Δεν χρειάστηκε να περάσουν πολλές μέρες και τον αρχικό ενθουσιασμό που επιχείρησε να διοχετεύσει η κυβέρνηση στην κοινή γνώμη για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών διαδέχτηκε έντονος προβληματισμός. Το σχέδιο στήριξης δεν είναι ακριβώς ούτε σχέδιο ούτε στήριξης, η χώρα μας όπως όλα δείχνουν δεν θα το αποφύγει και μάλιστα πολύ σύντομα, ενώ το ίδιο σχέδιο ανοίγει την κερκόπορτα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για μπουκάρει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οικονομική ένωση τέλος.
Εκείνο που μένει ως ιδιαίτερα θετικό είναι η στάση που τήρησε ο Αντώνης Σαμαράς, που πήγε Ευρώπη, έδωσε μάχη «με τη φανέλα της εθνικής» και έπαιξε κάποιο ρόλο π.χ. στην κίνηση Τρισέ. Αλλά για το θέμα αυτό γράφτηκαν πολλά.
Εκείνο που βγαίνει από αυτήν την ενεργό παρουσία του προέδρου της ΝΔ στις Βρυξέλλες είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ρόλο, καθόλου άχαρο. Άχαρος είναι για τους μικροκομματικούς. Οι ευρωπαϊκοί πολιτικοί σχηματικοί, π.χ. το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αναβαθμίζουν το πολιτικό σύστημα. Σκεφτείτε ότι στη σύνοδο που συμμετείχε ο Σαμαράς μετείχαν οι πλέον σημαντικές χώρες της τρέχουσας συγκυρίας, όπως η Γαλλία και η Γερμανία! Κλήθηκε δηλαδή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας –και όχι ο πρωθυπουργός!- να εκφράσει τις εθνικές απόψεις.
Επομένως, για να γυρίσουμε και στα εσωτερικά, το στοίχημα για τη Νέα Δημοκρατία είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι νομίζουν κάποιοι. Η ΝΔ είναι ένα ευρωπαϊκό κόμμα και ως τέτοιο οφείλει στον εαυτό της να μετεξελιχθεί. Έχει ρόλο, ίσως όχι όσον θα έπρεπε στην Ελλάδα με το πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα και τη σύγχυση μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Στην Ευρώπη, όμως, όπου τα φόρα είναι πολλά και σημαντικά, η ΝΔ οφείλει μια αξιοπρεπή συγκρότηση. Άρα, το στοίχημα της μετεξέλιξης της ΝΔ είναι μεγάλο για να χαθεί.. Είναι πολύ μεγάλο για να ασχολούται κάποιοι με την αλλαγή ονόματος, λες κι αυτό είναι το πρόβλημα.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Karfitsa στις 10/4/2010.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου