Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Λες ο Ζορπίδης για δήμαρχος;

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ


ΜΙΧΑΛΗΣ ΖΟΡΠΙΔΗΣ: «Στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ» 


Στην πράξη η Θεσσαλονίκη εκτείνεται από τη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου μέχρι την Νέα Καλλικράτεια και μέχρι τη Νέα Σάντα. Αυτός ο χώρος είναι στην ουσία ενιαίος και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Με μια διοίκηση και ένα δήμαρχο.


Συνέντευξη στον Γιάννη Θ. Κεσσόπουλο


Εκπροσωπώντας 55.000 επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, ο ταξιδιωτικός πράκτορας Μιχάλης Ζορπίδης είναι από τις δυνατές δημόσιες φωνές. Σήμερα μιλά στην «Κ» για το πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη της πόλης, σχολιάζει τον Καλλικράτη, θεωρεί ότι «η κοινωνία έχει ξεπεράσει τα κόμματα» και αφήνει ανοιχτή την πόρτα μιας υποψηφιότητας στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.


-Κύριε Ζορπίδη, πείτε μας τρία σημεία που θα μπορούσαν να ανεβάσουν τη Θεσσαλονίκη, να την βάλουν στο δρόμο της ανάπτυξης;
Η ανάπτυξη του τουρισμού, η σύνδεση των πανεπιστημίων της πόλης με την παραγωγή και τις τοπικές επιχειρήσεις και το λιμάνι της. Στον τουρισμό η απελευθέρωση της κρουαζιέρας αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να αυξήσουμε τους επισκέπτες μας. Ένα κρουαζιερόπλοιο 1.800 επιβατών που θα ξεκινά κάθε εβδομάδα από τη Θεσσαλονίκη θα φέρει τζίρο 10 εκατ. ευρώ το χρόνο. Πολλά χρήματα που δεν πρέπει να χάσουμε. Το δεύτερο σημείο περνά μέσα από την υλοποίηση της Ζώνης Καινοτομίας, ενώ το λιμάνι είναι απαραίτητο να περάσει σε χέρια ιδιωτών που ξέρουν πώς να το χειριστούν. Κοινό στοιχείο και των τριών σημείων είναι ότι απαιτούν μηδενική επένδυση από πλευρά Πολιτείας.


-Θα μπορούσαν οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες να αλλάξουν τη μοίρα της Θεσσαλονίκης; Με ποιο τρόπο;
Μπορούν μέσα από έναν κοινό σχεδιασμό, αξιοποιώντας καλύτερα πόρους που ήδη υπάρχουν και αναζητώντας χρηματοδοτήσεις από την Ευρώπη. Πάνω απ’ όλα χρειάζεται όραμα, ένας κοινός στόχος και κυρίως φαντασία. Η αλλαγή της μοίρας της Θεσσαλονίκης δεν απαιτεί κατ’ ανάγκη πακτωλό χρημάτων. Αντί να οργανώνουμε δεκάδες μικρές οργανώσεις μπορούμε να κάνουμε πέντε με μεγάλα ονόματα που θα φέρνουν κόσμο στην πόλη.


-Αισιοδοξείτε για τον Καλλικράτη; Τι θα βλέπατε εσείς ως μητροπολιτική Θεσσαλονίκη; Πως θα πρέπει να είναι το σχήμα;
Ο Καλλικράτης είναι μια καλή ευκαιρία για να διορθωθούν πολλά από τα στραβά της Θεσσαλονίκης. Το καλύτερο σχέδιο θα ήταν η μητροπολιτική οργάνωση της πόλης να ανταποκρίνεται στην χωροταξική και πολεοδομική πραγματικότητα. Στην πράξη η Θεσσαλονίκη εκτείνεται από τη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου μέχρι και την Νέα Καλλικράτεια και προς βορρά μέχρι τη Νέα Σάντα. Αυτός ο χώρος είναι στην ουσία ενιαίος και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Με μια διοίκηση και ένα δήμαρχο.




-Θα προτιμούσατε ανεξάρτητη υποψηφιότητα ή χρίσμα για συμμετοχή στις εκλογές του Νοεμβρίου;
Ακούω και διαβάζω πολλά για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το ρόλο μου. Καταρχήν με ενδιαφέρουν, όπως πρέπει να ενδιαφέρουν κάθε ενεργό πολίτη. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι η κοινωνία μας, σε τοπικό επίπεδο, έχει ξεπεράσει τα κόμματα. Κατανοώ ότι κάθε εκλογική διαδικασία έχει και πολιτική διάσταση και εκπέμπει μηνύματα, αλλά οι επιλογές σε μια τοπική κοινωνία δεν πρέπει να υπαγορεύονται από την ανάγκη επίτευξης συσχετισμών στην κεντρική πολιτική σκηνή. Προσωπικά θέλω έναν καλό δήμαρχο, που θα νοιάζεται για την πόλη. Δεν με ενδιαφέρει από πιο κόμμα θα προέρχεται.


-Παλαιότερα, κάποιοι θεώρησαν ότι έχει τελειώσει η πολιτική για εσάς. Σήμερα, με δεδομένο ότι έχουμε μπροστά μας εκλογές αυτοδιοίκησης, θεωρείτε ότι οι συνθήκες είναι ώριμες – κατάλληλες για δυναμικό μπάσιμο στην πολιτική σκηνή;
Καταρχήν στην πολιτική ποτέ μη λες ποτέ. Δεύτερον μου δόθηκε η ευκαιρία να διεκδικήσω την εκλογή μου ως βουλευτής και δεν το έκανα γιατί δεν ήθελα και δεν θέλω να εγκαταλείψω τη θέση του προέδρου του ΕΕΘ. Το κύριο μέλημά μου είναι η προάσπιση των συμφερόντων των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης. Το έργο της διοίκησής μας προχωρά με ικανοποιητικό ρυθμό, οι επαγγελματίες βλέπουν το έργο μας και το επικροτούν. Θα συνεχίσουμε διεκδικώντας τη ψήφο των επαγγελματιών στις προσεχείς επιμελητηριακές εκλογές.


-Μια άποψη λέει ότι το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θα ανοίξει τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών. Συμφωνείτε; Είναι καλό για τους επαγγελματίες;
Αν η απελευθέρωση γίνει με τη μέθοδο που ακολουθήθηκε στις οδικές εμπορευματικές μεταφορές, δηλαδή με διάλογο στον οποίο ελήφθησαν υπόψη οι θέσεις των ενδιαφερόμενων επαγγελματιών πιστεύω ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό για όλους. Ο σωστός επαγγελματίας δεν θέλει αεριτζήδες στην αγορά.


-Ποιοι παράγοντες πιστεύετε ότι “στραγγαλίζουν” σήμερα την αγορά της Θεσσαλονίκης;
Σήμερα το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα είναι το παραεμπόριο. Το Ελληνικό Δημόσιο χάνει φόρους, ΦΠΑ και εισφορές. Η αδράνεια των ελεγκτικών μηχανισμών μπορεί να ωθήσει επαγγελματίες σε ενέργειες που μπορούν να λάβουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα.


-Εκτιμάτε ότι ακολουθεί κύμα νέων λουκέτων σε επιχειρήσεις της πόλης; Πότε θα δούμε ξαστεριά στο αναπτυξιακό κομμάτι της πόλης;
Η συγκυρία είναι εξαιρετική δύσκολη. Η πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τα λάθη του παρελθόντος. Δεν μπορούμε να δούμε την ανάπτυξη της πόλης χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το γενικότερο κλίμα στην ελληνική οικονομία. Η καθημερινότητα για όλους είναι δύσκολη. Ελπίζω ότι σύντομα θα εφαρμοστεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Αν η κυβέρνηση καθυστερήσει και άλλο οι συνέπειες θα είναι οδυνηρές. Πολλοί επαγγελματίες ζουν από τις αποταμιεύσεις τους. Αν δεν έχουν κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και φυτοζωούν. Δυστυχώς το βλέπουμε καθημερινά. Έχουμε ευθύνη, ως Έθνος, να κινηθούμε αποφασιστικά και να δουλέψουμε σκληρά.


-Συμφωνείτε με την περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα;
Το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι το κράτος και όχι ο ιδιωτικός τομέας. Οι επαγγελματίες, ο ιδιωτικός τομέας γενικά, ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Οι περικοπές μισθών δεν είναι λύση. Αλλού πρέπει να γίνουν περικοπές και συγκεκριμένα στο σπάταλο και τεράστιο κράτος που δεν παράγει και δεν προσφέρει. Αντίθετα δημιουργεί μόνο προβλήματα.

1 σχόλιο:

  1. Η εργασιακή "μόρφωση" δεν αρκεί...Χρειάζεται και κοινωνική...καθώς παιδεία που διδάσκεται...
    και εδώ είναι απούσαααααα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή