Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Άρωμα Μαριέττας στο ευρωψηφοδέλτιο

Για τρίτη φορά επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου η Μαριέττα Γιαννάκου- «Ντέρμπι» δείχνουν οι μυστικές κυλιόμενες δημοσκοπήσεις – Γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει το ντιμπέιτ που ζήτησε!

Δεν λείπουν εκείνοι που εκτός από τις εύστοχες κινήσεις στρατηγικής αναμένουν παράλληλες κινήσεις ουσίας, που θα έχουν να κάνουν με τα προβλήματα των πολιτών

Όπως δείχνουν οι «μυστικές» δημοσκοπήσεις είναι πολύ πιθανόν ο «ανοιξιάτικος περίπατος» της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξελιχθεί σε θερινό ντέρμπι!



Το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ένα τελευταίο τηλεφώνημα, «κλείδωνε» το όνομα της Μαριέττας Γιαννάκου για τη θέση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας. Οι απαραίτητες διευκρινήσεις δόθηκαν και ο Κώστας Καραμανλής πέτυχε να περιβάλλει με το πολιτικό κύρος της πρώην υπουργού Παιδείας τη γαλάζια λίστα ενώ η ίδια πετυχαίνει το come back που επιζητούσε μετά το δυσάρεστο γι’ αυτήν αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2007.
Εκτός δραματικού απροόπτου, η κ. Γιαννάκου, που σήμερα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της εξόρμησης των πρωτοκλασάτων ενόψει ευρωεκλογών, γίνεται η πρώτη πολιτικός (είτε άνδρας είτε γυναίκα) που τίθεται για τρίτη φορά επικεφαλής ενός ευρωψηφοδελτίου. Η πρώτη ήταν το 1989 και η δεύτερη το 1999, ενώ είχε προηγηθεί η εκλογή της στην ευρωβουλή στις εκλογές του 1984.
Η Σπαρτιάτισσα πολιτικός ποτέ δεν έκρυψε την επιθυμία και τη φιλοδοξία της να ξαναμπεί στη λεγόμενη «ενεργό πολιτική» και στο κυνήγι του σταυρού στην Α’ Αθηνών. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή με τον τρόπο τον οποίο συντελείται και με βάση την κοινή αποδοχή της πολιτικής προσωπικότητας της κ. Γιαννάκου, αποτελεί μια εξαιρετικά δυναμική επιστροφή για την ίδια. Ακόμη κι αν διαφωνεί κανείς μαζί της σε ορισμένα θέματα ή κάποιους χειρισμούς, δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει ότι πρόκειται για μια έντιμη πολιτικό που ξέρει να δουλεύει, που έχει ξεκάθαρες πολιτικές απόψεις και διαθέτει την παρρησία να τις εκφράζει χωρίς παλινδρομήσεις και καιροσκοπισμούς.

Επίτροπος ή βουλευτίνα;
Η Μ. Γιαννάκου, μετά από τρεις θητείες στα ευρωπαϊκά πολιτικά σαλόνια, εκφράζει σίγουρα με τον καλύτερο τρόπο το ευρωπαϊκό προφίλ της Νέας Δημοκρατίας. Είναι η πολιτικός που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τα ευρωπαϊκά στοιχήματα, αλλά και τις προοπτικές που δίνει η ΕΕ στην Ελλάδα ακόμη και σε επίπεδο καθημερινότητας. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, οι «διαπραγματεύσεις» με το Μέγαρο Μαξίμου περιέλαβε και το ενδεχόμενο να πάρει τη θέση του Σταύρου Δήμα και του Επιτρόπου της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η θητεία του οποίου λήγει τους επόμενους μήνες.

Στρατηγικές κινήσεις
Η «στράτευση» της Μαριέττας Γιαννάκου αποτελεί μία ακόμη στρατηγική κίνηση από πλευράς Ρηγίλλης, μετά την κοινοβουλευτική «νίκη» στην υπόθεση Παυλίδη και την απόφαση για το κλείσιμο της Βουλής. Η τελευταία αποτέλεσε επικοινωνιακό βαρίδιο για την κυβέρνηση μέχρι τα μέσα της εβδομάδας που πέρασε, ενώ αμφισβητήθηκε από αρκετά στελέχη, παρά το γεγονός ότι οι τόνοι κρατήθηκαν χαμηλά προκειμένου να αποφευχθεί ένα νέο επικοινωνιακό Βατερλό.
Η συμφωνία με τη Μ. Γιαννάκου έχει προκαλέσει αισιοδοξία στο γαλάζιο στρατόπεδο, αν και δεν λείπουν εκείνοι που αναμένουν παράλληλες κινήσεις ουσίας, που θα έχουν να κάνουν με τα προβλήματα των πολιτών. Οι αισιόδοξοι θεωρούν ότι στην παρούσα πολιτική συγκυρία ο πρωθυπουργός αναζητούσε μια προσωπικότητα ευρείας αποδοχής και ταυτόχρονα κομματική, με μια πολιτική συμπεριφορά που αρμόζει στις επιθυμίες του ίδιου. Και τη βρήκε.

Μπορεί να γίνει ντέρμπι…
Στο μεταξύ, κομματικά στελέχη μιλώντας στο «Κεντρί» εμφανίζονται ιδιαίτερα ικανοποιημένα από την προεδρική παρουσία στην Κεντρική Επιτροπή της Θεσσαλονίκης εκτιμώντας ότι λειτούργησε συσπειρωτικά στη βάση του κόμματος, ενώ εκφράζουν την άποψη ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει όσον αφορά στις ευρωεκλογές. «Η παρουσία του Κώστα Καραμανλή είναι καταλυτική» λένε εκτιμώντας ότι το αρνητικό για τη ΝΔ κλίμα μπορεί να αναστραφεί.
Τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνουν και οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται για λογαριασμό του κυβερνώντος κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «Κεντρί», οι γαλάζιοι επιτελείς θεωρούν ότι «το παιχνίδι είναι ανοιχτό». Κι όταν λένε «ανοιχτό» εννοούν ότι οι αναποφάσιστοι τείνουν προς τη Νέα Δημοκρατία και εφόσον κινηθούν όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις είναι πολύ πιθανόν το αποτέλεσμα να έχει μπροστά τον άσο, δηλαδή η διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ να είναι κάτω από 2% ή ακόμη ο «ανοιξιάτικος περίπατος» της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εξελιχθεί σε θερινό ντέρμπι!
Οι ίδιες δημοσκοπήσεις θέλουν τρίτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό που θα κινείται γύρω στο 9%. Λίγο πιο πίσω αλλά πάντως σε υψηλό ποσοστό αναμένεται να κινηθεί το ΚΚΕ, ενώ ευρωβουλευτή θα εκλέξουν και οι Οικολόγοι – Πράσινοι.

Δεν θέλουν στο ΠΑΣΟΚ αναμέτρηση των δύο
Πέραν τούτων, η προεκλογική περίοδος που ζούμε μόνο ευρωεκλογές δεν θυμίζουν. Σύσσωμη η αντιπολίτευση περιορίζεται σε κριτική εσωτερικής κατανάλωσης, ενώ η ανακοίνωση των ευρωψηφοδελτίων θυμίζει… γιουροβίζιον, αφού τα κόμματα –ιδίως τα δύο μεγάλα- ανταγωνίζονται για το ποιος θα κατορθώσει να ανακοινώσει τελευταίος για να κερδίσει –υποτίθεται- τις ισχυρότερες εντυπώσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για ντιμπέιτ μεταξύ των δύο αρχηγών, Καραμανλή και Παπανδρέου, σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι εντυπώσεις για την υπεροχή Καραμανλή σε προσωπικό επίπεδο. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι αράδες, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη δώσει αρνητική απάντηση αντιπροτείνοντας τη συμμετοχή όλων των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων. «Ο Καραμανλής δεν θέλει σε καμία περίπτωση να κομματικοποιήσει τις ευρωεκλογές» λένε στενοί συνεργάτες του, συμπληρώνοντας ότι «οι ευρωεκλογές δεν είναι παιχνίδι μεταξύ των δύο».
Δεν λείπουν ωστόσο και διαφορετικές εκτιμήσεις, όπως εκείνη βουλευτή της Θεσσαλονίκης, ότι δεν αποκλείεται το «όχι» να γίνει «ναι» καθώς κάτι τέτοιο θα αιφνιδίαζε το ΠΑΣΟΚ. Κατά την ίδια άποψη, στην Ιπποκράτους απεύχονται μια θετική απάντηση από πλευράς Καραμανλή, παρόλο που πρότειναν αναμέτρηση των δύο, ενώ το «όχι» αυτήν τη στιγμή εμφανίζει το Κ. Καραμανλή υπεράνω όλων, πολιτικό αρχηγό που κρατά την πρωτοβουλία στα δικά του χέρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου