Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008

Τα τσικό των Σκοπίων και ο «Τσι»

Πριν από λίγο καιρό γράφαμε ότι το νεαρό της κυβερνητικής ηλικίας στα Σκόπια δεν είναι και ο καλύτερος σύμβουλος για τους βόρειους γείτονες. Ήταν τότε που ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, ο 32χρονος κολεγιόπαις made in USA, έκανε ειρωνικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας αμέσως μετά τις δεύτερες επαφές Νίμιτς με Βασιλάκη - Δημητρόφ τον περασμένο Δεκέμβριο. Τα λόγια του ήταν κάτι ασυνήθιστο για υπουργό Εξωτερικών, ανάρμοστα σε διπλωματικό επίπεδο. Πρόδιδαν όμως έναν αχαλίνωτο φανατισμό και κίνητρα απροκάλυπτα εθνικιστικά. Κυρίως, όμως, πρόδιδαν ανωριμότητα, έλλειψη πείρας και χαρακτήρα, στοιχεία που αποτελούν αντι-προσόντα για έναν υπουργό Εξωτερικών. Πολύ περισσότερο που ο συγκεκριμένος ΥΠΕΞ έχει να διαχειριστεί πολυσύνθετα και δύσκολα προβλήματα που «βρέχουν» πανταχόθεν την χώρα του και απαιτούν επαρκή ιστορική γνώση, ψύχραιμη σκέψη και ελεγχόμενο στόμα.
Κάποιοι λένε ότι δεν αποκλείεται να είναι και «στημένη» η κρίση στα Σκόπια μεταξύ κυβέρνησης και Αλβανόφωνης αντιπολίτευσης. Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ο 37χρονος πρωθυπουργός Γκρούεφσκι και ο 32χρονος υπουργός Μιλόσοσκι -αλλά κι η κυβέρνησή τους 6 υπουργοί της οποίας είναι κάτω των 40 ετών- μέσα στην σλαβομακεδονική εθνικιστική τους παραζάλη απλώς δεν υπολόγισαν το γεγονός ότι το άλλο τους μισό είναι καθαρόαιμο αλβανικό στοιχείο που ενδιαφέρεται για τη Μεγάλη Αλβανία και όχι για τη… Μεγάλη Μακεδονία (μιλώ για τις ηγεσίες διότι ο λαός μάλλον νοιάζεται μόνο για ειρήνη και επιβίωση).
Το ζητούμενο είναι να μην πληρώσουν τα Βαλκάνια την απειρία των νεαρών των Σκοπίων αλλά και των άλλων χωρών (κάποτε ο 31χρονος Μάικο στην Αλβανία, ο 33χρονος Βίντενοφ στη Βουλγαρία κ.ά.). Τώρα, αν όλα αυτά –δηλαδή «ηγέτες» που αναρριχώνται δίχως να έχουν δουλέψει στη ζωή τους- προβληματίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν το γνωρίζω. Πάντως, οι δημοσκοπήσεις κρατούν ψηλά την πολιτική λίμπιντο του «Τσι» (κατά κόσμον Αλέξη Τσίπρα). Καλά…
16Μαρ2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου