Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Συνδικαλιστικές ασυμβατότητες

Ο συνδικαλισμός σήμερα είναι σίγουρα προβληματικός, όπως και η ελληνική πολιτεία σε πολλές εκφάνσεις της. Λειτουργεί ως όχημα για την καλοπέραση των ολίγων σε βάρος των πολλών. Φυσικά, ο συνδικαλισμός πρέπει να υπάρχει, είναι μια από τις ασφάλειες της Δημοκρατίας. Όμως αν η ασφάλεια δεν λειτουργεί καλά, τότε οι συνέπειες αντανακλούν στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας.
Υπάρχουν στρεβλώσεις, οι οποίες πιστεύω ότι καταδεικνύουν του παραπάνω λόγου το αληθές. Υπάρχουν ασύμβατα -όχι ασυμβίβαστα-, νόμιμα αλλά ανάρμοστα στη φύση των πραγμάτων. Αποτέλεσμα να ακυρώνεται επί της ουσίας ο συνδικαλισμός, άρα να μην παράγει πλέον τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την κοινωνία. Αντίθετα ορισμένες φορές -όπως στην περιπτωση των σκουπιδιών, υπό το πρόσχημα της συνδικαλιστικής δράσης βλάπτεται το σύνολο (βλέπε σκουπίδια, κλείσιμο δρόμων, κατέβασμα διακοπτών στη ΔΕΗ κλπ).
Για παράδειγμα, όταν ο εργαζόμενος γίνεται συνδικαλιστής παύει να είναι εργαζόμενος. Δικαιούται τόσες πολλές άδειες και αποκτά τέτοια προνόμια -κατά κατάχρηση συχνά- που ουσιαστικά αμείβεται χωρίς να εργάζεται, υποτίθεται προκειμένου να υπερασπίζει τα δικαιώματα των υπολοίπων. Αποτέλεσμα είναι από κάποια στιγμή και μετά να μην έχει επαφή με τις εργασιακές συνθήκες και άρα να μην είναι σε θέση να υπερασπίσει ουσιαστικά τους εργαζομένους.
Άλλη στρέβλωση: όταν ο συνδικαλιστής μεταλλάσσεται σε πολιτικό, σε υποψήφιο βουλευτή, σε υπουργό κλπ, αυτομάτως περνά στην άλλη όχθη. Από εργαζόμενος γίνεται εργοδότης, από διεκδικητής γίνεται καθ' ου η διεκδίκηση. Περνά από την αντίσταση στην εξουσία. Υπάρχουν παραδείγματα: Κανελλόπουλος, Πρωτόπαππας, Πολυζωγόπουλος κι ένα πιο λάιτ, Ζαχόπουλος. Συνδικαλίστηκαν κοιτώντας με το ένα μάτι την εργασία και με το άλλο την πολιτική. Θεωρώ ότι θα μπορούσε μια συνταγματική αναθεώρηση θα όφειλε να συμπεριλαμβάνει το ασυμβίβαστο του συνδικαλιστή με τον πολιτικό. Όποιος δηλαδή θα επέλεγε να συνδικαλιστεί στο χώρο εργασίας του, θα σήμαινε αυτομάτως ότι δεν θα μπορούσε να μεταπηδήσει στην πολιτική. Έστω, τουλάχιστον, θα έπρεπε να μεσολαβήσουν 3, 4 ή 5 χρόνια.
Αναμενόμενη συνέπεια του παραπάνω είναι ότι ουκ ολίγες φορές συνδικαλιστές εκπληρώνουν το κακώς εννοούμενο "κομματικό καθήκον", αναστατώνοντας την κοινωνία ολόκληρη, όπως πιστεύω ότι συμβαίνει τελευταία με τα σκουπίδια. Κάποιοι βάλθηκαν να κάνουν την Ελλάδα Νάπολι, όπου η μαφία -η ορίτζιναλ, όχι η γιαλαντζί- βρήκε έναν "σύγχρονο τρόπο" να τα βάλει με το κράτος. Ο Πρόντι έπεσε, η Ε.Ε. παρενέβη αλλά τίποτε δεν άλλαξε. Αυτό θέλουν κάποιοι και στην Ελλάδα. Φαντασιώνονται "αγώνες" κι ας είναι κόντρα σε βαρέλια, κι ας κάνουν κακό στο σύνολο.
Ειλικρινά δεν είμαι σε θέση να προτείνω πως μπορούμε να αντισταθούμε στους εργοδότες, στο κράτος, στους ισχυρούς κλπ για να πετύχουμε αποτέλεσμα περισσότερο από την απλή -ακόμη κι αν είναι ηχηρή ή φασαριόζικη- αντίδραση. Πιστεύω όμως ότι ο συνδικαλισμός αρμενίζει στραβά. Δεν αρκεί μόνο αντίδραση, δεν χωρούν προσωπικά παιχνίδια -το 'ζησα στο πετσί μου στην εφημερίδα όπου εργαζόμουν και εν τέλει εκδιώχθηκα, αλλά το μαγαζί βούλιαξε ακόμη περαιτέρω. Είδατε εσείς να αλλάζει τίποτα στις εργασιακές σχέσεις; Πότε ακούσατε τους συνδικαλιστές να μιλάνε για την "απασχόληση" που ξεκίνησε από το 1996 και υποκατέστησε σιγά σιγά την εργασία, με αποτέλεσμα περισσότερους απασχολουμένους αλλά λιγότερους εργαζομένους, περισσότερους "χαρτζιλικωμένους" αλλά λιγοτερους πληρωμένους; Πότε τους είδατε να μιλάνε για τα επερχόμενα; Πότε τους είδατε να συνεργάζονται για να πετύχουν ώστε η εξέλιξη να γίνει ομαλή μετεξέλιξη προς όφελος των εργαζομένων; Το πολύ πολύ να πέτυχαν κάποια αύξηση στους μισθούς στα όρια του πληθωρισμού. Καλή κι αυτή αλλά βραχυπρόθεσμη και διόλου αρκετή.
Η κοινωνία θέλει λύσεις, δεν θέλει σκέτη αντίδραση. Θέλει προτάσεις, θέλει βλέμμα μπροστά. Άρα δεν μπορεί να θέλει τεμπέληδες, λαμόγιους, τυχοδιώκτες και πολιτικάντηδες (φυσικά δεν είναι όλοι έτσι, αλλά πριν ανέφερα τρεις προέδρους της ΓΣΕΕ που έγιναν μέχρι και υπουργοί). ΟΚ?

Υ.Γ. Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε για την εκπομπή "Ανεμολόγιο" του ΣΚΑΪ και τους anemologites.com οι οποίοι μου το ζήτησαν γι' απόψε που έχουν εκπομπή με θέμα "Ο Συνδικαλισμός σήμερα".
ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ: http://anemologites.com/?page_id=198

14Μαρ2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου