Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Το πρόγραμμα των 100 ημερών

Το «πακέτο» των πρώτων εκατό ημερών που επαγγέλθηκε ο Γ. Παπανδρέου στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου έχει τη σημασία του. Όχι μόνο γιατί δίνει ελπίδα στον κόσμο ή γιατί βοήθησε το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις εκλογές.
Έχει κυρίως τη σημασία του γιατί δείχνει ετοιμότητα του ΠΑΣΟΚ να κυβερνήσει.
Μια ετοιμότητα την οποία δεν επέδειξε η ΝΔ το 2004 αν και ήταν κυβέρνηση εν αναμονή επί τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Αυτήν την ανετοιμότητα πλήρωσε η ΝΔ και αυτό φαίνεται ότι έχει γίνει συνείδηση στην Ιπποκράτους. Η κοινωνία αποδεικνύεται πολύ πιο προχωρημένη από ό,τι η κυβέρνηση την οποία εμπιστεύθηκε δύο φορές. Τα στελέχη που είναι δίπλα στον Γ. Παπανδρέου (ο Παριανός Ραγκούσης, ο Ευρωπαίος Παπακωνσταντίνου, ο Αμερικάνος Γερουλάνος κ.ά.) φαίνεται να γνωρίζουν καλά ότι περίοδος χάριτος δεν υπάρχει.
Η ελληνική κοινωνία θέλει αλλαγές. Και τις θέλει εδώ και τώρα. Είναι ορατό. Το έδειξε με το εκπληκτικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ και την ταυτόχρονη αποδοκιμασία της ΝΔ.
Μια σημαντική και κρίσιμη μερίδα του κόσμου, από διανοούμενους μέχρι απλοϊκούς ανθρώπους, ζητά και πάλι τα αυτονόητα. Το ελάχιστο εισόδημα, οι ευρωπαϊκοί μισθοί, η προστασία του ασύλου, η ασφάλεια, η υγεία, η παιδεία είναι αιτήματα κοινά για την «νέα» και για την «πράσινη διακυβέρνηση». Αιτήματα που ζητούν λύσεις για τις οποίες σημασία δεν έχει τόσο ο δρόμος όσο το αποτέλεσμα.

Δημοσιεύτηκε στις 9/10/2009 στην εφημερίδα "Karfitsa".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου