Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

Γιατί όχι σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης;

Ελεύθερη και συμβίωση είναι οξύμωρα, όπως παρατήρησε μια φίλη. Γι' αυτό χρειάζεται και σύμφωνο (=συμφωνητικό), της απάντησα. Άξια απορίας είναι η διαμάχη που ξέσπασε τις τελευταίες βδομάδες για το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης που νομοθέτησε η κυβέρνηση. Προσωπικά, δεν μου άρεσε η ανακοίνωση της Ιεραρχίας περί πορνείας γιατί θεωρώ ότι, αν μη τι άλλο, η Εκκλησία οφείλει να αντιμετωπίζει με αγάπη, κατανόηση και στοργή τις πραγματικότητες. Όταν όμως κάποτε έβαλα -κατά λάθος- δυο θηλυκά παπαγαλάκια στο ίδιο κλουβί για να ζευγαρώσουν, αυτά μου ψόφησαν. Πιστεύω ότι η φύση καθορίζει τα πράγματα. Από κει και πέρα τα σεξουαλικά είναι του καθενός και καθόλου δεν με ενδιαφέρει τι κάνει ο άλλος στην προσωπική του ζωή.

Εκτιμώ ότι το εν λόγω σύμφωνο θεσμοθετήθηκε για να αποκαταστήσει την περιουσιακή σχέση των ομοφυλόφυλων. Σωστή κίνηση. Είναι άδικο η περιουσία κάποιου, ο οποίος μια ζωή είναι αποκλεισμένος από το οικογενειακό περιβάλλον, να καταλήγει σε κάποιον φορέα "αναξιότητας".

Δεν μπορώ να αντιληφθώ με ποια λογική αντιδρά η Ιεραρχία αλλά και όσοι είναι αντίθετοι στις ομοφυλοφιλικές σχέσεις, στον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων και στην υιοθέτηση παιδιών από ομοφυλόφιλους. Θα έπρεπε να είναι υπέρ του συμφώνου διότι:

α) Η ομοφυλοφιλία είναι μια πραγματικότητα, είτε μας αρέσει είτε όχι, και ο γάμος μια πολιτική πράξη-σύμβαση σε κάθε περίπτωση (ακόμη κι αν περιβληθεί τον ιερό τύπο)

β) Παραμένει η απαγόρευση για το γάμο ομοφυλοφίλων

γ) Δεν αφορά υιοθεσία παιδιών

δ) Δίνεται -ταυτόχρονα- διέξοδο σ' αυτούς να τακτοποιήσουν τα περιουσιακά τους σε ένα άλλο επίπεδο, δίχως να απαιτείται γάμος.

Με άλλα λόγια, το σύμφωνο δεν αγγίζει τα ιερά και τα όσια αλλά δίνει παράλληλα διέξοδο στους ομοφυλόφιλους να τακτοποιήσουν τη ζωή τους χωρίς πολλά πολλά. Ικανοποιεί ένα πέρα για πέρα εύλογο και άκρως ανθρωπιστικό αίτημα, χωρίς να υπερβαίνει εσκαμμένα.

Γιατί καλό είναι να έχουμε πάντα κατά νου ότι ομοφυλόφιλοι δεν είναι μόνο οι "επαγγελματίες gay" που βγαίνουν στα τηλεπαράθυρα. Υπάρχουν κι άλλοι, πιο αθόρυβοι, πιο αξιοπρεπείς που ούτε καν τους γνωρίζουμε. Δικαίωμά τους...


Υ.Γ. Στο κάτω κάτω άστο να υπάρχει κ.κ. Άνθιμε. Ούτως ή άλλως, έτσι όπως πάμε, θα μας χρειαστεί, αφού σε λίγα χρόνια οι στρέιτ βλέπω να 'μαστε η "παράξενη μειονότητα"...

28Μαρ2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου