Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Κρύος ιδρώτας στα γαλάζια έδρανα

ΣΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΠΑΥΛΙΔΗ

Σε ποια περίπτωση θα τεθεί θέμα εκλογών- Ποιοι βουλευτές ζητούν την παραίτηση Παυλίδη- Μακριά από την παραφιλολογία ο Κ. Καραμανλής- Η «βρώμικη» δουλειά στον Δ. Σιούφα

Ενώ στη Ρηγίλλης θεωρούν πλέον δεδομένο ότι έχει αποφευχθεί το άγχος των πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο, όσον αφορά το «δικαίωμα» του πρωθυπουργού, αναβρασμός επικρατεί σχετικά με την υπόθεση Παυλίδη




Με τον πρωθυπουργό να ίπταται από Κύπρο σε Αθήνα, από κει σε Τίρανα και μετά σε Βαρσοβία, με ενδιάμεσο τηλεφώνημα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεδιπλώθηκε την εβδομάδα που πέρασε το επικοινωνιακό πλάνο της κυβέρνησης ενόψει ευρωεκλογών εν μέσω των εξελίξεων στην υπόθεση Παυλίδη. Με δεδομένη πια την απόφαση του Μαξίμου να μην στηθούν διπλές κάλπες στις 7 Ιουνίου, ο Κώστας Καραμανλής φαίνεται ότι παίρνει το παιχνίδι προσωπικά. Έτσι, μετά τις προσωπικές βολές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός την εβδομάδα που πέρασε κινήθηκε στο προνομιακό του πεδίο («έξω πάμε καλά»), τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, με κινήσεις ουσίας αλλά και εντυπωσιασμού.
«Επιχειρούμε να αλλάξουμε την ατζέντα στα ΜΜΕ και από την παραπολιτική να περάσουμε στην πολιτική» έλεγε στο «Κεντρί» κυβερνητικό στέλεχος, σχολιάζοντας την επιλογή του Κ. Καραμανλή να μείνει μακριά από τις εξελίξεις και την παραφιλολογία της υπόθεσης Παυλίδη. «Δεν θα συρθεί ο Καραμανλής σε μια καλοστημένη σκανδαλολογία» τόνιζε το ίδιο στέλεχος, αναγνωρίζοντας όμως τις δυσκολίες να αντιμετωπιστούν τα αντικυβερνητικά χτυπήματα μέσω του εκδοτικού κατεστημένου.

Στο παρασκήνιο της κρίσιμης ψηφοφορίας
Κι ενώ στη Ρηγίλλης θεωρούν πλέον δεδομένο ότι έχει αποφευχθεί το άγχος των πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο, όσον αφορά το «δικαίωμα» του πρωθυπουργού, αναβρασμός επικρατεί σχετικά με την υπόθεση Παυλίδη και την επικείμενη ψηφοφορία που πρόκειται να διεξαχθεί τη Δευτέρα στη Βουλή για την παραπομπή ή όχι του βουλευτή Δωδεκανήσων και πρώην υπουργού Αιγαίου στο Ειδικό Δικαστήριο.
Ο μυστικός χαρακτήρας της ψηφοφορίας γεννά τον φόβο των διαρροών στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Μια ενδεχόμενη παραπομπή του Αρ. Παυλίδη η οποία δεν θα συνοδεύεται από την παραίτηση του γαλάζιου βουλευτή, θα σημάνει κόκκινο συναγερμό και δεν αποκλείεται να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Μια εξέλιξη που κανείς βουλευτής δεν επιθυμεί, είτε κυβερνητικός είτε της αντιπολίτευσης. Σ’ αυτό ακριβώς ποντάρουν οι επιτελείς της Ρηγίλλης, οι οποίοι διατείνονται ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία διαρροή από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ» ενώ δεν αποκλείουν να συμβεί κάτι τέτοιο από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Β. Βενιζέλος σνόμπαρε τον Γ. Παπανδρέου κατά την πρόσφατη ξαφνική επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη» τονίζει με νόημα στο «Κεντρί» στέλεχος της Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας το κλίμα που επικρατεί στη Ρηγίλλης. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι η μυστικότητα της ψήφου θα λειτουργήσει υπέρ της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να βρεθούν πολλά λευκά ψηφοδέλτια, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ να ψηφίσουν κατά της παραπομπής.

«Παυλίδη φύγε»!
Καλού κακού, πάντως, ο πρόεδρος της Βουλής και εκ των εμπίστων του πρωθυπουργού Δημήτρης Σιούφας και άνθρωποι του κόμματος προσπαθούν να διασφαλίσουν τη συμπαγή παρουσία της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας δίνοντας «γραμμή» κατά της παραπομπής παρόλο που επισήμως ισχύει «ψήφος κατά συνείδηση». Ταυτόχρονα, βουλευτές και στελέχη με δημόσιες δηλώσεις του πιέζουν τον κ. Παυλίδη να παραιτηθεί.
Για παράδειγμα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Σούρλας ζήτησε να παραιτηθεί ο κ. Παυλίδης ή να τον «παραιτήσει» ο Πρωθυπουργός.
Ο Γ. Μανώλης σε δηλώσεις του τόνισε ότι «Αν δεν παραιτηθεί ο κ. Παυλίδης και παραπεμφθεί, θα διαγραφεί την άλλη μέρα και - επειδή ξέρω καλά και τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση- θα πάμε σε εκλογές». Ο Αδάμ Ρεγκούζας από την πλευρά του θεωρεί απαράδεκτο να μπαίνουν οι βουλευτές στη βάσανο του διλήμματος παραίτηση ή εκλογές και ζητά την παραίτηση Παυλίδη.
Ο Θ. Γιαννόπουλος δηλώνει ότι η κυβέρνηση δεν πέφτει αφού ακόμη και αν παραπεμφθεί ο κ. Παυλίδης μπορεί να συνεχίσει η Ν.Δ. να κυβερνά με 150 + 1 υπό έλεγχο βουλευτή, ζητώντας όμως την παραίτηση Παυλίδη.
Ο Αν. Καραμάριος επεσήμανε ότι «εάν ήμουν ο ίδιος στη θέση του κ. Παυλίδη θα είχα παραιτηθεί από πέρυσι». Ανάλογη τοποθέτηση έκανε και ο Στ. Νικηφοράκης δηλώνοντας ότι «Αν ήμουν στη θέση του κ. Παυλίδη θα είχα παραιτηθεί για να διευκολύνω την παράταξη, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας». Αλλά και ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης ζήτησε εμμέσως πλην σαφώς την παραίτηση Παυλίδη, δηλώνοντας ότι «όλοι γίναμε μάγκες με έναν τίτλο, κομματικό τίτλο, τον οποίο πρέπει να σεβαστούμε».
Ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κρίνεται η δήλωση του βουλευτή Σ. Κεδίκογλου, ο οποίος μίλησε γα την παράμετρο των λευκών ψηφοδελτίων που, όπως είπε, «θα δείχνουν μια αποδοκιμασία προς τον κ. Παυλίδη, μια ηθική καταδίκη, χωρίς άλλες συνέπειες».
Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι πιέσεις προς τον Αρ. Παυλίδη εκδηλώνονται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Τουλάχιστον 15 βουλευτές της ΝΔ, μεταξύ των οποίων ο Π. Καμένος, ο Θ. Καράογλου, ο Γιώργος Καλαντζής, ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο Ιορδάνης Τζαμτζής, η Φεβρωνία Πατριανάκου, η Κατερίνα Παπακώστα με δημόσιες δηλώσεις τους εκτιμούν ότι ο βουλευτής Δωδεκανήσου θα ωφελήσει και τον εαυτό του και την παράταξη και τον τόπο εάν υποβάλλει την παραίτησή του.

Και ένας υπό… έλεγχο!
Παρόλ’ αυτά, η ψηφοφορία της Δευτέρας αναμένεται να μοιάζει με… τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, αφού παρά τις πιέσεις που δέχεται, ο Αρ. Παυλίδης δεν φαίνεται πρόθυμος να παραιτηθεί από το πλεονέκτημα που του δίνει η ιδιότητα του βουλευτή για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και δηλώνει «θεριό ανήμερο». Και όπως διαφαίνεται, με παραπομπή άνευ παραιτήσεως ποιος κρατάει τον Καραμανλή… Οι εκλογές θα πρέπει να θεωρούνται αναπόφευκτες, εκτός εάν επικρατήσει η λογική (θεωρείται απίθανο) που εξέφρασε ο βουλευτής Θ. Γιαννόπουλος ότι η ΝΔ θα κυβερνά με 150 συν 1 υπό έλεγχο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου