Τρίτη 12 Μαΐου 2009

«Εγώ και ο Γιώργος»…


Τι σχεδιάζουν στη Ρηγίλλης και το Μαξίμου για την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουνίου- Το δίλημμα, το ερώτημα και το… βαρύ όπλο της γαλάζιας παράταξης


Στη ΝΔ θεωρούν ότι έχει κιόλας επιτευχθεί μια πρώτη νίκη κατά του ΠΑΣΟΚ, αφού «κατέρρευσε η επιχείρηση ‘‘σκανδαλολογία’’ που στήθηκε ενόψει των ευρωεκλογών».

Κύριο στοιχείο της τακτικής που πρόκειται να ακολουθήσει η Ρηγίλλης είναι η αντιπαράθεση στο πρόσωπο των δύο αρχηγών, ώστε να προβληθεί το ηγετικό χάρισμα του Κ. Καραμανλή

Στο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι με λίγη τύχη, πολύ τρέξιμο και μπόλικο… Καραμανλή κρατούν τη συνταγή της επιτυχίας για μείωση της διαφοράς στο 2%!





Όταν τη νύχτα της περασμένης Δευτέρας ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας ανακοίνωνε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την παραπομπή ή όχι του πρώην υπουργού Αριστοτέλη Παυλίδη στο Ειδικό Δικαστήριο, στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης τρίβανε τα χέρια τους. Το μεγάλο αγκάθι ενόψει των ευρωεκλογών, μια υπόθεση που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις στο πολιτικό σύστημα, η υπόθεση Παυλίδη, έκλεινε αισίως για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία.
«Το πρώτο μεγάλο στοίχημα ήταν να καταφέρουμε ώστε να μην συρθούμε στις ευρωεκλογές με ανοιχτή την υπόθεση Παυλίδη» έλεγε στο «Κεντρί» την επομένη της κρίσιμης ψηφοφορίας, κορυφαίο στέλεχος του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Ο Δημήτρης Σιούφας και το… «έκτακτο» επιτελείο του κατάφεραν τελικά να περιορίσουν στα πέντε τα λευκά, δείχνοντας ότι η γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα παραμένει σε σημαντικό βαθμό ενωμένη. Και μπορεί η πλευρά της αντιπολίτευσης να επικαλείται ότι η πλειοψηφία των 146 βουλευτών θέλει την δίωξη Παυλίδη, ωστόσο το αποτέλεσμα δικαιώνει τη ΝΔ και επί της ουσίας κλείνει άπαξ και διά παντός το… πώμα και η οσμή της σκανδαλολογίας περιορίζεται σε μια κρίσιμη εκλογικά στιγμή. Η πόρτα έχει κλείσει με τέτοιο τρόπο που λίγη σημασία έχει για την κυβέρνηση ακόμη και το αν ο Βύρων Πολύδωρας, ο Γιάννης Μανώλης, ο Σίμος Κεδίκογλου και η Φωτεινή Πιπιλή περιλαμβάνονται ή αν οι δύο διαρροές έχουν το όνομα Ανδρέας Λοβέρδος και Μιλένα Αποστολάκη ή έχουν να κάνουν με τα μαγικά κόλπα του Καρατζαφέρη.
Στο Μαξίμου και στη Ρηγίλλης έχουν εδώ και λίγο καιρό λάβει την απόφαση να μην στηθούν διπλές κάλπες στις 7 Ιουνίου αλλά και, γενικότερα, να πάψουν να ασχολούνται με σενάρια πρόωρων βουλευτικών εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα. Με δεδομένο αυτό, θεωρούν ότι έχει κιόλας επιτευχθεί μια πρώτη νίκη κατά του ΠΑΣΟΚ, αφού «κατέρρευσε η επιχείρηση ‘‘σκανδαλολογία’’ που στήθηκε ενόψει των ευρωεκλογών».

Η προεκλογική τακτική
Ακόμη κι αν τα κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι ο βουλευτής Δωδεκανήσων παραμένει βαρίδιο (ηθικό μόνο γιατί πολιτικό δεν είναι εφόσον ο Παυλίδης θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές) για την πορεία προς τις ευρωεκλογές όσο επιμένει να μην παραιτείται, εντούτοις η γραμμή που έχει χαραχτεί ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης αφήνει πίσω την υπόθεση Παυλίδη – Μανούση.
Κύριο στοιχείο της τακτικής που πρόκειται να ακολουθήσει η Ρηγίλλης είναι η αντιπαράθεση στο πρόσωπο των δύο αρχηγών, ώστε να προβληθεί το ηγετικό χάρισμα του αρχηγού της ΝΔ έναντι του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Κώστας Καραμανλής εξακολουθεί να προηγείται του Γιώργου Παπανδρέου στην καταλληλότητα, ενώ εκτιμάται ότι η επιρροή του πρωθυπουργού στην κοινωνία παραμένει ιδιαίτερα υψηλή –«νικηφόρα» όπως λένε χαρακτηριστικά.

Ο ικανότερος
Ήδη στις πρώτες του εξορμήσεις προς την περιφέρεια, ο ίδιος ο Καραμανλής έδωσε το στίγμα της προεκλογικής τακτικής. Υπευθυνότητα κόντρα στο λαϊκισμό είναι το δίλημμα και «ποιος είναι ικανότερος να διαχειριστεί την διεθνή οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στον ελλαδικό χώρο;» είναι το ερώτημα. Το έκανε στην Πέλλα, το έκανε στην Καστοριά, το έκανε και πριν λίγες ημέρες στην Αργολίδα. Κατηγόρησε ευθέως το ΠΑΣΟΚ ότι «φοβάται να αρθρώσει υπεύθυνο λόγο» απέναντι στην εθνική πρόκληση της διεθνούς οικονομικής κρίσης, ότι «δεν ασχολείται σοβαρά με κανένα από τα δύσκολα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες», «δεν προτείνει κανένα συγκεκριμένο μέτρο», «δεν αναπτύσσει καμιά πρόταση ουσίας». Αλλά έπλεξε και πάλι το… εγκώμιο του Γιώργου Παπανδρέου. «Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ προβάλλει ένα μονότονο «όχι» στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος» είπε. «Απαντά αβασάνιστα «ναι» σε κάθε αίτημα, απ’ όπου κι αν προέρχεται», «δεν τολμά να ανταποκριθεί στις ανάγκες που δημιουργούν οι κρίσιμες διεθνείς περιστάσεις», «δεν έχει εποικοδομητικές προτάσεις, για κανένα από τα μεγάλα ζητήματα, που κρίνουν την πορεία του τόπου» συμπλήρωσε.

Στο 2% η διαφορά;
Ακόμη και η σημερινή παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στη Θεσσαλονίκη, που σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις ευρωεκλογές, εντάσσεται στην προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να συσπειρώσει ακόμη περισσότερο τον κόσμο γύρω από το κυβερνητικό κόμμα. Ο Κώστας Καραμανλής παραμένει το μεγάλο ατού της κυβερνώσας παράταξης και η παρουσία του στην πόλη αναμένεται να προκαλέσει… μποτιλιάρισμα στο ξενοδοχείο «Καψής». Στην ομιλία του αναμένεται να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και να ανακοινώσει το όνομα του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ.
Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα αισιοδοξίας, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες μετά την αίσια για τους γαλάζιους έκβαση της υπόθεσης Παυλίδη, αξιόπιστες πηγές κάνουν λόγο για μείωση της ψαλίδας στις ερχόμενες ευρωεκλογές κάτω από 3%. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας φέρνουν τη διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ – ΝΔ μόλις στο 3-3,5% για την αναμέτρηση των ευρωεκλογών, ενώ στο Μαξίμου αισιοδοξούν ότι με λίγη τύχη, πολύ τρέξιμο και μπόλικο… Καραμανλή κρατούν τη συνταγή της επιτυχίας για μείωση της διαφοράς στο 2%!

Ανατροπές
Μια τέτοια εξέλιξη, βεβαίως, θα ανατρέψει τις εκτιμήσεις, τόσο εντός όσο και εκτός ΝΔ. Θα ενισχύσει τον Κώστα Καραμανλή, θα λειτουργήσει διαλυτικά ως προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανεβάζοντας τις μετοχές του βενιζελικού μπλοκ και θα επαναφέρει την πολιτική αντί της σκανδαλολογίας των τελευταίων μηνών. Και φυσικά θα απομακρύνει τα όνειρα διαδοχής στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, με αντιστάθμισμα την συλλογική διατήρηση της εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου