Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Η δευτερολογία που δεν έγινε ποτέ


Η παρουσία του Κώστα Καραμανλή στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, είναι χαρακτηριστική του «ιστορικού χαμηλού» που διάγει η Νέα Δημοκρατία –πέραν του ποσοστού στις ευρωεκλογές.


Ήταν αναμενόμενες οι αντιδράσεις βουλευτών στην πρωτολογία (που έμεινε χωρίς δευτερολογία) του πρώην πρωθυπουργού. Αλλά πάλι καθυστερημένες. Όφειλαν να υπάρξουν όταν διαμορφωνόταν το «παλλαϊκό» αίτημα για παρουσία και ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη Βουλή. Όταν όλοι στη ΝΔ ζητούσαν το λογικά άτοπο, δηλαδή να απαντήσει στον νέο πρωθυπουργό ένας παραιτηθείς αρχηγός, τότε δεν υπήρξαν αντιδράσεις. Έτσι προχθές είδαμε το παράλογο ο Καραμανλής που φεύγει να ισχυρίζεται ότι η ΝΔ θα στηρίξει τον Κάρολο Παπούλια για πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλα «δεσμευτικά». Είναι δυνατόν ο απερχόμενος να δεσμεύσει τον επερχόμενο; Όποιος κι αν είναι αυτός. Η λογική της στιγμής λέει ότι θα έπρεπε, αν μη τι άλλο, να έχει προηγηθεί συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας η οποία θα κατέληγε σε μίνιμουμ κατευθύνσεις τις οποίες θα εξέφραζε ο Καραμανλής στη Βουλή. Αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε.
Το ότι για πρώτη φορά στην ιστορία αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης παραιτείται από τη δευτερολογία στις προγραμματικές δηλώσεις, δείχνει ότι «έχει χαθεί η μπάλα». Αλλά, κυρίως, ότι ο Καραμανλής εξακολουθεί να δρα αυτοκαταστροφικά για την υστεροφημία του. Η γενικότερη δε στάση του είναι βέβαιο ότι πικραίνει χιλιάδες νεοδημοκρατών και πολιτών που τον πίστεψαν και τον εμπιστεύτηκαν μέχρι την τελευταία στιγμή (με 33% στην Ευρώπη κυβερνούν) αλλά, το κυριότερο, ότι έτσι, με αυτή τη διάθεση και στάση, δεν μπορεί να αποτελέσει εγγυητή για τις συνεδριακές διαδικασίες ανάδειξης νέου προέδρου.
Κι επειδή στο συνέδριο που έρχεται μάλλον θα λάβει το τελευταίο αλλά μεγάλο χειροκρότημα από τους συνέδρους και το λαό, καλά θα είναι να έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για να μην τους απογοητεύσει.
Η πολιτική είναι σκληρή, αλλά αλίμονο αν αυτό το μαθαίνεις και το υιοθετείς μετά από είκοσι χρόνια στην πολιτική, δεκατρία στην αρχηγία της ΝΔ και πεντέμισι στην πρωθυπουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου