση από μερίδα των ΜΜΕ αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων που υποτίθεται ότι θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου. «Δεν μπόρεσαν να ρίξουν τον Καραμανλή με παπαγαλάκια και δημοσκοπήσεις, τώρα τον πολεμάνε αλλιώς» λέει στο «Κεντρί» στέλεχος της Ρηγίλλης.
Πάντως, πολλοί μιλούν για ένα ακόμη μέγα επικοινωνιακό λάθος της κυβέρνησης, που δια στόματος Ευάγγελου Αντώναρου μίλησε για «αίσθηση καθήκοντος όλων όσοι έχουν αναλάβει κάποια καθήκοντα συγκεκριμένα επιβάλει να παραμένουν στη θέση τους, ειδικά όταν προκύπτουν έκτακτα περιστατικά όπου η ανάγκη για συντονισμένες δράσεις γίνεται ακόμη πιο επιτακτική». Είναι αυτοί που περίμεναν την παραίτηση Μαρκογιαννάκη ή της φυσικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ, ως ένδειξη ευαισθησίας και μιας διαφορετικής πολιτικής συμπεριφοράς, «ως σημάδι ότι κάτι άλλαξε στην κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές».

Ο εκλογικός σχεδιασμός
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας ο σχεδιασμός των επιτελών της Νέας Δημοκρατίας λέει «εκλογές τον Οκτώβριο». Αξίζει να επισημανθεί ότι ο Κώστας Καραμανλής, απαντώντας σε προεκλογικές συνεντεύξεις, είχε πει ότι «δεν είναι στις προθέσεις του να προκαλέσει εκλογές». Και όπως είναι γνωστό ο πρωθυπουργός προσέχει τα λόγια του μέχρι την τελευταία λέξη. Το σχέδιο αποσταθεροποίησης που έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου και έχει φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση χωρίς όμως να καταφέρει να τη ρίξει, υποχρεώνει το Μαξίμου σε εκλογική εγρήγορση.
Κρίσιμα στοιχεία για την πορεία προς τον Οκτώβρη θεωρούνται ο έλεγχος των πυρκαγιών, για να μην επαναληφθεί πάλι ο εφιάλτης του 2007, ο έλεγχος της λαθρομετανάστευσης και της εγκληματικότητας, η αποφυγή επιβολής αντιλαϊκών οικονομικών μέτρων και ο χειρισμός των εθνικών θεμάτων ιδιαίτερα του θέματος του ονόματος της Μακεδονίας.
Ειδικά για το τελευταίο, σημαντικό θεωρείται το ταξίδι του Κώστα Καραμανλή στις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν κλείσει οι ημερομηνίες και απομένουν οι λεπτομέρειες.
Ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη, μεγάλη σημασία αποδίδεται στην παρουσία του Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ. Για το λόγο αυτό έχουν δοθεί εντολές, ιδιαίτερα προς τον υπουργό Μακεδονίας – Θράκης Στ. Καλαφάτη να «τρέξει» και φυσικά να προλάβει τη δρομολόγηση λύσεων για χρονίζοντα θέματα όπως π.χ. η επιλογή του χώρου μετεγκατάστασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Και ο… Μανώλης
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την επανεμφάνιση της τρομοκρατίας –πολλοί συνδέουν το χρόνο του χτυπήματος με τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης που είναι ένα γεγονός με διεθνή ακτινοβολία- το Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει την περίπτωση του Γιάννη Μανώλη. «Πάνω που λέγαμε ότι θα ηρεμήσουμε μετά την επιστολή Ρουσόπουλου, ήρθε ο Μανώλης» λέει χαρακτηριστικά γαλάζιος βουλευτής, σχολιάζοντας την επιστολή του βουλευτή Αργολίδας προς τον πρωθυπουργό με την οποία προαναγγέλλει ότι θα παραιτηθεί από βουλευτής στις 9 Σεπτεμβρίου.
Πραγματικά, η ξαφνική αναγγελία εξόδου του Θ. Ρουσόπουλου από την πολιτική θεωρήθηκε ότι είναι μια πολύ καλή αρχή για όλους όσους εμπλέχτηκαν με τον α’ ή β’ τρόπο σε «βρώμικες» υποθέσεις (πρώτοι οι λεγόμενοι «Βατοπεδινοί») να θέσουν εαυτόν εκτός ψηφοδελτίων των εθνικών εκλογών. Επιτελικά στελέχη του κόμματος πίστεψαν ότι ήταν μια καλή αρχή για «καθαρά ψηφοδέλτια» και κυρίως μια ευκαιρία για επικοινωνιακή ανάσα της κυβέρνησης ώστε να παρουσιαστεί ξανά στον ελληνικό λαό ως εγγυήτρια στον πόλεμο κατά της διαφθοράς, με επίδειξη μηδενικής ανοχής ακόμη και για στελέχη της.
Όμως η περίπτωση Μανώλη, ενός βουλευτή που λέει αλήθειες όμως συχνά το παρακάνει στην προσπάθεια να κρατήσει την εικόνα του στο κάδρο των τηλεπαραθύρων, αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή ως μια γραφική νότα. Δεδομένης της οριακής πλειοψηφίας αλλά, όπως έλεγε άνθρωπος που γνωρίζει τον Καραμανλή, και του ότι ο πρωθυπουργός ξέρει να «διαβάζει» τα κίνητρα του συγκεκριμένου βουλευτή, η επιλογή Μαξίμου και Ρηγίλλης είναι ήπια στάση για να ξεθυμάνει ένα ακόμη επικοινωνιακό τερτίπι ενός βουλευτή.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ: «Παίζουμε» με χαμηλό κόστος χωρίς μάνατζερ και γραφεία

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, Ο «ΔΟΜΕΣΤΙΚΟΣ» - ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

Παρόλες τις αντιξοότητες και τις αδικίες που όντως υπάρχουν, καλλιτέχνης στην επαρχία θα πει απλά καλλιτέχνης!

Κρατάμε χαμηλό το κόστος της Γιορτής της Μουσικής του Κόσμου γιατί μας διέπει έξω από managers και γραφεία διοργανώσεων λογικήΣυνέντευξη στον Γιάννη Θ. Κεσσόπουλο

Ένας καλλιτέχνης να κατέχει θέση αιρετού στην τοπική αυτοδιοίκηση και να ασχολείται με το αντικείμενό του, δηλαδή τα πολιτιστικά, δεν είναι κάτι συνηθισμένο στη χώρα μας. Υπό αυτήν την έννοια ο Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, της βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής, αντιδήμαρχος πολιτισμού του δήμου Δράμας, είναι μια ενδιαφέρουσα εξαίρεση. Αυτές τις μέρες διεξάγονται στην ακριτική πρωτεύουσα οι «Γιορτή της Μουσικής του Κόσμου» και ήταν μια αφορμή για συζήτηση. Πολιτικός επιστήμονας και ψυχολόγος, καθηγητής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής επέλεξε να ζει στη Δράμα, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να εκδώσει τρία cd’s με βυζαντινά και παραδοσιακά με τον Μάνο Αχαλινωτόπουλο, τον Χρόνη Αηδονίδη, τον Χαρίλαο Ταλιαδώρο και τον αείμνηστο Δημήτρη Καρέλλη.


Δραστηριοποιείστε στο χώρο της βυζαντινής και της παραδοσιακής μουσικής και ζείτε στη Δράμα. Τι θα πει καλλιτέχνης στη ελληνική επαρχία;
Ο αληθινός καλλιτέχνης σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν βρίσκεται μπορεί και πρέπει να δημιουργεί. Ίδρυσα μαζί με τον αδελφό μου τον Πέτρο το 1996 τη Βυζαντινή και Παραδοσιακή Χορωδία "Οι Δομέστικοι της Δράμας». Σας πληροφορώ ότι με βάση τη Δράμα έχουμε πετύχει εξαιρετικές διακρίσεις. Για μένα, λοιπόν, παρόλες τις αντιξοότητες και τις αδικίες που όντως υπάρχουν, καλλιτέχνης στην επαρχία θα πει απλά καλλιτέχνης!

Είστε αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Δράμας. Τι όραμα μπορεί να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση στην ελληνική περιφέρεια;
Το να είσαι αντιδήμαρχος Πολιτισμού σε έναν δήμο της περιφέρειας είναι μια πρόκληση. Καταρχήν η ενασχόληση με τα κοινά προϋποθέτει μεράκι για τον τόπο σου, αγάπη για τους ανθρώπους που ζουν σ' αυτόν και όραμα για το μέλλον. Όταν μιλάμε για τοπική αυτοδιοίκηση α' βαθμού, μιλάμε για την πιο λαϊκή μορφή εξουσίας. Για την εξουσία που είναι πιο κοντά στον πολίτη. Και εάν υπάρχει αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ λαού και πολιτικών τότε γίνονται θαύματα. Εμείς στη Δράμα προχωράμε με γνώμονα αυτή την αμοιβαία εμπιστοσύνη και καταφέραμε να δημιουργήσουμε τα τελευταία χρόνια νέους πετυχημένους θεσμούς όπως την "Ονειρούπολη", τη "Γιορτή της Μουσικής του Κόσμου" κ.ά.

Πως καταφέρνετε να κάνετε τις Γιορτές του Κόσμου μόνο με 2.000 ευρώ;
Το ζητούμενο σε μία δύσκολη οικονομικά συγκυρία ήταν να μην οπισθοχωρήσουμε. Το εύκολο θα ήταν να πούμε ότι για λόγους οικονομίας δεν θα κάνουμε φέτος τη "Γιορτή της Μουσικής του Κόσμου", όπως έκαναν γειτονικές πόλεις -π.χ. η Καβάλα με το φεστιβάλ Cosmopolis). Το δύσκολο ήταν να παλέψουμε και με κάθε τρόπο να συνεχίσουμε για τέταρτη χρονιά αυτόν τον πετυχημένο θεσμό. Το χαμηλό κόστος του φεστιβάλ το πετύχαμε με τη συμμετοχή κάποιων χορηγών (όπως το "Κτήμα Παυλίδη") και με την έξω από managers και γραφεία διοργανώσεων λογική που μας διέπει. Για μας ο πολιτισμός είναι κοινωνικό αγαθό όπως η υγεία και η παιδεία. Για μας ο πολιτισμός είναι είδος πρώτης ανάγκης.

Η πολιτεία, το υπουργείο Πολιτισμού, το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης βοηθάνε την προσπάθειά σας;
Δυστυχώς δεν έχουμε καμία στήριξη από πουθενά. Βασιζόμαστε αποκλειστικά στις δικές μας δυνάμεις. Ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα αξιολογηθεί καλύτερα αυτό που κάνουμε και θα στηριχτεί και από άλλους φορείς.

Πείτε μου ορισμένους αξιόλογους καλλιτέχνες της Δράμας; Με ποιο τρόπο στηρίζετε το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό;
Η Δράμα είναι γενέτειρα πολλών καλλιτεχνών που είναι ευρέως γνωστοί. Οι ηθοποιοί Θάνος Καληώρας, Φιλαρέτη Κομνηνού, Ιωάννης Παπαζήσης και οι αείμνηστοι Κούλης Στολίγκας και Νίκος Σεργιανόπουλος, οι τραγουδιστές Πέτρος Γαϊτάνος και Τάνια Τσανακλίδου, ο χορογράφος Δημήτρης Σωτηρίου, οι ζωγράφοι Γιάννης Νίκου και Παύλος Βαφειάδης, οι φωτογράφοι Λίλα Σωτηρίου και Άρης Καραϊσκάκης, οι ποιητές και συγγραφείς Νάσος Βαγενάς, Δημήτρης Μανθόπουλος, Γρηγόρης Πεντζίκης κ.ά, μας κάνουν πάντοτε υπερήφανους ως δραμινούς. Έχουμε όμως και πολλούς νέους καλλιτέχνες που επέλεξαν να μείνουν στη Δράμα και να επικοινωνήσουν την τέχνη τους από εδώ. Η Χαρούλα Γκλαβοπούλου, καθηγήτρια μονωδίας-κλασικού τραγουδιού και διεθνούς φήμης σοπράνο, ο βιολοντσελίστας Ιάσων Ιωάννου, ο βιρτουόζος της ποντιακής λύρας Παναγιώτης Κογκαλίδης, ο ταλαντούχος και μόλις 14 χρονών Κωσταντίνος Τότσιος που παίζει 11 μουσικά όργανα, οι ηθοποιοί Έλενα Μαυρίδου και Δήμητρα Κούζα, ο σκηνοθέτης Θανάσης Ιατρίδης, ο συγγραφέας Βασίλης Τσιαμπούσης, ο αγιογράφος Αντίγονος Γανυτίδης και πολλοί ακόμη συμπολίτες μου γράφουν τις σελίδες της σύγχρονης πολιτιστικής ιστορίας της Δράμας. Κι εμείς είμαστε πάντα κοντά τους στηρίζοντας τους ηθικά και υλικά και δίνοντας τους το βήμα για να παρουσιάσουν την πνευματική τους δημιουργία εντός και εκτός Δράμας.

Ποια είναι τα κύρια αιτήματα του δήμου Δράμας προς την Πολιτεία όσον αφορά στα πολιτιστικά;
Η περαιτέρω ενίσχυση του Φεστιβάλ Ταινιών Ταινιών Μικρού Μήκους και η στήριξη νέων πολιτιστικών δράσεων όπως "η Ονειρούπολη" και "η Γιορτή της Μουσικής του Κόσμου" είναι πάγια αιτήματα του Δήμου της Δράμας προς την Πολιτεία. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια είναι επιτακτική η ανάγκη ενός σύγχρονου πολυχώρου τέχνης που θα λειτουργεί ως θέατρο αλλά και συνεδριακός χώρος.

Τι ονειρεύεστε για τη Δράμα στα πολιτιστικά; Τι θα θέλατε να αφήσετε πίσω σας όταν φύγετε από τη σημερινή σας θέση;
Οραματίζομαι μια Δράμα με σύγχρονες υποδομές και ένα μεγάλο θέατρο που θα μπορεί να φιλοξενεί μεγάλες παραγωγές, μια Δράμα πολιτιστικό κέντρο της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Και κάποια στιγμή που θα φύγω από αυτή τη θέση θα ήθελα να μείνει έργο ουσιαστικό που θα στιγματίσει θετικά τις ψυχές των συμπολιτών μου.

ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Μουσική, χορός, θέατρο στους δρόμους της Δράμας
Ο Μουσικός Οργανισμός του Δήμου Δράμας λειτουργεί πέρα από τη λογική των ανταποδοτικών εκδηλώσεων. Καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ο «κρουστός» Νίκος Τουλιάτος και με επίκεντρο την 21η Ιουνίου -παγκόσμια ημέρα μουσικής- διοργανώνονται εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο. Σήμερα, στις 9 το βράδυ, στο Δημοτικό Κήπο εμφανίζεται το μουσικό σύνολο Κου Κλουξ Σαξ με 30 σαξόφωνα του Δημοτικού Ωδείου Θέρμης υπό τον Θεόφιλο Σωτηριάδη. Αύριο, Κυριακή 21/6, από τις 8 το βράδυ πέντε φιλαρμονικές του δήμου, τοπικά συγκροτήματα αι χορωδίες θα παίζουν μουσική σε διάφορα σημεία της Δράμας. Την ίδια ώρα, στο Θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας, θα πραγματοποιηθεί το 13ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Δράμας. Τη Δευτέρα στις 9 το βράδυ, στο Δημοτικό Κήπο, συναυλία του σχήματος «Εμπειροτέχνες» και την Παρασκευή 26/6, στις 9 το βράδυ, στο Θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας θα δοθεί η θεατρική παράσταση «Ο απόκοπος» του Μπεργαδή.

…ύστερα ήρθαν οι μέλισσες

· Λένε ότι είδος καταξίωσης για μία εφημερίδα είναι να την αντιγράφουν οι άλλες εφημερίδες. Καλά, καταξίωση… Αλλά αν σε κλέβουν τι είναι; Αν δεν αναφέρουν την πηγή οι συνάδελφοι σου; Για το Ποντίκι Art μιλάμε, μια ιστορική εφημερίδα, από τα καλύτερα πολιτιστικά ένθετα της εποχής μας. Γιατί βρε παιδιά;
· Μιλάμε για την εφημερίδα που αναφέρθηκε στον Πέτρο Φυσσούν και τη συνέντευξη που είχε δώσει στο Κεντρί όπου μιλούσε για τη δικτατορία και το ΠΑΣΟΚ που τον κατέστρεψαν, για τους ομοφυλόφιλους που κυριαρχούν στο ελληνικό θέατρο κλπ με αφορμή τη συμμετοχή του ηθοποιού σε ψηφοδέλτιο των ευρωεκλογών.
· Τι ‘ναι τούτος ο Σαμαράς… Από την προσπάθεια της υφαρπαγής του ονόματος στην προσπάθεια υφαρπαγής της ιδιοκτησίας! Από τα Σκόπια στο Βρετανικό Μουσείο. Όλοι να μας κλέψουν θέλουν.
· Τι «όχι» μεγαλοπρεπές ήταν αυτό; Ένα «όχι» νααα… στην πρόταση των Βρετανών να μας δανείσουν για τρεις μήνες τα γλυπτά αρκεί να αναγνωρίσουμε ότι ανήκουν σ’ αυτούς!!! Συγγνώμη, αυτό δεν ισοδυναμεί με ομολογία ενοχής;
· «Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να απαντήσει αρνητικά στη συγκεκριμένη πρόταση. Η αποδοχή της θα ισοδυναμούσε με τη νομιμοποίηση της υφαρπαγής των Γλυπτών και τον τεμαχισμό του μνημείου πριν από 207 χρόνια» είπε ο Σαμαράς και πέρασε στην Ιστορία.
· Κάτι τέτοια ακούει ο Ερντογάν και τρέμει τι θ’ ακούσει μετά απ’ όσα είπε για τη Χάλκη κι τον ψευδομουφτή. Εδώ θα το ‘χει ο ΥΠΠΟτη που θα τον δει απόψε στα εγκαίνια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης αλλά δεν θα μπορεί να του το πει…Εμ, δεν είναι ΥΠΕΞ.
· Κουίζ: Ποιος υποψήφιος καλλιτεχνικός διευθυντής μεγάλου πολιτιστικού οργανισμού πρωταγωνιστούσε στην ελληνική ταινία του 1970 «Η Μεσόγειος φλέγεται»;
· Μάλτιπλ τσόις: Ο παρά τω Τσακίρογλου οικονόμο που ανελήφθη εις Αθήνας μόλις αντελήφθη τι επρόκειτο να συμβεί εν Θεσσαλονίκη, πως έπιασε δουλειά στο ΚΘΒΕ; Α. Μέσω διαγωνισμού ΑΣΕΠ Β. Τον έφερε ο Νικήτας Γ. Την έφερε στο Νικήτα Δ. Τον επέβαλε το κόμμα.
· Πάντως ο Βασιλιάς Ληρ τα μάζεψε και κατηφόρησε για το κλεινόν άστυ, αλλά ο διάδοχος ακόμη να φανεί. Ποιος θα έρθει τελικά; Άγνωστο, προς ώρας. Πολλοί «παίζουν» αλλά όπως λέει κι ο Πέρι, περίοδος μεταγραφών και είναι φυσικό να ακούγονται πολλά ονόματα! Καλό;
· Ο δελφίνος πάντως επιμένει… Λέτε να τα καταφέρει ο Έρικ φον Άουερ - Καρράς; Λέτε το Κρατικό Θέατρο να θέλει κι αυτό το Γερμανό του; Τι λέει άραγε ο Προεστώς – Γαρούφας επ’ αυτού;
· Πάντως το ΚΘΒΕ παρόλο που είναι ακέφαλο, δεν έχει σταματήσει τη δραστηριότητά του –πάντοτε διακρινόταν για την κεκτημένη του ταχύτητα.
· Ποιος είπε «Καλύτερα που έγινε έτσι. Γαρούφας – Νικήτας ήταν σαν τη Δέσποινα Βανδή με τους Going Through»;
· Αλήθεια, τι γίνεται με τη Μπιενάλε του ΚΜΣΤ; Πως πάει από κόσμο;
· Εξαιρετικό και φέτος το φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών που το διοργανώνει ο φορέας της Μονής που ‘χει πρόεδρο τον Ψωμιάδη. Εναλλακτικό και με σπουδαία ονόματα.
· Σκηνή από το μέλλον: «Αρρώστησε η μαμά και δεν μπόρεσα να έρθω. Αλλά τώρα είναι καλά» είπε η Loreena (η McKennitt) από τη σκηνή της Μονής Λαζαριστών στις 28 Ιουνίου 2009. Μη το πετάξετε το εισιτήριο…Μπιιιιιιζ!

Εγκαίνια σήμερα για την Cheap Art: φθηνά έργα, ακριβή τέχνη

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα (σ.σ. απόψε) στο Στρατόπεδο Κόδρα της Καλαμαριάς με τη συμμετοχή 150 καλλιτεχνών

Με τη μεγαλύτερη συμμετοχή (σύνολο 150 καλλιτέχνες) και με έντονη Ιταλική παρουσία (40 Ιταλοί εικαστικοί) εγκαινιάζεται η 11η Cheap Art τη Δευτέρα 22 Ιουνίου, στο Στρατόπεδο Κόδρα στην Καλαμαριά.
Η Cheap Art ξεκίνησε το 1995 και λειτουργεί κάθε Δεκέμβριο στην Αθήνα ενώ από το 1998 μεταφέρθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει πάρει και πανευρωπαϊκή διάσταση (Βιέννη) δίνοντας ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν. Η ιδέα στηρίχθηκε στη δυνατότητα που έχει το κοινό να αγοράσει έργα γνωστών αλλά και ελπιδοφόρων καλλιτεχνών με μία τιμή πολύ προσιτή (70 ευρώ), ούτως ώστε να πραγματοποιείται συχνά η πρώτη επαφή με αυθεντικά εικαστικά έργα.

Μέχρι σήμερα, έχουν πάρει μέρος πάνω από 500 Έλληνες εικαστικοί και 50 από το εξωτερικό. Έχουν πουληθεί πάνω από 30.000 αυθεντικά έργα τέχνης τα οποία έχουν μπει σε σπίτια Ελλήνων και ξένων φιλότεχνων.
Μόνο στα εγκαίνια του θεσμού περνούν από το χώρο 1.500 με 2.000 επισκέπτες. Μάλιστα στην Αθήνα γίνονται εγκαίνια επί δύο μέρες λόγω της μαζικής προσέλευσης του κόσμου.
Η ενιαία συμβολική τιμή για όλα τα έργα (70 ευρώ). Η έκθεση έχει και μία κοινωνική διάσταση αφού δίνει σε πολύ κόσμο την ευκαιρία να αποκτήσει ένα έργο τέχνης σε τιμή χαμηλή που δεν καθιστά απρόσιτα τα εικαστικά δημιουργήματα.
Η έκθεση ολοκληρώνεται στις 10 Ιουλίου, ενώ θα είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ.

Σάββατο, 13 Ιουνίου 2009

Η νύχτα της μεγάλης ήττας

ΤΙ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

Ο Καραμανλής και οι κουρασμένες διαπιστώσεις, ο Παπανδρέου στα σύννεφα, η μοναχική Παπαρήγα, ο λιτός και πονηρός Γιώργος Καρατζαφέρης, ο αμήχανος Τσίπρας και ο ευρωβουλευτής ΤρεμόπουλοςΤο πήραν τελικά το μήνυμα οι πολιτικοί αρχηγοί; Κατά πόσο αντιλήφθηκαν ότι ολοένα και μεγαλώνει η δυσαρέσκεια των πολιτών για το πολιτικό σύστημα; Το «Κεντρί» αποκρυπτογράφησε τις πρώτες δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών τη νύχτα της 7ης Ιουνίου και καταγράφει ό,τι αυτές σηματοδοτούν για την επόμενη μέρα των κομμάτων τους και της πολιτικής σκηνής της χώρας.

Κ. Καραμανλής: κουρασμένες διαπιστώσεις
Ο πρωθυπουργός περίμενε αρκετά για να απευθύνει στους πολίτες το δικό του μήνυμα, προφανώς αναμένοντας «διόρθωση» των exit polls. Εξάλλου, στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση η νίκη και η ήττα ήταν από πριν κάτι το σχετικό, δεδομένων των εσωτερικών διεργασιών στα δύο μεγάλα κόμματα.
Ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε καταρχήν αυτοκριτικός, όμως όχι τόσο πειστικός. Η εμμονή του στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ως κεντρικό αίτημα των πολιτών και βασικό καθήκον της κυβέρνησης, εκτιμάται από πολλούς ότι είναι άστοχη. Οι πολίτες θέλουν κράτος, κι αυτό σημαίνει πολλά περισσότερα από την οικονομική κρίση.
Ο Κ. Καραμανλής έπαιξε το παιχνίδι της αποχής καθώς το Μαξίμου πόνταρε πολλά σ’ αυτήν. Το υψηλό ποσοστό αποχής συνιστά έναν άγνωστο Χ που θα ψηφίσει όποτε γίνουν βουλευτικές εκλογές και επομένως είναι εύκολα διεκδικήσιμο και μια πολύ καλή παράμετρος για να αμβλύνει τις εντυπώσεις από το κακό αποτέλεσμα.
Είπε και αλήθειες. «Γνωρίζουμε ότι οι πολίτες απαιτούν από εμάς μεγαλύτερη ταχύτητα, αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα. Απογοητεύονται, διότι ο κρατικός μηχανισμός, ο μεγάλος ασθενής στον τόπο μας, παραμένει προβληματικός, παρά τα βήματα που έχουν γίνει». Μόνο που για τους πολίτες είναι αλήθειες που επαναλαμβάνονται εδώ και δεκαετίες, χωρίς όμως να υπάρχουν ουσιαστικές βελτιώσεις.
Αναλόγως και στην αναφορά του στους εμπλεκόμενους σε «σκάνδαλα». «Γνωρίζουμε ότι συγκεκριμένες συμπεριφορές έχουν ενοχλήσει, παραβιάζοντας αρχές που έθεσα, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της Χώρας» είπε, υπονοώντας το «σεμνά και ταπεινά». Όμως, εννέα μήνες μετά το – τραγικό όπως αποδείχθηκε- συγχωροχάρτι που έδωσε στη ΔΕΘ, φαίνεται ότι το επιτελείο που ετοίμασε το πρώτο μετεκλογικό μήνυμα του πρωθυπουργού δεν αντιλήφθηκε ότι πλέον δεν αρκούν οι διαπιστώσεις.

Γ. Παπανδρέου: στον 7ο ουρανό
«Αποδείξαμε ότι δεν υπάρχει ένα πολιτικό σύστημα, όπου όλοι είμαστε ίδιοι» είπε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο αριθμητικά νικητής των ευρωεκλογών, που εμφανίστηκε εμφανώς χαρούμενος, καθώς κερδίζει εκλογές μετά από τέσσερις ήττες! Δεν έδειξε να συμμερίζεται την άποψη –ή δεν ήθελε να το δείξει- ότι το εκλογικό αποτέλεσμα κατέδειξε πρόβλημα στο σύνολο του πολιτικού συστήματος, άρα και στο ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί είναι πασίδηλο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν καρπώθηκε τις απώλειες της ΝΔ, ανεβαίνοντας μόλις 2,5 μονάδες σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές του 2007, την ώρα που η ΝΔ το 2004 είχε κερδίσει ποσοστό 41% στις ευρωεκλογές. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν πιστεύουν ότι το ποσοστό που πήρε ο Γιώργος Παπανδρέου είναι νικηφόρο κι ας έκανε ο πρόεδρος λόγο για προοπτική «κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας». Πρώτος ο Ευ.Βενιζέλος, που ξεκίνησε τη δική του δήλωση με την επισήμανση της αποχής, δηλαδή του πλήγματος που δέχθηκε το πολιτικό σύστημα.
Ο λόγος του θύμιζε Καραμανλή προ του 2004, καταγγελτικός και εξαγγελτικός, ενώ μίλησε για «ανατροπή πολιτικών συσχετισμών». Θέλησε να «περάσει» ότι ανέκτησε την εμπιστοσύνη των πολιτών, παρόλο που αυτό δεν αποτυπώνεται στην κάλπη.

Αλ. Παπαρήγα: ρεαλιστική εκτίμηση
«Το μεγάλο ποσοστό της πρωτοφανέρωτης για τα ελληνικά δεδομένα αποχής, σε ένα μεγάλο μέρος έχει υπόβαθρο τη διαμαρτυρία απέναντι στην πολιτική της ΝΔ αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο ΠΑΣΟΚ». Με αυτήν τη δήλωση, η Αλέκα Παπαρήγα έδωσε την πιο ρεαλιστική προσέγγιση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών, μια προσέγγιση βολική για την ίδια και το ΚΚΕ.
Επέμεινε στην «αντικομμουνιστική προβοκάτσια» χωρίς όμως να την επεξηγεί και έκανε εκτενή αναφορά στην αποχή. Τέλος, η κ. Παπαρήγα απευθύνθηκε και στο ΛΑΟΣ, καθώς το ΚΚΕ νοιώθει πια την… ανάσα του, όταν είπε ότι «ο κίνδυνος του εθνικισμού και του ρατσισμού είναι υπαρκτός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ένας κίνδυνος που δεν είναι αντιμετωπίσιμος και αμετάκλητος».

Γ. Καρατζαφέρης: με το νου στην επόμενη μέρα
Την πιο λιτή δήλωση την έκανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης, λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων. «Μεγάλα ποσοστά σημαίνει και μεγαλύτερη ευθύνη, ευθύνη την οποία
καλούμαστε να την επιδείξουμε» είπε. Ο κ. Καρατζαφέρης, που νοιώθει ότι είναι ο μεγάλος κερδισμένος των ευρωεκλογών, κράτησε τα λόγια του για την επόμενη μέρα, γνωρίζοντας καλά ότι όσο πιο λίγα λες σε τέτοιες στιγμές τόσο πιο σημαντικός λογίζεσαι…

Αλ. Τσίπρας: οι πρώτες βολές του εμφυλίου
Ο Αλέξης Τσίπρας, μεγάλος ηττημένος των ευρωεκλογών, εμφανίστηκε κατηφής, με λίγα μόνο χαμόγελα αμηχανίας. Οι υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από στελέχη και δημοσκοπήσεις διαψεύστηκαν παταγωδώς και αυτό αποτυπώθηκε στη συνολική εικόνα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ το βράδυ των εκλογών.
Ο Αλ. Τσίπρας δεν φάνηκε να αποδέχεται την κριτική που δέχεται ακόμη και εκ των έσω ότι ήταν λάθος η στάση που τήρησε το κόμμα στα γεγονότα του Δεκεμβρίου. Στο πρώτο του μετεκλογικό μήνυμα, ο Αλ. Τσίπρας διατήρησε την ρητορική που απέφερε την ήττα μιλώντας για «συντηρητικοποίηση του εκλογικού σώματος», για «καταστολή», «περιχαράκωση», «ξενοφοβία» και άλλα τέτοια. Παράλληλα, έδειξε προς όλους –και κυρίως προς τους συντρόφους του- ότι δεν είναι διατεθειμένος να διαπραγματευτεί το πολιτικό λάιφ στάιλ που εκπροσώπησε όλους τους προηγούμενους μήνες.
Πήρε ήδη θέση στον εσωκομματικό εμφύλιο που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα, ρίχνοντας τις πρώτες βολές με τη δήλωσή του ότι «δώσαμε και σκληρές μάχες ενάντια στις δικές μας αδυναμίες και πολλές φορές δεν τις υπερβήκαμε».
Τέλος, ενδιαφέρον είχε και το άνοιγμα που έκανε προς τους Οικολόγους, καθώς εκτιμάται ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είδε διαρροές προς τους Οικολόγους.


Μ. Τρεμόπουλος: με αέρα ευρωβουλευτή
Ο Μ. Τρεμόπουλος, που εκλέχτηκε ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, διακατεχόταν από δικαιολογημένο ενθουσιασμό. Με βιασύνη μικρού παιδιού μίλησε για νέο πόλο στην ελληνική πολιτική σκηνή και «εγγυημένη είσοδο του κόμματος στην ελληνική βουλή» στις επόμενες εκλογές ενώ άφησε αναπάντητη την πρόσκληση Τσίπρα για κοινό πόλο. Χαρακτήρισε «συκοφαντικές επιθέσεις» την κριτική που δέχτηκε προεκλογικά για τις θέσεις του στα εθνικά θέματα. Πολλοί εκτιμούν ότι το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων έχει πιάσει οροφή και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχει διασφαλίσει την είσοδο στην ελληνική Βουλή.

ΚΩΣΤΑΣ ΖΟΥΡΑΡΙΣ: Ο αιώνιος δεύτερος

Πως από το ΚΚΕ και τη ΝΔ, έφτασε να αγωνίζεται με το Παμμακεδονικό Μέτωπο- Ο ΠΑΟΚ, η Ρεπούση, η «Μακεδονία» και η δίκη των τρομοκρατών της 17 Νοέμβρη


Με την έντονη ρητορική του έχει κατορθώσει να κατακτήσει το δικό του ακροατήριο, τους οπαδούς τους, ανθρώπους που γεμίζουν… χαλαρά κάθε αίθουσα όπου μιλάει ο Ζουράρις

Οι επικριτές του, πάντως, τον χαρακτηρίζουν ως looser και «αιώνιο δεύτερο» αφού ποτέ δεν κατάφερε να εκλεγεί σε κάποια από τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες συμμετείχε
Σαν τον Μάρτη που δεν λείπει από τη Σαρακοστή, ο Κώστας Ζουράρις δεν θα μπορούσε να λείπει από τις ευρωεκλογές του 2009. Κατ’ εξοχήν «πολιτικό ζώον», πάντα βρίσκει έναν τρόπο να τρυπώνει στις εκλογικές αναμετρήσεις, τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία. Αυτή τη φορά κατέβηκε με το Παμμακεδονικό Μέτωπο και τον Στέλιο Παπαθεμελή επικεφαλής. Όσοι γνωρίζουν τον Ζουράρι διαρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι αυτός είναι ο εμπνευστής τόσο του διακριτικού τίτλου της νεότευκτης παράταξης όσο και του κεντρικού σλόγκαν.
Το πρώτο προσπαθεί να «κλέψει» ή να «λοιδορήσει» κάτι από την συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο – ΠΑΜΕ. Εξάλλου με όποιο κόμμα και αν πολιτεύτηκε κατά καιρούς, από το ένα άκρο ως το άλλο, ο Ζουράρις ποτέ δεν πέταξε από πάνω του τον τίτλο του κομμουνιστή.
Το κεντρικό σλόγκαν του ΠΑΜΜΕ, το «κλείδωμα» του ονόματος της Μακεδονίας ως ελληνικό στην Ευρωβουλή, προφανώς επιχείρησε να ξορκίσει τον Κώστα Σημίτη, για το πρόσωπο του οποίου ο Ζουράρις τρέφει μεγάλη… εκτίμηση –χάρη σ’ εκείνον εμπνεύστηκε τον χαρακτηρισμό «ευρωλιγούρηδες» με τον οποίο πορεύτηκε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του ’90. Τότε ήταν που ο Σημίτης χρησιμοποίησε πρώτος επικοινωνιακά το «κλείδωμα» της υποψηφιότητας της χώρας μας για την ένταξη στην ευρωζώνη.

Αγωνιστής ή καιροσκόπος;
Ο Ζουράρις έχει πάρα πολλούς φίλους και πάρα πολλούς «εχθρούς». Με την έντονη ρητορική του έχει κατορθώσει να κατακτήσει το δικό του ακροατήριο, τους οπαδούς τους, ανθρώπους που γεμίζουν… χαλαρά κάθε αίθουσα όπου μιλάει ο Ζουράρις. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1940 από πατέρα Βραχασιώτη και περίφημο γιατρό – σεξολόγο της εποχής, ειδικότητα εξαιρετικά σπάνια για τα χρόνια του μεσοπολέμου. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι. Σύμφωνα με το βιογραφικό του, από το 1969 διδάσκει πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Vincennes-Paris στο Παρίσι, στοιχείο που πολλοί αμφισβητούν...
Οι φίλοι του, λοιπόν, τον θεωρούν αγωνιστή, «προμαχώνα» των ελληνικών δικαίων, τολμηρό κριτή και επικριτή της κάθε λογής εξουσίας.
Οι επικριτές του από την άλλη του προσάπτουν καιροσκοπισμό, έλλειψη βάθους επιχειρημάτων, πολιτικό τυχοδιωκτισμό.
Στα χιτ του Ζουράρι είναι και το αθηνοκεντρικό κράτος, που βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρό του, συνήθως με βαρείς χαρακτηρισμούς. Πριν από έναν περίπου χρόνο, μίλησε για «ολιγαρχικό τετρακομματικό σύστημα του ψευδοκράτους της Αθήνας» και «αθηναϊκή χωματερή», φράση προκάλεσε την αντίδραση του Π. Ψωμιάδη και επικρίθηκε από πολλούς ως ακραία.

Ο έρωτας με το ΚΚΕ
Οι επικριτές του, πάντως, τον χαρακτηρίζουν ως looser και «αιώνιο δεύτερο» αφού ποτέ δεν κατάφερε να εκλεγεί σε κάποια από τις εκλογικές αναμετρήσεις στις οποίες συμμετείχε. Για παράδειγμα, το 1999 κατέβηκε ως υποψήφιος με το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, αλλά δεν εξελέγη, όπως και στις βουλευτικές εκλογές του 2000 όπου ήταν υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης, όμως απέτυχε να εκλεγεί. Πρώτος εξελέγη ο καθηγητής Γιώργος Χουρμουζιάδης, που τον «κάρφωσε»: «Παρουσιάστηκε ως ΠΑΟΚτζής και κυκλοφόρησε με φόρμα του ΠΑΟΚ. Εγώ είμαι πιο παλιός ΠΑΟΚτζής από τον κ. Ζουράρι αλλά δεν το έδειξα»! Το οριστικό «διαζύγιο» ήρθε λίγο αργότερα με πρωτοβουλία του Περισσού και μια λιτή δήλωση: «Είναι δικαίωμα του καθενός να "διατίθεται" όπως του γουστάρει. Εμείς δεν πρόκειται να ασχοληθούμε ξανά με τις απόψεις του κ. Ζουράρι». Τα συναισθήματα των συντρόφων του ΚΚΕ προς εκείνονκατά πολλούς περιγράφονται σε μια δήλωση του αείμνηστου Μήτσου Κωστόπουλου, που μιλούσε για «χρυσοστόλιστους αγύρτες, τρόφιμους διαφόρων παραθρησκευτικών οργανώσεων και σκοτεινών "δικτύων", αποκοιμιστές συνειδήσεων, κούφιους, φλύαρους, τηβεννοφόρους».

Ο αγώνας για το Βραχάσι
Στις νομαρχιακές εκλογές του 2002 πήρε εκδίκηση από την παλιά του σχέση κι έκανε το άλμα στην άλλη πλευρά της πολιτικής σκηνής της χώρας, κατεβαίνοντας υποψήφιος νομάρχης Λασιθίου με τη… ΝΔ! Την εποχή εκείνη είχε «στοχοποιήσει» το Βραχάσι, ένα μικρό χωριό που κινδύνευε να χάσει την… ανεξαρτησία του λόγω του «Καποδίστρια 1» υπαγόμενο στο Δήμο Νεάπολης. Νομάρχης δεν εξελέγη ωστόσο κάνοντας μέχρι και… απεργία πείνας και με τη βοήθεια της νύφης του που το 2004 εξελέγη βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ, της Χρυσής Καρύδη (εκδότρια του «Ίκαρου»), κατάφερε να… σώσει το Βραχάσι, που εξαιρέθηκε από τις συνενώσεις!

Στον ΠΑΟΚ και τη «Μακεδονία»
Στο μεταξύ, το 2005-2006 επιχείρησε να αναμιχθεί στα του ΠΑΟΚ δημιουργώντας Εταιρεία Λαϊκής Βάσης για να πάρει τον ερασιτέχνη, όμως πάλι βγήκε δεύτερος μετά την υποψηφιότητα Κατσαρή. Αμέσως δήλωσε δημόσια ότι το μέλλον του ΠΑΟΚ περνά μέσα από την Δ’ Εθνική προκαλώντας τη μήνι των οπαδών και το τέλος του από τον ΠΑΟΚ. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο είχε βάλει ταφόπλακα στην ανάμιξή του με το ΚΚΕ, λέγοντας ότι το μέλλον του κόμματος περνά μέσα από την αυτοδιάλυσή του…
Επίσης, την ίδια περίοδο ανέλαβε εκδότης – διευθυντής του ιστορικού συγκροτήματος του Βελιδέικου («Μακεδονία» - «Θεσσαλονίκη»), δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει αν και «δεν έχει ιδέα από εφημερίδες». Η αλήθεια είναι ότι η επιστολογραφία προς την εφημερίδα αυξήθηκε ραγδαία, όμως η παραδοσιακά κεντρώα «Μακεδονία» επλήγη κυκλοφοριακά υιοθετώντας την αριστερή στροφή Ζουράρι που υπερασπιζόταν από τη Μακεδονία μέχρι τους κουκουλοφόρους…

Η Ρεπούση, ο Γιωτόπουλος και ο Καραϊσκάκης
Την ίδια χρονική περίοδο ξεσπά η υπόθεση του βιβλίου Ιστορίας της Στ’ Δημοτικού. Ο Ζουράρις μέσα από την πολυτονική αρθρογραφία του και τα τηλεοπτικά παράθυρα αναδεικνύεται ως ένας από τους πρωταγωνιστές – πολέμιους της ομάδας Ρεπούση και των απόψεων που αυτή εκφράζει. Νωρίτερα, το 2003 είχε δώσει μια μνημειώδη κατάθεση στη δίκη της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, υπερασπιζόμενος την αθωότητα του φερόμενου ως «εγκέφαλου» της οργάνωσης Αλέκου Γιωτόπουλου. «Δεν ξέρω, εάν πρέπει να είναι ο ίδιος ευγνώμων προς την χούντα που τον διέγραψε από τον Δικηγορικό Σύλλογο, ή το δικηγορικό σώμα ευγνώμων προς την χούντα που δεν έχει τον κ. Ζουράρι στις τάξεις του» του είπε κάποιος δικαστής από έδρας όταν εκείνος αναφέρθηκε στο αντιστασιακό του παρελθόν. Όσοι παρακολούθησαν εκείνη τη δίκη, δεν θα ξεχάσουν ποτέ ότι ο Ζουράρις δεν δίστασε να ταυτίσει το Νικηταρά, τον Καραϊσκάκη και τους άλλους ήρωες της εθνικής παλιγγενεσίας με τον Κουφοντίνα που λήστευε τράπεζες για να χρηματοδοτεί τις «απαλλοτριώσεις» της 17 Νοέμβρη!

Το μοντέλο Ζουράρι και τα μοντέλα Μπερλουσκόνι
«Γεννήθηκα κομμουνιστής όπως άλλοι γεννιούνται κωφάλαλοι» του αρέσει να λέει για τον εαυτό του. Το πιο γνωστό γιλέκο της χώρας δεν κατάφερε να περάσει το κατώφλι των Βρυξελλών, βγήκε πάλι δεύτερο. Εάν το «ΠΑΜΜΕ Ευρώπη» από σύνθημα πετύχαινε να γίνει κίνημα τότε σίγουρα το μοντέλο Ζουράρι θα συζητιόταν περισσότερο κι από τα μοντέλα του Μπερλουσκόνι…

… ύστερα ήρθαν οι μέλισσες

• Και να που επιβεβαιώθηκε το ρεπορτάζ μας πριν ακόμη δημοσιευθεί! Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΒ Λουκάς Ρηνόπουλος έριξε στο τραπέζι ανοιχτά την πρόταση για «δίδυμη διοργάνωση» αναφερόμενος στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου!
• «Δίδυμη», όπως Κάιν και Άβελ; Μια στην Αθήνα και μια στη Θεσσαλονίκη; Πάντως δεν είναι άλλη μία σαλονικιώτικη μανία καταδίωξης.
• Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι εκδότες κοιτούν την τσέπη τους και σου λέει γιατί να ‘ρχόμαστε μέχρι πάνω και να μας κοστίζει 1.000 αφού μπορούμε να την κάνουμε και κάτω και να μας κοστίζει 300; Ούτως ή άλλως βιβλία πουλάμε. Μόνο. Άντε και να δούμε και κανέναν έγχρωμο πλασιέ να περνάει ή κανέναν «άγνωστο» σταρ να μιλάει.
• Έτσι λένε τουλάχιστον οι Αθηναίοι. Γιατί οι Θεσσαλονικείς… Δυο τρεις τη θέλουν εδώ, για πολλούς και διάφορους λόγους. Οι περισσότεροι και μικρότεροι αδιαφορούν. Ούτως ή άλλως κάνουμε το Φεστιβάλ Βιβλίου, λένε, μόνοι μας και με ελάχιστα χρήματα, όχι με 1,2 εκατ. Ευρώ. Κι άμα λάχει κάνουμε και μια… «διεθνής έκθεση» χωρίς λεφτά –να του βγει και τσάμπα του ΥΠΠΟτη- λένε και μαζεύουμε και 500.000 κόσμο, όχι 65.000 και να πανηγυρίζουμε.
• Της την είπε ο Μπάμπης της Κατρίν (ο Μπαρμπουνάκης της Βελισσάρη) για το κόστος της ΔΕΒΘ, ακόμη δεν έκλεισε τις πύλες της η πιο πετυχημένη από τις έξι. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, της το φύλαγε από τη δική της συνέντευξη Τύπου που ‘χε πει άλλο Έκθεση άλλο Φεστιβάλ –εμείς δεν έχουμε σχέση με παραλίες και Λευκούς Πύργους, είπε. Να, τώρα…
• Έρχεται λοιπόν το ΕΚΕΒΙ, διαψεύδει ότι η ΔΕΒΘ πάει «κάτω» γιατί το παλεύει να μην πάει «κάτω» γιατί υπάρχουν λόγοι που την κάνει «πάνω», αλλά τι να κάνει το έρμο όταν η στήριξη από τοπικές αρχές και φορείς της πόλης είναι από μικρή έως μηδαμινή;
• Αλλά είπαμε… Εμείς έχουμε Φεστιβάλ Βιβλίου, μπουρίνια, κυματάρες, σασπένς καιρικό, ηλιοβασιλέματα, 500.000 κόσμο και, προπάντων, φθηνό περίπτερο (όχι σαν τους άλλους…).
• Σόρι για το πολιτικό αλλά μου θυμίζει τον Καρατζαφέρη που είπε ότι αν θέλει η ΝΔ να σωθεί, πρέπει να πάει με το ΛΑΟΣ!!! Με κάτι τέτοια, λοιπόν, εδώ στη Σαλονίκη δεν είμαστε άξιοι να εκτιμήσουμε, να ενισχύσουμε και να κρατήσουμε ό,τι πιο σοβαρό γέννησε πρόσφατη Νεοελλάδα.
• Απορία 1: γιατί ήταν απούσα η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης από την εκδήλωση τιμής στη μνήμη του Κώστα Γιακουμή, ο οποίος είχε διατελέσει με ιδιαίτερη, μάλιστα, επιτυχία πρόεδρός της;
• Απορία 2: καλά το καταργήσατε το γραφείο του ΟΠΕΠ στη Σαλονίκη, τον ΟΠΕΠ στην Αθήνα γιατί τον κρατάτε ρε παιδιά; Για να μας κοστίζει ψάχνοντας το ριζικό του;
• Αληθεύει ότι το εξαιρετικά δραστήριο Μουσείο Φωτογραφίας «επανασυγχωνεύεται» με το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης; Μα είναι δυνατόν; Να το κρατούν κρυφό αμφότεροι;
• Ο Κώστας Τσιάνος ξανά στο Θεσσαλικό Θέατρο. Λέτε να ξαναβγεί Λαζόπουλος ή καμιά Βαγενά; (απορία: η Μουκίου παραμένει αρμόδια αντιδήμαρχος;)
• Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω λάδι. Για τον Τσακίρογλου λέμε. Αφού τον διακόσμησαν καταλλήλως, έβγαλαν διθυραμβικό δελτίο Τύπου για το Βελιγράδι. Τι «θερμή υποδοχή», τι «το κοινό χειροκροτούσε όρθιο επί 15 λεπτά», τι «εκπληκτική ερμηνεία ο Τσακίρογλου»… Θα μου πεις, το ‘χει πει ο Γαρούφα ότι ο Τσακ είναι μέγας ηθοποιός. Άρα; Ορθώς…
• Πάντως ο βασιλιάς μας… έληξε, αλλά ακόμη περιμένουμε τον διάδοχο. Ο Καρράς; Μάλλον ξεχάστε τον. Πιο πολλές πιθανότητες έχει να αναλάβει ο Βασίλης Καρράς παρά ο Κώστας. Μπιιιιιιζ!

Μικρά - μικρά πολιτιστικά

Υποτροφία στη μνήμη του Κώστα Γιακουμή
Οι φορείς της πόλης μας και οι φίλοι που είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί του, να τον γνωρίσουν από κοντά, συνδιοργάνωσαν -την περασμένη Πέμπτη στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών- μια εκδήλωση μνήμης για τον Κώστα Γιακουμή, που έφυγε από κοντά μας πριν ένα χρόνο. Στην εκδήλωση αυτή το «Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο», ο εξάρχοντας της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης Σίμος Παπάνας και ο πιανίστας Κωνσταντίνος Καλακώνας ερμήνευσαν το κοντσέρτο για πιάνο, βιολί και κουαρτέτο εγχόρδων σε D του Chausson, σε μια μοναδική ερμηνεία. Όλα τα έσοδα από την εκδήλωση αυτή θα αποτελέσουν την υποτροφία «Κώστας Γιακουμής» προς έναν άπορο σπουδαστή των «Pinewood International Schools». Μπροστάρηδες σ’ αυτήν την εξαιρετική εκδήλωση και ουσιαστική τιμή στη μνήμη ενός ανθρώπου που άφησε το ίχνος του έντονο στην πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, οι ΑΗΕPA, ο δήμος και η νομαρχία Θεσσαλονίκης, η ΘΕΡΜΗ Α.Ε., το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, ο όμιλος «The Propeller Club», τα «Pinewood International Schools», ο Σύλλογος Φίλων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και ο Γενικός Πρόξενος των Η.Π.Α. στη Θεσσαλονίκη Χόιτ Μπράιαν Γι.

Δίπλωμα και μετά;
Σήμερα και αύριο ολοκληρώνονται οι διπλωματικές εξετάσεις της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας. Σήμερα στις 8 το πρωί, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, οι επίδοξοι ηθοποιοί δίνουν εξετάσεις στην Υποκριτική και τον διδάσκοντα σκηνοθέτη Πέτρο Ζηβανό. Αύριο, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο, πάλι Υποκριτική αλλά αυτή τη φορά παράσταση και πάλι υπό το εξεταστικό βλέμμα του Πέτρου Ζηβανού. Πληροφορίες: Δραματική Σχολή ΚΘΒΕ, Μονή Λαζαριστών 25-27 και Θράκης, τηλ. 2310-589104. Όχι, δεν ξέρουμε αν στις πληροφορίες απαντούν και στο ερώτημα «τι δουλειά να κάνω όταν πάρω το πτυχίο μου της Δραματικής». Διότι για ηθοποιός ξέχνα το. Πιο εύκολα παίρνει ειδικότητα ο παθολόγος παρά...

Η επανάκαμψη της ζωγραφικής
Πώς ορίζεται η ζωγραφική στα τέλη του 20ου αιώνα; Πώς μπορεί η ζωγραφική εικόνα να δημιουργήσει νοήματα ιδιαίτερα σε μια κοινωνία που κατακλύζεται από κάθε λογής εικόνες; Μήπως τελικά η ζωγραφική είναι παρωχημένη, αντιδραστική, συντηρητική; Κάτω από ποιες συνθήκες μπορούμε να αναφερθούμε σ’ αυτήν ως πράξη στοχασμού στο πλαίσιο μιας ευρύτερης θεωρίας του πολιτισμού, έτσι όπως αυτή αναλύεται στο καίριο για την πορεία του σύγχρονου πολιτισμού βιβλίο του Terry Eagleton «After Theory»; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα, στα οποία επιχειρεί να απαντήσει η έκθεση με τίτλο «Paint-id. Σύγχρονη Ζωγραφική στην Ελλάδα», που φιλοξενείται μέχρι την 31η Σεπτεμβρίου, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.
Η έκθεση, την οποία επιμελήθηκε ο Σωτήρης Μπαχτσετζής, αποτελεί παρουσίαση σύγχρονων καλλιτεχνών που διαπραγματεύονται κριτικά τόσο τον εικαστικό στοχασμό όσο και το ζωγραφικό μέσο καθώς και μια αποτίμηση του ρόλου που διαδραματίζει η ζωγραφική στη σύγχρονη τέχνη. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Έμι Αβόρα, Αθανάσιος Αργιανάς, Βασίλης Βασιλακάκης, Βαγγέλης Γκόκας, Χρήστος Δεληδήμος, Ειρήνη Ευσταθίου, Βασίλης Ζωγράφος, Νίκος Καναρέλης, Βασίλης Καρούκ, Κωνσταντίνος Λαδιανός, Παναγιώτης Λουκάς, Σωτήρης Πανουσάκης, Νίκος Παπαδημητρίου, Ηλίας Παπαηλιάκης, Ευτύχης Πατσουράκης, Μαρία Πολυζωίδου, Βασίλης Σαλπιστής, Δημήτρης Τζαμουράνης, Αλέξανδρος Τζάννης, Κώστας Τσώλης, Μανταλίνα Ψωμά.

Τζαζ και έθνικ στη Δράμα
Για τέταρτη χρονιά, ο Μουσικός Οργανισμός του Δήμου της Δράμας, «παρ’ όλες τις δύσκολες από κάθε άποψη συνθήκες» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου, συνδιοργανώνει μαζί με τη Δημοτική Επιχείρηση Κοινωνικής Πολιτιστικής και Τουριστικής Ανάπτυξης (ΔΕΚΠΟΤΑ) του Δήμου Δράμας τη «Γιορτή της Μουσικής του Κόσμου» μαζί με τις γιορτές για την απελευθέρωση της πόλης. Ο «πρύτανης των κρουστών» Νίκος Τουλιάτος, καλλιτεχνικός διευθυντής της Γιορτής από το 2006, έχει σχεδιάσει ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα για το πενθήμερο 18 με 22 Ιουνίου με τζαζ και έθνικ ακούσματα. Στη συνέχεια και μέχρι τις 5 Ιουλίου, τη σκυτάλη παίρνουν οι πολιτιστικοί σύλλογοι της περιοχής για να παρουσιάσουν τον πλούτο της μακεδονικής παράδοσης.

Πάτε να δείτε!

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (ΑΠΟ 13/6-19/6/2009)

ΜΟΥΣΙΚΗ
• Τη Δευτέρα 15/6, στις 21.30, ο Παντελής Θαλασσινός και η Μελίνα Κανά τραγουδούν στο Θέατρο Δάσους.
• Την Τετάρτη 17/6, στις 21.30, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου τραγουδά στο Θέατρο Δάσους.
• Την Τρίτη 16/6, στη Βαβυλωνία του Μύλου, συναυλία του «Prefabricated Quartet».
• Την Τετάρτη 17/6, στη Βαβυλωνία του Μύλου, συναυλία των Εμιρλή και Μπαλάφα.
• Την Πέμπτη 18/6, στη Βαβυλωνία του Μύλου, συναυλία του Κωνσταντίνου Βήτα.
• Την Παρασκευή 19/6, στη Βαβυλωνία του Μύλου, συναυλία των «Last Drive».
• Τη Δευτέρα 15/6 στη Μονή Λαζαριστών, οι Ojos de Brujo σε μια παράσταση με ευαισθησία, μουσική με δεξιοτεχνία, έμπνευση, πάθος, «πλοκή» και υποβλητικό χορό flamenco.
• Στις 17/6 ο Κωστής Μαραβέγιας γιορτάζει το καλοκαίρι στη Μονή Λαζαριστών με μια συναυλία!
• Η Πέγκυ Ζήνα στο ανακαινισμένο Politia Live Clubbing (περιοχή Αεροδρομίου Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310-486956) παρουσιάζει ένα show που θα ενθουσιάσει με τις καινοτομίες του και τη σφραγίδα του διάσημου χορογράφου Κωνσταντίνου Ρήγου. Κάθε Πέμπτη - Παρασκευή – Σάββατο. Τιμή Εισόδου 15€ (με ποτό) / Τιμή Φιάλης 150€.
• Στη σκηνή του θεάτρου «Βεργίνα» του Regency Casino από τις 23 Απριλίου, δύο εξαιρετικές λαϊκές ερμηνεύτριες, η Κατερίνα Κούκα και η Λένα Αλκαίου σε μια μουσική παράσταση με τίτλο «Νύχτα… στάσου!».
• Στη Fix Σκηνή (26ης Οκτωβρίου 15, τηλ. 2310-514666) κάθε Δευτέρα και Τρίτη Ηρώ, Αντώνης Λουδάρος και Μέμος Μπεγνής.
• Κάθε Τετάρτη στο Orient, νύχτες… Παραρλάμα. Το «ιστορικό» blues club της δεκαετίας του ’80 στη Θεσσαλονίκη ξαναζωντανεύει με τους βασικούς της μπάντας των Blues Wire! (Κομνηνών 18 – τηλ. 2310-244623).
• Κάθε Τρίτη, στο Pollock Bar (Λ. Νίκης 55), από τις 10.15 το βράδυ, η Εύη Σιαμαντά στη φωνή με την συνοδεία του Γρηγόρη Σημαδόπουλου στο πιάνο και τον Χρήστο Γερμένογλου στα κρουστά και στα ντραμς προσφέρουν βραδιές με ήχους jazz, blues, funk, latin, ευρωπαϊκού κινηματογράφου... Κάθε Πέμπτη η Ελευθερία Πάτση στη φωνή και ο Γρηγόρης Σημαδόπουλος στο πιάνο μας ταξιδεύουν με εξαιρετικό ελληνικό ρεπερτόριο.
• Ο Παρασκευάς Θεοδωράκης (κιθάρα) και ο Δημήτρης Χατζηδημητρίου (πιάνο) παίζουν μπαλάντες, μπλουζ και ροκ μουσικά κομμάτια κάθε Παρασκευή και Σάββατο στο Livebar «Βαr ωδός» (Βύρωνος 3 - Διαγώνιος, τηλ. 2310-676589).

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
• Στο νέο Μουσείο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Παπακυριαζή 22 - Λάρισα, τηλ. 2410-565016) παρουσιάζεται η έκθεση φωτογραφίας «Η εικόνα του/της επιστήμονα στην Ελλάδα, 1900-1980. (Εν)τοπισμένες ταυτότητες/ταυτότητες τόπων» από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10.00-14.00 και 18.00-21.00, Σάββατο και Κυριακή 09.00-15.00. Μέχρι 30/6.
• Στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Α’ Προβλήτας Λιμανιού, τηλ. 2310-566716) έκθεση με τίτλο «Δέκα όψεις της ελληνικής φωτογραφίας. Σύγχρονες τάσεις δημιουργίας». Η επιμέλεια είναι του Jean-Pierre Giusto (πρώην Διευθυντή του Théâtre de la Photographie et de l’Image) και του Βαγγέλη Ιωακειμίδη. Αποτελείται από 100 έργα δέκα φωτογράφων - Γιώργης Γερόλυμπος, Χριστίνα Δημητριάδη, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Στράτος Καλαφάτης, Πάνος Κοκκινιάς, Γιώργος Κορδάκης, Ευαγγελία Κρανιώτη, Δήμητρα Λαζαρίδου, Νίκος Μάρκου, Πάρις Πετρίδης - γεννημένων ως επί το πλείστον στα τέλη της δεκαετίας του ’60, διαμορφώνοντας μία αφήγηση της πρόσφατης ελληνικής δημιουργίας – από το 1995 μέχρι σήμερα. Μέχρι 11/7.
• Στη Δημοτική Πινακοθήκη Θέρμης (Καραολή – Δημητρίου και Καπετάν Χάψα, 2310-463423) εγκαινιάζεται η ομαδική έκθεση φωτογραφίας «ΧΛΩΡΟφίλοι». Πενήντα φωτογραφίες από δέκα μέλη της Φωτογραφικής Ομάδας «ΚΛΙΚers», που παρουσιάζουν δέκα διαφορετικές φωτογραφικές απόψεις για την φύση και το περιβάλλον.
• Ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης με τίτλο «Το Άλλο Μισό» ταυτόχρονα στις αίθουσες τέχνης TETTIX Art Gallery (Τσιμισκή-Διαλέττη 3, τηλ. 2310-243304) και VLASSIS ART.COM (Βεροίας 6, Άνω Λαδάδικα, τηλ. 2310-552030). Τριάντα καλλιτέχνες από διαφορετικές γενιές και με διαφορετικά εκφραστικά μέσα -ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία, κατασκευή στο χώρο- κλήθηκαν να διερευνήσουν και να παίξουν με την έννοια «άλλου μισού»: με το θέμα, τη φόρμα ή τη σύνθεση, την αλληλεπίδραση των έργων και των χώρων. Μέχρι τις 10/7.
• Στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης έκθεση με τίτλο «Face to faces», η οποία εντάσσεται στο παράλληλο πρόγραμμα της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μια διεθνή ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης, η οποία επικεντρώνεται στη «διαπολιτισμική» συνομιλία μεταξύ καλλιτεχνών που ζουν ή εργάζονται στη Γαλλία με καλλιτέχνες από άλλες χώρες που φιλοξενούν την έκθεση, πάνω στον κοινό θεματικό άξονα: (αυτό) πορτραίτο. Μέχρι τις 15/9.
• Από την Παρασκευή 22/5 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, τηλ. 2310-240002) η έκθεση «Paint-id» - Σύγχρονη Ζωγραφική στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Μέχρι 31/7.
• Το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, τηλ. 2310-240002,) παρουσιάζει στους χώρους του την αναδρομική έκθεση της ζωγράφου Ευγενίας Αποστόλου σε επιμέλεια Ντένη Ζαχαρόπουλου. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα από την περίοδο 1984-2009 με έμφαση στον κύκλο μεταξύ 1992 και 2009. Μέχρι 31/7.
• Η γκαλερί TinT (Χρυσ. Σμύρνης 13, τηλ. 2310-235689) παρουσιάζει την τελευταία δουλειά του Ανδρέα Βούσουρα. Η έκθεση περιλαμβάνει τρία video, δύο εγκαταστάσεις στο χώρο και επίτοιχες κατασκευές μεικτής τεχνικής. Μέχρι 27/6.
• Έκθεση με σχέδια του διακεκριμένου Έλληνα ζωγράφου Γιάννη Μόραλη στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ (Βασ. Όλγας 108). Πρόκειται για την αυτόνομη παρουσίαση μιας σειράς από 225 σχέδια και προσχέδια για ζωγραφικά έργα του Μόραλη, που καλύπτουν 60 χρόνια δουλειάς του, και τα περισσότερα έχουν δημιουργηθεί στη διάρκεια των χρόνων 1930-1960. Για ομαδικές επισκέψεις πρέπει να προηγείται συνεννόηση με το ΜΙΕΤ (τηλ. 2310-295170, 1). Μέχρι 28/6.
• Στις Kalfayan Galleries (Πρ. Κορομηλά 43, τηλ. 2310-225523) έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής του Λάμπρου Ψυρράκη με τίτλο «Προβλήματα μετάφρασης». Μέχρι 26/6.
• Έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Κατσάγγελου με τίτλο «Προσπαθώντας περισσότερο» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ. Μέχρι 14/6.
• Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ (τηλ. 2310-991611) έκθεση «Το Τελλόγλειο της Αλίκης και του Νέστορα» στο Τελλόγλειο, με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του Ιδρύματος (έως 14/6).
• Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ έκθεση με τα έργα των παιδιών από τα Εργαστήρια Δημιουργικής Έκφρασης του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ μέχρι τις 14/6.
• Έκθεση ζωγραφικής της Λιλιάνα Γιάριτς στη γκαλερί Λόλα Νικολάου (τηλ. 2310-240416). Μέχρι 30/6.
• Την πρώτη ατομική έκθεση της Μαριάννας Ιγνατάκη παρουσιάζει η γκαλερί Ζήνα Αθανασιάδου (Π.Π.Γερμανού 5, τηλ. 2310-275985). Μέχρι 30/6.
• Τo Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων της Αγίας Πετρούπολης παρουσιάζει πάνω από 80 κέρινα ομοιώματα του από το χώρο της Ελληνικής μυθολογίας, της Αρχαίας Αιγύπτου, των τεχνών, του χώρου των κόμικς, κ.ά. στο περιστύλιο του Κινηματοθέατρου Αριστοτέλειον. από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ. Μέχρι 16/6.

Πάμε θέατρο, πάμε σινεμά!

ΘΕΑΤΡΟ
• ΘΕΑΤΡΟ ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ: «Η τύχη της Μαρούλας» του Δ. Κορομηλά σε σκηνοθεσία Νίκου Δάφνη. Σήμερα Σάββατο και αύριο Κυριακή στις 21.30 (Παρασκευοπούλου 9, τηλ. 2310-824970). Στις 17 και 18 Ιουνίου «Το κορμί» του Λουίς Αλφάρο. Μαύρη κωμωδία με την Κατερίνα Διδασκάλου και τον Ιάκωβο Μυλωνά.
• ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΕΙΡΑΜΑ: Μουσικοεατρική παράσταση «Ζι» από τις ομάδες Parapraxis και Φίστρο του Γιώργου Φήταμ. Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, μέχρι 19 Ιουνίου (Βαλαωρίτου 18 – 7ος όροφος, 2310-533859).ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΟΘΟΝΗ (ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17/6)

ΘΕΡΙΝΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ
ΑΙΓΛΗ (Αγ. Νικολάου 3 και Κασσάνδρου, τηλ. 2310-270016) / ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ / ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ
ΑΠΟΛΛΩΝ (Σαρανταπόρου 4, τηλ. 2310-828642) / ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ ΜΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΣ (Πλ. ΧΑΝΘ – δίπλα στο Βελλίδειο, τηλ. 2310-292304) / ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ / ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ
ΝΑΤΑΛΙ (Μ. Αλεξάνδρου 3, τηλ. 2310-829457) / ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ
ΣΙΝΕ ΠΑΝΟΡΑΜΑ (1ο χλμ Πανοράματος – Θέρμης, τηλ. 2310-346720) / ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΣΙΝΕ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ (Περιοχή Στρεμπενιώτη - Νεάπολη, τηλ. 2310-631700) / ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥΣ


ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΙ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ - Τάσος Σταϊκόπουλος TASTA ΑΕΒΕ (τηλ. 2310-262051 και 2310-270073) / ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ!
ΒΑΚΟΥΡΑ 1 (Ι. Μιχαήλ 8, τηλ. 2310-233-665) / Η ΔΟΥΚΙΣΣΑ ΤΟΥ ΛΑΝΖΕ / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ
ΒΑΚΟΥΡΑ 2 (Ι. Μιχαήλ 8, τηλ. 2310-233-665) / ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ (Φιλ. Εταιρίας - Δημ. Μαργαρίτη, τηλ. 2310-261727) / Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΖΩΗΣ ΣΟΥ
ΟΛΥΜΠΙΟΝ (Μητροπόλεως & Αριστοτέλους γωνία, τηλ. 2310-378404) / ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ!
ΟΛΥΜΠΙΟΝ – ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ (Μητροπόλεως & Αριστοτέλους γωνία, τηλ. 2310-378404) / ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ!
ΦΑΡΓΚΑΝΗ (Αγ. Παντελεήμονος 10, τηλ. 2310-960063) / ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ!

ODEON ΠΛΑΤΕΙΑ (Tσιμισκή 43, 2310-290290, 801-11-60000, 210-6786000)
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 2 / ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ / ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ
ΑΙΘΟΥΣΑ 3 / HOME / ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ
ΑΙΘΟΥΣΑ 4 / ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 2
ΑΙΘΟΥΣΑ 5 / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 6 / ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ
ΑΙΘΟΥΣΑ 7 / ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ / ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 8 / ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙODEON ΛΙΝΤΟ ΒΟΛΟΣ (Κ. Καρτάλη & Γαλλίας / τηλ. 24210-24311)
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 / ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ!
ΑΙΘΟΥΣΑ 2 / ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ!

ODEON ΒΙΚΤΩΡΙΑ ΛΑΡΙΣΑ (Κατσώνη 14 / τηλ. 2410-232889)
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 / X-MEN Η ΑΡΧΗ: ΓΟΥΛΒΕΡΙΝ / ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ
ΑΙΘΟΥΣΑ 2 / ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 2
ΑΙΘΟΥΣΑ 3 / ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 4 / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ

ODEON KOSMOPOLIS ΚΟΜΟΤΗΝΗ (Kosmopolis Park, Περιοχή Νέας Μοσυνούπολης / Κρατήσεις Εισιτηρίων: 801-11-60000 & 210-6786000
τηλ. 25310-83731)
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 2 / 17 ΞΑΝΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 3 / ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 4 / ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 2
ΑΙΘΟΥΣΑ 5 / ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ

ODEON COSMOS ΞΑΝΘΗ (Δαγκλή, Καραολή & Ελπίδος / Κρατήσεις Εισιτηρίων: 801-11-60000 & 210-6786000)
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 / Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΤΕΣΠΕΡΟ / ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ
ΑΙΘΟΥΣΑ 2 / ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 2
ΑΙΘΟΥΣΑ 3 / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 4 / ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

STER CINEMAS ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ (Εμπορικό Κέντρο «Μακεδονία» - Πυλαία, τηλ. 801-801-7837)
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 2 / JONAS BROTHERS / ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ
ΑΙΘΟΥΣΑ 3 / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 4 / ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ / ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ
ΑΙΘΟΥΣΑ 5 / ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ / ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ / ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΠΙΤΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 6 / ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ / ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ / HOME / STAR TREK XI
ΑΙΘΟΥΣΑ 7 / ΤΕΡΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ μεταγλωττισμένη / ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ
ΑΙΘΟΥΣΑ 8 / ΜΠΟΛΤ μεταγλωττισμένη / ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 2 / ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ
ΑΙΘΟΥΣΑ 9 / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 10 / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 11 / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ

STER CINEMAS CITY GATE (Γιαννιτσών & Κωλέττη - Εμπορικό Κέντρο CITY GATE, τηλ. 801-801-7837)
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ / ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΠΙΤΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 2 / ΤΕΡΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ – μεταγλωττισμένη / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ / ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ
ΑΙΘΟΥΣΑ 3 / ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 4 / ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 2 / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 5 / ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ
ΑΙΘΟΥΣΑ 6 / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 7 / ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ
ΑΙΘΟΥΣΑ 8 / ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝSTER CINEMAS ΛΑΡΙΣΑ (3ο χλμ Εθνική Οδός Λαρίσης-Κοζάνης, τηλ. 801-801-7837)
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 / ΤΕΡΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ – μεταγλωττισμένη / ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ
ΑΙΘΟΥΣΑ 2 / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 3 / ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 2 / ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ
ΑΙΘΟΥΣΑ 4 / JONAS BROTHERS / ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟΥ / ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ
ΑΙΘΟΥΣΑ 5 / ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ μεταγλωττισμένη / ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ / ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ
ΑΙΘΟΥΣΑ 6 / BOLT μεταγλωττισμένη / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 7 / ΗΟΜΕ / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 8 / ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ / ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΠΙΤΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

VILLAGE CENTRE (Εμπορικό Κέντρο MEDITERRANEAN COSMOS, τηλ. 2310-499999 / Τηλ. πωλήσεις: 801 100 9191 από σταθερό με αστική χρέωση, 210 8108080)
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 / ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 2 / ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ
ΑΙΘΟΥΣΑ 2 / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ / ΤΕΡΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΩΓΗΪΝΟΙ – μεταγλωττισμένη / ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΠΙΤΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ / ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 3 / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ / HANNAH MONTANA: Η ΤΑΙΝΙΑ / ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ / ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΠΙΤΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 4 / ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ
ΑΙΘΟΥΣΑ 5 / ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 6 / ΤΕΡΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ μεταγλωττισμένη / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 7 / ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΓΙΑ ΣΚΥΛΟΥΣ μεταγλωττισμένη / ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ
ΑΙΘΟΥΣΑ 8 / ΤΕΡΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ μεταγλωττισμένη / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 9 / ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ
ΑΙΘΟΥΣΑ 10 / ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 11 / ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ

VILLAGE ΒΟΛΟΣ (24210 94600 / Τηλ. Πωλήσεις: 801 100 9191 από σταθερό με αστική χρέωση, 210 8108080)
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 / ΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ
ΑΙΘΟΥΣΑ 2 / ΕΡΩΤΑΣ ΑΛΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 3 / ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 2 / ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΠΙΤΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ / ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ
ΑΙΘΟΥΣΑ 4 / ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΤΗΣ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ

VILLAGE ΚΑΡΔΙΤΣΑ (Τηλ. Πωλήσεις: 801 100 9191 από σταθερό με αστική χρέωση, 210 8108080)
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 / ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ!
ΑΙΘΟΥΣΑ 2 / ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ!
ΑΙΘΟΥΣΑ 3 / ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ!
ΑΙΘΟΥΣΑ 4 / ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ!

Δ. ΤΣΑΜΗΣ: «Το ζητούμενο είναι η ΝΔ να μη χάσει εντέλει και τις εθνικές εκλογές»

«…Οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου θυμίζουν εκπαιδευτική διαδικασία. Όπως φαίνεται αυτό επαναλήφθηκε και στην τελευταία»

«Η ΝΔ απεχώρησε από τον ιδεολογικό στίβο. Παρά το γεγονός ότι η διεθνής κρίση δικαίωσε τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού, η κυβερνώσα παράταξη προτίμησε να… αυτοπεριοριστεί σε τεχνικά διαχειριστικά ζητήματα»Tης Μελίνας Καραπαναγιωτίδου


Για πολυλογάδες… θορυβοποιούς του λούμπεν λαϊκισμού κάνει λόγο στο ΚΕΝΤΡΙ ο αναπληρωτής οργανωτικού της Ν.Δ. Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσάμης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις ομοϊδεατών του για μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη συμπεριλαμβανομένου και του ΛΑΟΣ. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Ν.Δ. αφήνει να εννοηθεί ότι η μάχη των ευρωεκλογών χάθηκε γιατί απλούστατα… δεν δόθηκε ποτέ. Μάλιστα όπως σημειώνει με νόημα, το κόμμα αποχώρησε από τον ιδεολογικό στίβο ενώ αυτοπεριορίστηκε σε διαχειριστικά ζητήματα και δεν ασχολήθηκε με την ουσία της πολιτικής που είναι να θέτει υψηλούς στόχους στην κοινωνία. Μιλώντας για τον αγώνα κατά της διαφθοράς και των σκανδάλων τόνισε ότι τώρα είναι αναγκαίος, όσο ποτέ άλλοτε. Τέλος, χαρακτήρισε τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβούλιου ως… εκπαιδευτική διαδικασία, αφού ο πρωθυπουργός μιλάει και οι υπουργοί απλώς ακούν!

Η Ν.Δ. τελικά έχασε, διότι πολλοί δείχνουν να μην το έχουν καταλάβει; Αν ναι, ξέρατε το ποσοστό της ήττας εδώ και μέρες, όπως άφησε να εννοηθεί δημοσιογράφος που πήρε προεκλογικά συνέντευξη τον πρωθυπουργό;
Η Νέα Δημοκρατία έχασε τις ευρωεκλογές. Το ζητούμενο είναι να μη χάσει τις πολιτικές της ρίζες, τις κοινωνικές της αναφορές και τα πολιτικά αντανακλαστικά. Να μη χάσει εντέλει τις εθνικές εκλογές.

Η κεντροδεξιά γιατί κέρδισε στο εξωτερικό και όχι στην… Ελλάδα; «Εντός» δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με την Ευρώπη ή συμβαίνει κάτι άλλο;
Σ’ αυτό ακριβώς αναφέρθηκα προηγουμένως. Χάνονται πάντα οι μάχες που δεν δίνεις. Η Νέα Δημοκρατία απεχώρησε από τον ιδεολογικό στίβο. Παρά το γεγονός ότι η διεθνής κρίση δικαίωσε τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού και ανέδειξε τις αξεπέραστες αδυναμίες των ακραίων νεοφιλελεύθερων σοσιαλιστικής καταγωγής, η Νέα Δημοκρατία προτίμησε να αυτοπεριοριστεί σε τεχνικά διαχειριστικά ζητήματα. Η κοινωνία όμως χρειάζεται υψηλούς στόχους. Η Ελλάδα πρέπει να δώσει τη δική της απάντηση. Το ισχυρό φιλελεύθερο κράτος είναι η λύση, η προοπτική για όλους, η εγγύηση για το μέλλον.

Η μη εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής (της κεντροδεξιάς) στη χώρα μας θα συνεχισθεί, μετά από τέτοια εκλογική ήττα ή σας βάζει (έστω) σε σκέψεις;
Ο όρος κεντροδεξιά είναι τόσο αόριστος που καταλήγει να μην έχει πολιτικό νόημα, ούτε περιεχόμενο. Τον επικαλούνται οι θορυβοποιοί του λούμπεν λαϊκισμού για να κρύψουν το κενό της πολυλογίας τους. Η Νέα Δημοκρατία αξιολογήθηκε για την επιχειρησιακή της απόδοση. Αυτό μπορεί να βελτιωθεί. Η πολιτική που ακολουθεί δεν έχει ενιαία πολιτικά χαρακτηριστικά. Κι αυτό μπορεί να βελτιωθεί. Οψόμεθα.

Η κυβερνώσα παράταξη «πλήρωσε» την ατιμωρησία των στελεχών της ύστερα από τα σκάνδαλα των τελευταίων μηνών; Τελικά είναι αντιμετωπίσιμη η διαφθορά στην Ελλάδα ή τελικά είναι ένας ακόμη «αγώνας» (μάλλον μάταιος) που ακούγεται λίγο πριν τις εκλογές;

Πολλά, άλλα δικαιολογημένα και άλλα άδικα, χρέωσαν οι πολίτες στη Ν.Δ.. Ένα από αυτά ήταν και τα «σκάνδαλα». Στο ζήτημα αυτό οφείλουμε με ειλικρίνεια να αναγνωρίσουμε τόσο τη διαχρονικότητα του προβλήματος της διαφθοράς και την τεράστια ευθύνη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όσο και τη βραδύτητα των αντανακλαστικών των τελευταίων ετών. Ο αγώνας όχι μόνον δεν είναι μάταιος αλλά αντίθετα απόλυτα αναγκαίος.

Υπήρξε στροφή της Ν.Δ. προς… ΛΑΟΣ, ύστερα από την ήττα της περασμένης Κυριακής; (αν κι αργότερα ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας). Οι δηλώσεις Καραμανλή στο υπουργικό συμβούλιο περί αυστηρότερης εφαρμογής των νόμων δεν σηματοδοτούν αυτή την αλλαγή… δεξιότερα;
Αλίμονο αν το αυτονόητο αποτελεί πεδίο πολιτικής σύγκρισης. Η εφαρμογή των νόμων είναι υποχρέωση όλων, πολύ περισσότερο των ίδιων των νομοθετών. Δυστυχώς μερικές φορές οι τελευταίοι δείχνουν να αγνοούν αυτά που πρόσφατα ψήφισαν αλλά γι αυτό κρίνονται και αξιολογούνται. Εν πάση περιπτώσει όλα τα κόμματα, εφ όσον λογίζονται ως δημοκρατικά, οφείλουν να σέβονται τους στοιχειώδεις κοινοβουλευτικούς κανόνες.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της περασμένης Τρίτης ο πρωθυπουργός μιλούσε και οι υπουργοί άκουγαν… πάλι ή οι υπουργοί «έκαναν ταμείο» και ο πρωθυπουργός τους άκουγε;
Είθισται τα τελευταία χρόνια οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου να θυμίζουν εκπαιδευτική διαδικασία. Όπως φαίνεται αυτό επαναλήφθηκε και στην τελευταία. Μακάρι να αποδώσει αυτή τη φορά.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κεντρί" στις 13-6-2009.

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2009

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ "ΚΕΝΤΡΙ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ"

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΜΗΣ: «Το ζητούμενο είναι η Ν.Δ. να μη χάσει και τις εθνικές εκλογές»
Ο αναπληρωτής οργανωτικού της ΝΔ Θεσσαλονίκης μίλησε στο Κεντρί και στην Μελίνα Καραπαναγιωτίδου. Μια συνέντευξη με τολμηρό πολιτικό λόγο που θα συζητηθεί. Κάνει λόγο για πολυλογάδες… θορυβοποιούς του λούμπεν λαϊκισμού, σχολιάζοντας τις δηλώσεις ομοϊδεατών του για μια μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη συμπεριλαμβανομένου και του ΛΑΟΣ. «Η παράταξή μας κακώς αποχώρησε από τον ιδεολογικό στίβο και δεν ασχολήθηκε με την ουσία της πολιτικής…» λέει.

«Η ΕΥΑΘ ας αναλάβει τις ευθύνες της…»
Ρέμα…βρωμιάς σε παιδότοπους
Οι κάτοικοι της Πολίχνης βλέπουν και μυρίζουν τα λύματα γειτονικών δήμων σε τέφρα δίπλα από τα σπίτια τους. Το γνωστό ρέμα της Μυτιλήνης στον Ξηροπόταμο που έπρεπε να κλείσει η ΕΥΑΘ εδώ και 5 μήνες, μετατράπηκε σε ...αυτοσχέδιο αγωγό αποχέτευσης

Τζαμπάζη-Παπαδημούλης-Γεωργίου
Ό,τι έδωσες θα… πάρεις

Η Ευρώπη γύρισε την πλάτη στους πολίτες της και αυτοί με τη σειρά τους απαξίωσαν τις ευρωεκλογές σχολιάζουν στο «Κεντρί» τρεις απερχόμενοι ευρωβουλευτές, ερμηνεύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Ιουνίου.

Βουλευτής Καβάλας ΝΔ Ν. Παναγιωτόπουλος
Έλαβα την πρόσκληση του ΛΑΟΣ…
«Αυτή την ώρα, το μόνο που σκέφτομαι είναι να αποδεχτώ την πρόσκληση του Άδωνι Γεωργιάδη να παρευρεθώ στο γάμο του. Καμιά άλλη πρόσκληση δεν με ενδιαφέρει» δηλώνει στο «Κεντρί» ο κ Νίκος Παναγιωτόπουλος σχολιάζοντας την πρόσκληση Καρατζαφέρη στους…δυσαρεστημένος της ΝΔ

Στο τελικό στάδιο
«Στο δρόμο» για την εξωτερική περιφερειακή
Τρέχουν να προλάβουν οι αρμόδιοι της Εγνατίας οδού ΑΕ ώστε να τελειώσουν τις μελέτες για τη χάραξη της εξωτερικής περιφερειακής Θεσσαλονίκης μέχρι το τέλος του χρόνου. Ωστόσο αυτό ακριβώς το γεγονός έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους κατοίκους, οι οποίοι ζητούν αλλαγή… ρότας

Ποια ονόματα θα δούμε στη Θεσσαλονίκη
Καλοκαίρι με ροκ και λαϊκά…
Με τον Michael Bolton, τον Μητροπάνο, την Τσανακλίδου και τους Deep Purple ο Δ. Θεσσαλονικης δίνει και φέτος το σύνθημα για πολύ ενδιαφέρουσες και απολαυστικές βραδιές για όσους μείνουν εντός πόλεως τον καυτό Ιούλιο.

Ο «πολεμος» των σκουπιδιών στην Ασσηρο
«Στο όνομα του περιβάλλοντος το καταστρέφουν»

Την επιβολή ποινών σε όσους καθυστερούν έργα δημοσιου συμφεροντος, προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη και χάνουν τις υποθεσεις, ζητάει ο πρόεδρος του συνδέσμου ΟΤΑ Ν. Θεσσαλονίκης Γ. Ζουρνάς με αφορμή τον αποκλεισμό του ΧΥΤΑ Μαυροράχης από κατοικους της περιοχης

Οι... undercover ψηφοφόροι
Το πρωην μέλος της ΚΕ της ΝΔ Μένη Λυσαρίδου γράφει στο ΚΕΝΤΡΙ ότι «…ήδη από τις εκλογές του 2006 για την Τ.Α. και στις βουλευτικές του 2007, άρχισε μια αργή αλλά σταθερή αλλαγή συμπεριφοράς, που οδηγούσε όλο και λιγότερα… πρόβατα στα κομματικά μαντριά!»

Η Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ «ΚΕΝΤΡΙ»: «Δεν θέλουμε όμηρους τους συμβασιούχους»

Η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ μιλά στο «Κεντρί» και απαντά σε 5 ευρωπαϊκές ερωτήσεις με ελληνικές προεκτάσεις- Τι λέει για τους συμβασιούχους, για τη στάση της στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων, για τη λαθρομετανάστευση


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: Δεν υπάρχει δίλημμα πρώτα η Ελλάδα και μετά η Ευρώπη ή πρώτα η Ευρώπη και μετά η Ελλάδα. Προτεραιότητα μας είναι η ισχυρή ελληνική παρουσία σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση.


ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ: Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με νόθες λύσεις και επιλογές, δημιούργησαν αδιέξοδες καταστάσεις, τις οποίες κληρονόμησε η κυβέρνηση της ΝΔ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ: Στα πλαίσια του Ευρωκοινοβουλίου και σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα εξετάσουμε τη δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος και για τις περιπτώσεις εκείνες που ακόμη υπάρχει ζήτημα. Δεν εννοούμε να έχουμε ομήρους νέους ανθρώπους με όνειρα και όρεξη για δουλειά.

ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ: Η Ελλάδα έχει αποδείξει τη καλή της θέληση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διστάσει να αξιοποιήσει το θεσμικό οπλοστάσιο που έχει στη διάθεση της, εφόσον διαπιστώνει την αδιαλλαξία των Σκοπίων

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ: Για τους λαθρομετανάστες, πρέπει να παραδεχθούμε ορισμένες αλήθειες, όσο σκληρές κι αν είναι. Η λαθρομετανάστευση είναι μια παράνομη πράξη, η οποία όσο κι αν έχει κίνητρα ανάγκης αναζήτησης καλύτερης ζωής, δεν πρέπει να καθαγιάζεται
Ακόμη κι αν διαφωνεί κάποιος μαζί της, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι όταν η Μαριέττα Γιαννάκου λέει κάτι το εννοεί και το υποστηρίζει μέχρις εσχάτων. Γι’ αυτό και έχει βαρύτητα η δήλωσή της στο «Κεντρί» σχετικά με το μείζον θέμα των συμβασιούχων ότι «δεν θέλουμε να έχουμε ομήρους νέους ανθρώπους με όνειρα και όρεξη για δουλειά». Σε μια «ευρωπαϊκή» συνέντευξη με ελληνικές προεκτάσεις, η επικεφαλής του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου σκιαγραφεί το προφίλ της νέας ομάδας ευρωβουλευτών της ΝΔ.


Σχεδόν όλοι στην Ελλάδα είμαστε υπέρ της Ενωμένης Ευρώπης. Υπάρχουν όμως διαφορές, λεπτές αλλά σημαντικές για το μέλλον της Ένωσης και των κρατών. Εσείς τι πιστεύετε: πρώτα η Ελλάδα και μετά η Ευρώπη ή πρώτα η Ευρώπη και μετά η Ελλάδα;

Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα. Στα πλαίσια της Ενωμένης Ευρώπης η Ελλάδα πορεύεται ως ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Μια ισχυρή Ευρώπη είναι προς όφελος της Ελλάδας και μια ισχυρή Ελλάδα είναι προς όφελος της Ευρώπης. Οι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα, μέσω του Κωνσταντίνου Καραμανλή, έκανε τη μεγάλη επιλογή να ενταχθεί στους κόλπους των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα. Συνεπώς είναι προτεραιότητα μας η ισχυρή ελληνική παρουσία σε μια ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ένα μεγάλο θέμα που έχει να κάνει με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι αυτό των συμβασιούχων. Όπως φάνηκε από το ντιμπέιτ, το ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύει να μονιμοποιήσει τη λεγόμενη νέα γενιά συμβασιούχων, άσχετα αν ο κ. Παπανδρέου άλαξε άποψη δυο μέρες μετά. Με δεδομένη την ευθύνη του κράτους για την δημιουργία αυτής της γενιάς αλλά και την ομηρία χιλιάδων νέων ανθρώπων ποια είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας; Για τι θα αγωνιστείτε στο ευρωκοινοβούλιο; Για την δικαίωση των συμβασιούχων ή για τη συνέχιση της ομηρίας τους;

Μην ξεχνάτε ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρωτοστάτησε στη υιοθέτηση της Οδηγίας 1999/70/ΕΚ η οποία αποτελεί τη νομική βάση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των συμβασιούχων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, με νόθες λύσεις και επιλογές, δημιούργησαν αδιέξοδες καταστάσεις, τις οποίες κληρονόμησε η κυβέρνηση της ΝΔ. Εμείς, τηρώντας πάντα στάση ευθύνης, προωθήσαμε λύσεις, μέσω των σχετικών προεδρικών διαταγμάτων (π.χ. ΠΔ 164/2004), τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, κρίθηκαν πρόσφατα από το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ως απολύτως σύμφωνα με την Οδηγία 1999/70/ΕΚ, αντιμετωπίζοντας μεγάλο μέρος του προβλήματος. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατή η συνολική λύση του προβλήματος. Στα πλαίσια του Ευρωκοινοβουλίου και σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα εξετάσουμε τη δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος και για τις περιπτώσεις εκείνες που ακόμη υπάρχει ζήτημα. Δεν εννοούμε να έχουμε ομήρους νέους ανθρώπους με όνειρα και όρεξη για δουλειά.

Έχουμε σε εκκρεμότητα το μεγάλο θέμα του ονόματος της Μακεδονίας. Η Ελλάδα τηρεί μέχρι στιγμής στάση «βέτο» στην ένταξη των Σκοπίων. Πιστεύετε ότι πρέπει να συνεχίσει να το κάνει και μέχρι ποιου σημείου; Εσείς συμφωνείτε με την άποψη ότι ένα όνομα που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία ενισχύει τους ακραίους εθνικιστές στην πλευρά των Σκοπίων;

Το πρόβλημα με τα Σκόπια είναι ότι η ηγεσία της γειτονικής αυτής χώρας εξακολουθεί να συμπεριφέρεται ως προς το θέμα του ονόματος έχοντας ως ακροατήριο για τις ενέργειες της τους ψηφοφόρους στο εσωτερικό της χώρας της και όχι τη διεθνή κοινότητα, η οποία έχει θέσει συγκεκριμένους όρους συμπεριφοράς για την επίλυση του προβλήματος. Η Ελλάδα έχει αποδείξει τη καλή της θέληση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν διστάσει να αξιοποιήσει το θεσμικό οπλοστάσιο που έχει στη διάθεση της, εφόσον διαπιστώνει την αδιαλλαξία των Σκοπίων. Αυτό έγινε και στο Βουκουρέστι. Θεωρώ ότι πλέον είναι η σειρά των Σκοπίων να αποδείξουν ότι όντως θέλουν συνθήκες καλής γειτονίας με την Ελλάδα και να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι ως κομματική παράταξη που αναζητά την ανανέωση της λαϊκής εντολής αλλά ως υπεύθυνη κυβέρνηση με συγκεκριμένες τεκμηριωμένες θέσεις και όχι πολιτικά συνθήματα. Εμείς αυτό πράττουμε και θα εξακολουθήσουμε να τηρούμε αυτή τη στάση.

Η Ελλάδα είναι εκείνη η χώρα της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη υποδοχή μεταναστών σε βαθμό που έχει αποδειχθεί ότι ξεπερνά τις δυνατότητές της. Πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα μέσα στην Ευρώπη, ώστε να μην ζημιωθεί ούτε η ελληνική κοινωνία ούτε βεβαίως οι μετανάστες;

Το θέμα της μετανάστευσης επιβάλλει προσεκτικούς χειρισμούς. Κατ’ αρχήν πρέπει να διακρίνουμε τους νόμιμους από τους παράνομους μετανάστες. Για τους νόμιμους μετανάστες η πολιτεία έχει ήδη προβλέψει σύγχρονες θεσμικές ρυθμίσεις από το 2006 που παρέχουν λύσεις. Το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει εκπονήσει το επιχειρησιακό σχέδιο για τη μεταχείριση αυτών των ανθρώπων. Για τους λαθρομετανάστες, πρέπει να παραδεχθούμε ορισμένες αλήθειες, όσο σκληρές κι αν είναι. Η λαθρομετανάστευση είναι μια παράνομη πράξη, η οποία όσο κι αν έχει κίνητρα ανάγκης αναζήτησης καλύτερης ζωής, δεν πρέπει να καθαγιάζεται. Οι επιπτώσεις της στο κοινωνικό σύνολο της χώρας υποδοχής των λαθρομεταναστών είναι ιδιαίτερα δυσμενείς εάν δεν υπάρξει έλεγχος του όγκου του μεταναστεύοντος πληθυσμού. Μια πολιτική αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης εστιάζει τόσο στην αποτροπή όσο και στην διαχείριση των λαθρομεταναστών που έχουν εισέλθει στη χώρα. Η δημιουργία αξιοπρεπών χώρων υποδοχής και παραμονής των λαθρομεταναστών μέχρι την επαναπροώθηση τους στη χώρα προέλευσης τους είναι βασική υποχρέωση και η κυβέρνηση καταβάλλει σημαντική προσπάθεια στον τομέα αυτό. Παράλληλα, έχουμε προτείνει, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, μια πρωτοβουλία η υλοποίηση της οποίας θα συμβάλει στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου των θαλασσίων συνόρων της Ένωσης, ιδίως όπου αυτά ταυτίζονται με τα ελληνικά σύνορα, ώστε να αποτρέπεται η αθρόα συρροή λαθρομεταναστών.

Είστε ικανοποιημένη από την προεκλογική διαδικασία και την προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων σ’ αυτές τις ευρωεκλογές;

Δυστυχώς η αντιπολίτευση θέλησε από την πρώτη στιγμή να μετατρέψει την προεκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών από αφορμή για ουσιαστικό διάλογο επί θεμάτων ευρωπαϊκής πολιτικής σε αρένα σκανδαλολογίας και παραπολιτικής. Η ΝΔ δεν θα μπορούσε να αφήσει αναπάντητη μια τέτοια πρόκληση που προσβάλλει όχι μόνο την παράταξη μας αλλά και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Παρόλα αυτά εμείς πάντα διατυπώνουμε τις προτάσεις μας την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις θέτουμε στη κρίση του ελληνικού λαού. Αντιθέτως δεν έχουμε δει κάτι αντίστοιχο από την αντιπολίτευση και αυτό είναι εις βάρος του πολιτικού μας πολιτισμού.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Κεντρί" στις 6/6/2009.

Παρασκευή, 5 Ιουνίου 2009

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ή ΑΠΟΧΗ;
-Ποσοστά δημοφιλίας προ... ΔΕΘ για τον πρωθυπουργό σύμφωνα με τις τελευταίες κρυφές δημοσκοπήσεις
-Κέρδισε τις εντυπώσεις η ΝΔ στην Πλατεία Αριστοτέλους, άρχισαν οι γκρίνιες στο ΠΑΣΟΚ
-Με τα μάτια στραμμένα στην κάλπη και στη ερμηνεία και διαχείριση των αποτελεσμάτων

Συνέντευξη Mαριέττας Γιαννάκου
«Δεν θα έχουμε συμβασιούχους… ομήρους»

Η επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ προαναγγέλλει στο ΚΕΝΤΡΙ λύση στο χρόνιο πρόβλημα μέσω ευρωβουλής! Απαντά στα ερωτήματα του Γιάννη Κεσσόπουλου για την Ευρωπη που θέλουμε και την Ελλάδα που έχουμε

Απολογισμός Αλέξανδρου Κοντού
Η ΝΔ έχει στόχο μόνο τη νίκη

«Η σκανδαλολογία πίσω από την οποία… κρύφτηκε το ΠΑΣΟΚ δεν άφησε χώρο στην πολιτική συζήτηση…» λέει στο ΚΕΝΤΡΙ και στη Μελίνα Καραπαναγιωτίδου ο π. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Ξάνθης.

Πίσω από τους πρωτοκλασάτους
Οι κομματάρχες της ΝΔ στη Β. Ελλάδα

Εθελοντές δηλώνουν οι πρόεδροι των Νομαρχιακών Διοικουσών Επιτροπών (ΝΟΔΕ) και…σχεδόν βέβαιοι ότι θα κερδίσουν το στοίχημα των ευρωεκλογών.

Κάνει ταμείο από… μακριά
Η Μένη Λυσσαρίδου γράφει στο ΚΕΝΤΡΙ

«Η χαμηλή ποιότητα της προεκλογικής εκστρατείας, η προβλεψιμότητα των ενεργειών των επιτελείων και ψηφίζουμε χωρίς να γνωρίζουμε τι…»

Κάμερες, εξέδρες, καντίνες και σημαίες
Η τηλεμάχη της πλατείας

«Ξεπερασμένες» οι συγκεντρώσεις των πολιτικών αρχηγών. Οι σκηνοθέτες Κώστας Κουμαρίδης (ΕΤ-3), Βαγγέλης Τρεμόπουλος (Μακεδονία ΤV) και Γιώργος Μπαγανάς (ΤV-100) δηλωνουν στο ΚΕΝΤΡΙ και στο Χρήστο Τσαλικίδη ότι οι τηλεθεατές δεν… ξεγελιούνται γιατί ξερουν πια όλα τα ντεσού της δουλειάς τους

Αυτοψία επιθεωρητών περιβάλλοντος
Κάτι… βρωμάει

Περισσότερα από 8.000.000 ευρώ δαπανήθηκαν από την ΕΥΑΘ ΑΕ για την κατασκευή αγωγού επεξεργασίας αποβλήτων. Το έργο όμως δεν… παραδόθηκε ποτέ! Την ίδια ώρα οι ρύποι έχουν εκτοξευθεί με ταχύτητα… δυσοσμίας

Βροχή οι καταγγελίες και οι… διαφημίσεις
Τα ψέματα των φυλλαδίων

Σε όλα τα υποκαταστήματα γνωστής αλυσίδας ηλεκτρικών, το διαφημιζόμενο προϊόν, - τηλεόραση πλάσμα - είχε εξαντληθεί, παρόλο που η προσφορά του άρχιζε την ίδια ημέρα! Τι λένε καταναλωτές, ηλεκτρονικοί και οργανώσεις. Στο επόμενο φύλλο, τι απαντούν οι αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών για τις «προσφορές» τους…

Αποστολίδης εναντίον Τρεμόπουλου
«Μαύρο» από τους… Πόντιους

Με ανοικτή επιστολή η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων ζητά «να συναισθανθεί το μέγεθος των ανοησιών του και να ζητήσει συγγνώμη διαφορετικά…» ενώ ο ιδιος απαντά: «Είμαι κι εγώ προσφυγόπουλο»

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: Ό,τι αρχίζει ωραία... φεύγει
Η Αθήνα "κλέβει" την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου από τη Θεσσαλονίκη;

Οι φόβοι παραγόντων της Θεσσαλονίκης και εκδοτών επιβεβαιώνονται. Η Αθήνα "κλέβει" την Διεθνή Έκθεση Βιβλίου (μας)! Όλο το παρασκήνιο της υπόθεσης.