Στην Ιπποκράτους δείχνουν να έχουν αντιληφθεί ότι η ανετοιμότητα της ΝΔ το 2004 να κυβερνήσει της στέρησε το πλεονέκτημα των μεγάλων ριζικών αλλαγών –των μεταρρυθμίσεων- την ώρα της μεγάλης λαϊκής επιδοκιμασίας και στήριξης, γράφαμε χθες. Η ανακοίνωση του κυβερνητικού σχήματος επιβεβαιώνει αυτή τη διαπίστωση.
Οι συγκερασμοί των υπουργείων (Πολιτισμού και Τουρισμού) αλλά και η δημιουργία νέων τομέων με την προσθήκη ανάλογων τίτλων (π.χ. Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης / Προστασίας του Πολίτη κ.ά.) δείχνουν ότι προηγήθηκε μελέτη και προβληματισμός για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης, προσαρμοσμένου στα αιτήματα των καιρών. Ασφαλώς απομένει να δούμε την απόδοσή του. Όμως είναι θετικές οι πρώτες εντυπώσεις.
Η κατάργηση του ΥΜΑΘ ήταν μία από τις αλλαγές που προκάλεσε τα αντανακλαστικά των Μακεδόνων πολιτικών της ΝΔ και, πιθανότατα, πολύ κόσμο. Σύμφωνα με τη μία άποψη, το ΥΜΑΘ θα έπρεπε να συνεχίσει να υπάρχει λόγω του ανοιχτού εθνικού ζητήματος, ενισχυμένο μάλιστα σε αρμοδιότητες για λόγους αποκέντρωσης. Ο αντίλογος λέει ότι αφενός το θέμα είναι η ουσιαστική ενίσχυση της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας (έχει ενδιαφέρον το πείραμα με τους δυο υφυπουργούς της Θεσσαλονίκης), αφετέρου δε δεν κερδίσαμε τίποτε τόσα χρόνια που είχαμε το ΥΜΑΘ.
Σε πολιτικό επίπεδο, ενδιαφέρον έχει η ανάθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στον Β. Βενιζέλο. Ο Γ. Παπανδρέου τακτοποίησε τον πλέον ισχυρό εσωκομματικό του αντίπαλο, χωρίς να υπάρξουν κραδασμοί. Η υπουργοποίηση τεσσάρων βουλευτών Θεσσαλονίκης δίνει επαρκές βήμα για την πόλη στην κεντρική πολιτική σκηνή. Τέλος, η τοποθέτηση νέων στελεχών, «κοπής» μετά το 2000 και πολύ νεότερων, αφήνει αίσθηση ανανέωσης, όχι μόνο σε πρόσωπα αλλά σε ιδίως πρακτικές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου