Δευτέρα 7 Απριλίου 2008

Βέτο στη ντόπα!

ΠΡΟΤΙΜΑΣ ΔΥΟ ΣΑΝ ΤΙΣ ΠΑΝΩ Ή.... ΜΙΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΚΑΤΩ;

Μεγάλη η ντροπή για τους αρσιβαρίστες μας, αλλά το πρόβλημα δεν αφορά μόνο 11 ανθρώπους και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Αφορά όλον τον πρωτ-αθλητισμό, στην χώρα μας και στο εξωτερικό. Είναι προφανές αυτό, με όσα έχουμε μυριστεί όλοι οι πολίτες τα τελευταία χρόνια. Το ζήτημα είναι τι αποδεχόμαστε και τι όχι.
Π.χ. έχουμε όλοι αποδεχθεί ότι το πέρασμα από τον αθλητισμό στον πρωταθλητισμό προϋποθέτει λήψη ουσιών. Καλών ή κακών, περισσότερο ή λιγότερο επιβλαβών, που περιλαμβάνονται στη λίστα της WADA ή όχι, πάντως ουσιών. Από τη στιγμή, λοιπόν, που αποδεχόμαστε κάτι τέτοιο ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεκδίκηση μεταλλίου, ας μην εκπλησσόμαστε για το «πρώτο δείγμα που είναι θετικό».
Όποιος πάλι, δεν αποδεχθεί την λήψη ουσιών, τότε αυτο-αποκλείεται από οποιαδήποτε προοπτική «προόδου». Είναι βέβαιο ότι εκατομμύρια νέοι άνθρωποι αποχωρούν από τους ποικιλώνυμους στίβους νωρίς, επειδή δεν είναι διατεθειμένοι να θυσιάσουν την υγεία τους για κάλπικα ρεκόρ.
Η συζήτηση, επομένως, δεν πρέπει να μένει στο αν η ουσία ήταν βλαβερή και πόσο αλλά να πηγαίνει και στο αν αποδεχόμαστε λιγότερο επιβλαβείς ουσίες, ουσίες που μπορούν να ξεφύγουν από τους ελέγχους των αρχών, που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα των απαγορευμένων. Αν δεν συμβεί αυτό, τότε σε λίγο θα πάψουμε να μιλάμε για τον αθλητισμό και ο πρωταθλητισμός θα αρχίζει από τη… νηπιακή ηλικία. Με απλά λόγια, να βάλουμε βέτο στη ντόπα (σήμερα το πρωί μάθαμε ότι πέθανε ο 17χρονος που βρέθηκε ντοπαρισμένος σε μαθητικούς αγώνες πριν από λίγες μέρες...).
Το θλιβερό γεγονός της εθνικής άρσης βαρών ίσως θα μπορούσε να γίνει αφορμή ώστε η Ελλάδα να επαναφέρει την πρόταση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή για μόνιμη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα, ελαφρώς τροποποιημένη: να διοργανώνει η Ελλάδα κάθε τέσσερα χρόνια Ολυμπιακούς Αγώνες ερασιτεχνικού αθλητισμού! Αγώνες όπου θα συμμετέχουν αθλητές οι οποίοι δεν παίρνουν καμία ουσία, ούτε αυτές που σήμερα επιτρέπονται στον επαγγελματικό αθλητισμό.
Μόνο έτσι θα σωθεί το αθλητικό ιδεώδες. Και θα πάψει η δάδα να μεταφέρει από χώρα σε χώρα ψευδεπίγραφα ιδεώδη.
8Απρ2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου