Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Ο Σαμαράς για Καραμανλή, Ντόρα και Σκοπιανό

«…ο πρωθυπουργός αποκλείει κάθε προοπτική διπλής ονομασίας. Αλλά αποδέχεται να συζητήσει για ‘‘σύνθετη’’. Εγώ εξακολουθώ να διαφωνώ με τη ‘‘σύνθετη ονομασία’’. Αλλά επικροτώ την αποφυγή διπλής ονομασίας». Με άρθρο του στην «Καθημερινή» της Κυριακής ο Αντώνης Σαμαράς (κάποτε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετέπειτα πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης, αργότερα ευρωβουλευτής της ΝΔ και από τον περασμένο Σεπτέμβριο κυβερνητικός βουλευτής) μπαίνει ξανά στο πολιτικό παιχνίδι με αφορμή το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, ξεκαθαρίζει τη θέση του έναντι του Καραμανλή και αφήνει πάρα πολλές αιχμές κατά της Ντόρας Μπακογιάννη.
Με τη θέση που εκφράζει εν σχέσει με την κυβερνητική θέση, ο εγγονός της Πηνελόπης Δέλτα δείχνει απόλυτη πολιτική συνέπεια σε σχέση με όσα εξέφραζε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ενώ με τις αιχμές που αφήνει δεν σχολιάζει απλώς το παρελθόν αλλά κριτικάρει το μέλλον.
Χρησιμοποιεί μια ευρηματική φράση για να συνοψίσει την άποψή του, αλλά και να σχολιάσει τα εγχώρια αντεπιχειρήματα: «Τα μεγάλα προβλήματα απαιτούν να τα λύσουμε, όχι να τα ‘‘κλείσουμε’’».
Ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να ατύχησε στις επιλογές συνεργατών στην Πολιτική Άνοιξη (τα δύο «κλασάτα» στελέχη του Μανώλης Καλαμίδας και Ανδρέας Λεντάκης βγήκαν νωρίς εκτός χτυπημένοι από τον καρκίνο) και επομένως δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την προσωπική αύρα του όπως απαιτούσαν η περιστάσεις. Μπορεί να καυχάται ότι είναι ο προάγγελος του τέλους της μεταπολίτευσης και των σημερινών κορυφώσεων που ζει το πολιτικό μας σύστημα. Το βέβαιο είναι -και φαίνεται στην χθεσινή του παρέμβαση στην «Καθημερινή»- ότι ήταν και παραμένει μια εκλεκτή προσωπικότητα, ένας πολιτικός βγαλμένος από την ελληνική πολιτική ιστορία που ξεχωρίζει από το σύνολο με χαρακτηριστικά τη συνέπεια, την οξύνοια, τον καθαρό λόγο, την αγάπη για την πατρίδα. Εάν, σε σχέση με το 1993, έχει αποκτήσει και ωριμότητα, τότε είναι πια έτοιμος για… επιστροφή στο μέλλον!
ΔΕΣ ΤΟ ΑΡΘΡΟ: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_16/03/2008_263038
16Μαρ2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου